Mladi za bolje lokalne samouprave

Na prvom hakatonu na Cetinju predstavljene inovativne ideje

3111 pregleda 0 komentar(a)
Sa hakatona na Cetinju, Foto: Djordje Cmiljanic/PR Centar
Sa hakatona na Cetinju, Foto: Djordje Cmiljanic/PR Centar

Inkluzivni sportski centar, rješavanje ekoloških problema u romskoj zajednici, smanjenje otpada u ugostiteljstvu i otvaranje Luna parka inovativne su ideje mladih za unapređenje lokalnih samouprava, koje su predstavljene na prvom hakatonu na Cetinju koji je organizovao Centar za demokratiju i ljudska prava (CEDEM).

Najuspješnije ideje dobiće priliku da budu predstavljene predstavnicima lokalnih samouprava, otvarajući mogućnosti za dalji razvoj i realizaciju.

Katica Maksan iz CEDEM-a pojasnila je da je cilj hakatona unapređenje demokratije u lokalnim zajednicama.

“Naš cilj je da u okviru ovog projekta okupimo mlade ljude koji imaju ideje za promjene u svojim zajednicama i žele da ih unaprijede i predstave lokalnim samoupravama”, rekla je Maksan, prenosi PR Centar.

Prema njenim riječima, projekat pruža podršku kroz mentorske programe.

“Svi vi već imate početne ideje o tome kako želite da vaša zajednica izgleda, a naš zadatak, kao i zadatak mentorki, jeste da vam pomognemo i pokažemo kako je moguće da te ideje ostvarite”, rekla je Maksan.

Direktorica CEDEM-a, Nevenka Vuksanović, naglasila je važnost ovog događaja i njegov potencijal za budući napredak.

Ukazala je na značaj rada sa mentorkama u okviru događaja i saradnje sa lokalnim vlastima, navodeći da to omogućava da se ideje građana realizuju, uprkos birokratskim izazovima.

“Cilj nam je da svaka dobra ideja, koju građani i građanke imaju za poboljšanje zajednice, ugleda svjetlo dana. U tome nam pomažu mentorke koje su dio civilnog sektora, a neke su od njih bile i dio državnog sistema, što nam daje dodatnu motivaciju i uvjerenje da je promjena moguća”, navela je Vuksanović.

Bonus video: