MPNI: Raspisan konkurs za dodjelu stipendija izvrsnosti za doktorska istraživanja

Iz MPNI su kazali da će kroz konkurs biti finansirani studenti doktorskih studija na crnogorskim univerzitetima koji su zaposleni u institucijama ili organizacijama sa sjedištem u Crnoj Gori, kao i nezaposlene osobe

2142 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija (MPNI) raspisalo je konkurs za dodjelu stipendija izvrsnosti za doktorska istraživanja u Crnoj Gori vrijedan 1,5 miliona eura.

Kako su kazali iz tog resora, novac iz konkursa je bespovratan, a biće podijeljan kroz stipendije za projekte istraživanja izvrsnih studenata/studentkinja doktorskih studija, odnosno doktoranada/doktorantkinja na univerzitetima u Crnoj Gori.

„Ciljevi konkursa su jačanje ljudskih resursa za istraživanje i inovacije, proširenje baze istraživača, zadržavanje i privlačenje mladih u Crnoj Gori, razmjena znanja između akademskog i privrednog sektora, podsticanje konkurentnosti akademskog i privrednog sektora i internacionalizacija naučnoistraživačkog rada“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da studenti doktorskih studija kroz ovaj program treba da postignu značajne rezultate u istraživanjima, imaju intenzivnu saradnju sa istraživačkim timom, putem mobilnosti ojačaju veze istraživačkog tima sa međunarodnim partnerima ili partnerima u privredi i jačaju kapacitete, kako bi mogli da doprinesu razvoju istraživačkog rada u konkretnoj oblasti u Crnoj Gori.

Iz MPNI su kazali da će kroz konkurs biti finansirani studenti doktorskih studija na crnogorskim univerzitetima koji su zaposleni u institucijama ili organizacijama sa sjedištem u Crnoj Gori, kao i nezaposlene osobe.

Prema njihovim riječima, predmet projekata doktorskih istraživanja mora biti iz nekog od prioriteta naučnoistraživačke djelatnosti utvrđenih u Strategiji naučnoistraživačke djelatnosti 2024-2028, odnosno iz djelatnosti održiva poljoprivreda i lanac vrijednosti hrane, energija i održiva životna sredina, održivi i zdravstveni turizam, nauka, obrazovanje i kultura.

Projekti doktorskih istraživanja mogu biti i iz oblasti medicina i zdravlja, socio-politički i socio-ekonomski izazovi crnogorskog društva, novi materijali, tehnologije, proizvodi i servisi, upravljanje rizicima od prirodnih nepogoda i oblasti informaciono-komunikacione tehnologije.

Stipendija se dodjeljuje na period do tri godine.

Iz Ministarstva su pojasnili da stipendija podrazumijeva troškove mjesečne zarade za studenta koji se zapošljava na crnogorskom univerzitetu po osnovu konkursa u iznosu neto hiljadu eura, kao i troškove istraživanja u bruto iznosu od 15 hiljada eura na godišnjem nivou.

Stipendijom su obuhvaćeni i troškovi školarine čija visina će, kako su naveli iz MPNI, biti utvrđena posebnim sporazumima sa crnogorskim univerzitetima.

Kandidati koji se prijavljuju na konkurs moraju imati crnogorsko državljanstvo ili stalni boravak u Crnoj Gori, do 40 godina do isteka roka za podnošenje prijave, minimalnu prosječnu ocjenu osam zasebno na svim nivoima studija, kao uslov za upis na doktorske studije.

Uslov za prijavu na konkurs je, između ostalog, da je kandidat upisao doktorske studije na jednom od univerziteta u Crnoj Gori, da je nezaposlen ili zaposlen u instituciji/organizaciji sa sjedištem u Crnoj Gori, da postoji i interesovanje mentora za realizaciju doktorskog istraživanja.

Iz MPNi su rekli da je rok za podnošenje prijava 31. oktobar.

Bonus video: