Nezavisni sindikat policije: Uniforma, oprema, zarade, nedostatak ljudstva neki od problema koji otežavaju rad

"Nezavisni sindikat policije Crne Gore, uz ogromno poštovanje i neskriveno divljenje, svim pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova čestita 2. oktobar dan unutrašnjih poslova"

3306 pregleda 9 komentar(a)
Foto: Nezavisni sindikat policije
Foto: Nezavisni sindikat policije

Video snimak od prije dva dana na kome se vidi kako policajac moli vozača da pomjeri vozilo i oslobodi saobraćajnu traku, a za uzvrat iz istog auta biva zasut salvom najpogrdnijih uvreda i lažnih optužbi najbolje odslikava atmosferu u kojoj službenici Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) rade i atmosferu u kojoj dočekuju svoj praznik, saopšteno je iz Nezavisnog sindikat policije.

"Nezavisni sindikat policije Crne Gore, uz ogromno poštovanje i neskriveno divljenje, svim pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova čestita 2.oktobar dan unutrašnjih poslova. Žrtva koju naše kolege podnose je zaista nemjerljiva ali, na žalost, i nevidljiva za mnoge segmente koje čuvamo, kome služimo i za koje smo spremni da damo i život. Na žalost, to isto društvo nam uzvraća tako što nas i naše porodice drži na svojoj krajnjoj margini. Zapostavljene i gotovo zaboravljene", navodi se u saopštenju.

Kazali su da se stari problemi ne rješavaju, novi se konstantno javljaju, a rešenja nema ni na vidiku.

"Uniforma, oprema, zarade, nedostatak ljudstva samo su neki od gorućih problema koji nam otežavaju rad. Država mora pod hitno da počne da razmišlja kako, za početak, sanirati a onda i unaprijediti bezbjednosni sistem. Razumijemo sve potrebe drugih ali smatramo da je bezbjednost esencija svakog društva i svake zajednice. Poštovanje za svaku profesiju ali ako društvo nije bezbjedno onda ni učitelj ni doktor, ni trgovac, niko u ovom društvu neće moći da normalno i na miru radi svoj posao", rekli su iz ove sindikalne organizacije.

Ističu da su napadi na policijske službenike sve češći.

"Pojedinci sebi daju za pravo da vrijeđaju, omalovažavaju pa čak i fizički napadnu policijke službenike. Najčešće sa minimumom a vrlo često i bez kazne. Država mora odlučno stati na našu stranu a nadležni organi oštrijim kaznama pokazati da se nasilništvo ne isplati. Sa druge strane, oni koji podnose lažne prijave protiv policijskih službenika sa namjerom lične osvete i diskreditacije takođe moraju snositi odgovornost. Nije nam poznato da postoji takav slučaj do sad", dodaje se.

Poručuju da su svjedoci nedostatka velikog broja službenika, a plaše se da će taj broj biti sve veći.

"Jer, kako motivisati mladog čovjeka da dođe u ovu službu i radi bez uniforme, za malu platu, po 70-80 prekovremenih radnih sati svakog mjeseca a da pri tom nema ama baš nikakvu zaštitu od omalovažavanja, šikaniranja ili lažnog prijavljivanja? Mlada, nedavno zaposlena koleginica, da bi mogla da radi, pozajmila je dijelove uniforme od trojice muških kolega jer joj služba to nije obezbijedila. Da li iko ozbiljan misli da je to normalno, da je to u redu i da je to, u krajnjoj liniji, privlačno za mlade ljude", piše u saopštenju.

"Nezavisni sindikat policije Crne Gore još jednom skreće pažnju svim nadležnim u našoj državi da je stanje krajnje alarmantno i da se hitno moraju preduzeti ozbiljni koraci. Vrijeme nam nije saveznik jer je sve ovo trebalo da se uradi još prije mnogo godina ali je bolje da počnemo danas nego sjutra", zaključuje se.

Bonus video: