Labović umjesto Lauševića?

Vlada bi na današnjoj sjednici trebalo da konstatuje ostavku direktora Instituta za javno zdravlje

7132 pregleda 2 komentar(a)
Laušević, Foto: IJZ
Laušević, Foto: IJZ

Vlada bi na današnjoj sjednici trebalo da konstatuje ostavku direktora Instituta za javno zdravlje Dragana Lauševića, a prema nezvaničnim informacijama, na tu poziciju trebalo bi da bude imenovana Snežana Barjaktarović Labović, nezvanično saznaju “Vijesti”.

Profesor Laušević juče je kazao je da je ostavka njegova lična odluka.

On je “Vijestima” kazao i da je njegov dogovor sa ministrom zdravlja Vojislavom Šimunom “bio i ostao da moj boravak na čelu Instituta bude ograničenog trajanja”.

“... Pošto je moja karijera vezana prvenstveno za posao epidemiologa i profesora na Medicinskom fakultetu, a ne za poslove menadžera”, rekao je Laušević “Vijestima.

Dodao je i da je sa Ministarstvom zdravlja imao dobru saradnju, kao i sa svojim kolektivom čiji dio ostaje.

“Izvještaj o najvažnijim unapređenjima načina rada i postignućima Instituta za vrijeme od osam mjeseci, koliko sam sa svojim saradnicima njime rukovodio, dostavio sam ministru zdravlja, koji će procijeniti vrijednost urađenog. Nadam se da je Institut i za vrijeme mog mandata, kao što je to činio i ranije, bio u službi građana i narodnog zdravlja, kao i da će sa takvim pristupom nastaviti i dalje da funkcioniše”, poručio je Laušević.

Profesor Laušević je na tu funkciju imenovan u januaru. Prethodno je ostavku podnio Igor Galić, nakon serijala tekstova “Vijesti” o njegovoj pomoćnici Miljani Pavličić koja je godinama radila i napredovala u IJZ na osnovu falsifikovane diplome.

Iz podgoričkog Osnovnog državnog tužilaštva (ODT) nedavno je redakciji rečeno da su pribavili kompletnu dokumentaciju i saslušali svjedoke u slučaju lažne diplome Pavličić.

“Obavještavam Vas da su u navedenom predmetu saslušani svjedoci i da je pribavljena tražena dokumentacija. Postupajući tužilac preduzima sve potrebne mjere i radnje u cilju rasvjetljavanja odlučnih činjenica”, navodi se u odgovoru.

ODT je krivični predmet formirao u novembru prošle godine nakon pisanja “Vijesti” o tome da pomoćnica direktora Instituta za javno zdravlje (IJZ) godinama radi na odgovornim pozicijama na osnovu falsifikovanog uvjerenja o završenim studijama na Hemijskom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Bonus video: