Problemi zbog padavina širom Crne Gore: Odsječena sela u Šavniku i Kolašinu, izlivanje rijeka...

"Vijestima" su iz šavničke Službe zaštite i spasavanja rekli da su na terenu, ali da zbog nivoa vode ne mogu prići kućama, ni ribnjaku koji je ugrožen.

57416 pregleda 77 reakcija 77 komentar(a)
Šavnik, Foto: SZS Šavnik
Šavnik, Foto: SZS Šavnik
Ažurirano: 04.10.2024. 14:56h

Šavničko selo Komarnica odsječeno je zbog obilnih padavina. Poplavljen je most, voda je odnijela puteve, a bujični nanosi ugrožavaju imovinu mještana tog sela.

"Vijestima" su iz Službe zaštite i spasavanja rekli da su na terenu, ali da zbog nivoa vode ne mogu prići kućama, ni ribnjaku koji je ugrožen.

Šavnik poplave
foto: SZS Šavnik

"Situacija je veoma teška, posebno za sela Komarnica i Grabovica koja su odsječena. Rijeke su se izlile van korita... U ta dva sela pričinjena je velika materijalna šteta, makar koliko za sada vidimo, ali će se to kasnije procjenjivati", kazao je "Vijestima" koordinator SZS Velimir Šobić.

Kaže i da im za sada nije prijavljeno da je stanovništvo ugroženo.

Šavnik poplave
foto: SZS Šavnik

Zbog padavina je u Podgorici porastao nivo Morače.

padavine Podgorica
foto: Media Biro
padavine Podgorica
foto: Media Biro

Obilna kiša jutros je novi bulevar u centru Budve pretvorila u rijeku.

Novopostavljenom kaldrmom išla je bujica vode, uprkos novom atmosferskom kanalu koji je izgrađen da riješi problem poplava u užem centru grada.

Ponovo se na udaru našao kompleks TQ Plaza, pa uprkos metalnoj brani koju su postavili na ulazu u garažu voda je prodrla. Garažom gazduje opštinska firma Parking servis, pa su brojna vozila bila zarobljena u vodi.

Voda se nakon velikog olujnog udara povukla, a iz kompanije Tradeunique najavili su da će podnijeti žalbu nadležnima, jer je ovo treća poplava njihovog objekta od kada je izgrađen novi bulevar.

Izgradnja novog bulevara sa atmosferskim kanalom u centru grada, koja je zavrsena sredinom jula, koštala je više od tri miliona eura.

Velika količina padavina u nikšićkoj opštini prouzrokovala je velike probleme stanovnicima okolnih naselja.

Nikšić drvo
foto: Svetlana Mandić

I dok se po gradu, na ulicama lišće i grane koje vjetar prethodne noći polomio, u Kutima (gornjem dijelu sela) u nikšićkoj Župi crvena boksitna voda iz obližnjeg vodokopa je preplavila gotova sva imanja, mostove i mještani kažu da je situacija katastrofalna. Ta situacija se, u pomenutom selu, ponavlja iz godine u godinu, kada su obilne padavine.

"Mještani ne pamte toliku količinu vode za kratko vrijeme. Kao da je neko sipao iz kante vodu. Ovo je užas. Voda je iz okolnih brda tokom noći prodrla do sela. Ovo ne pamte ni najstariji mještani. Imanja su poplavljena, a posebno su ugrožena ona uz potok Mačak. Za sada nam niko ne javlja da je voda prodrla u kuće", kazao je "Vijestima" predsjednik Savjeta Mjesne zajednice Župa, Dragoljub Radulović.

Prema njegovim riječima, mehanizacija firme "Uniprom metali" je na terenu, u selu Kuta, gdje pokušavaju da obuzdaju bujicu koja je krenula iz jednog od rudokopa, a i Opština će poslati mehanizaciju Komunalnog preduzeća.

Od sinoć je teško proći saobraćajnicom, nakon brezovačkog mosta, a u dijelu Miločana izlio se potok i voda je tokom noći prodrla u obližnje kuće i objekte.

"Sve ekipe su na terenu i intervenišu kako u gradskoj, tako i u prigradskoj zoni. Građanima je voda uglavnom poplavila podrumske prostorije. Najteža situacija je u Župi", kazao je komandir nikšićke Službe zaštite i spasavanja, Slavko Tadić.

Čitalac Vijesti iz Danilovgrada kazao je redakciji da je bio prinuđen da se iseli sa porodicom iz kuće zbog izlivanja kanalizacije i podzemnih voda.

Nevrijeme je napravilo štetu i na području kolašinske opštine, uglavnom na putnoj infrastrukturi u selima.

Kako je Vijestima kazao potpredsjednik Opštine Miodrag Bulatović, nekoliko putnih pravaca u ruralnom dijelu trenutno su neprohodni.

„Najviše štete bilo je na putevima u selima Starče, Svrke i Velje Duboko. Ti putevi su trenutno neprohodni. Štata je pričinjena i na putevima u ostalim kolašinskim selima, ali, za sada, njima se saobraća“, kazao je Bulatović.

Na šetalištu kralja Nikole u Baru oko 10.30 časova udario je grom u drvo pored terase ugostiteljskog objekta i dječjeg parka, usljed jakog nevremena koje je danas pogodilo crnogorsko primorje.

grom bar
foto: Marija Pešić

Kako su očevici kazali "Vijestima", niko nije povrijeđen, a ekipe Službe zaštitie i spašavanja su izašle na teren sa službenicima Komunalne policije. Usljed udara groma, zapalio se i tep orman, ali je manji požar ugašen brzom reakcijom radnika ugostiteljskog objekta.

Došlo je do netanka struje u istom lokalu, kao i većem dijelu šetališta.

Bonus video: