KCCG dodijelio 11 specijalizacija i 22 uže specijalizacije

Iz KCCG navode da je u uslovima javnog konkursa za dodjelu specijalizacije uvijek definisana dokumentacija koja je neophodna za prijavu, a pravilnikom su definisani kriterijumi i način bodovanja kandidata

3610 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Boris Pejović
Ilustracija, Foto: Boris Pejović

Klinički centar Crne Gore (KCCG) za ovu godinu dodijelio je 11 specijalizacija i 22 uže specijalizacije. Konkurs je raspisan sredinom juna, a realizacija je trajala do kraja avgusta. Primljeni kandidati su u septembru upisani na fakultete u Beogradu, Podgorici, Novom Sadu i Kragujevcu - u zavisnosti od toga da li fakultet ima nastavu za određenu specijalizaciju ili užu specijalizaciju, kao i u odnosu na kvalitet.

Iz KCCG navode da je u uslovima javnog konkursa za dodjelu specijalizacije uvijek definisana dokumentacija koja je neophodna za prijavu, a pravilnikom su definisani kriterijumi i način bodovanja kandidata.

Tokom konkursa, jedan od kriterijuma je i usmeni intervju kog s kandidatom sprovode medicinski direktor KCCG, direktor Centra za nauku i medicinski psiholog kao stalni članovi i još dvoje specijalista koji su zaposleni u organizacionoj jedinici za čije potrebe se odobrava specijalizacija.

"Ističemo da se, tokom intervjua, svakom kandidatu pojedinačno postavlja pitanje da li ima primjedbe u vezi s tokom i načinom intervjuisanja. Nakon završetka konkursa, komisija sačinjava pisani izvješaj koji sadrži broj bodova za svakog kandidata pojedinačno. Rang lista se zatim javno objavljuje, poslije čega kandidati koji eventualno imaju primjedbu ili odustaju od specijalizacije mogu da se jave kako bi se izvršila moguća korekcija. U slučaju da su primjedbe opravdane, lista se koriguje i javno objavljuje. Po objavljivanju zvanične rang liste, direktor KCCG donosi odluku o izboru, a učesnici imaju pravo da izjave žalbu u roku od 15 dana od dana dostavljanja odluke", saopšteno je iz KCCG.

Dodaju i da smatraju da je važno da se razmotri mogućnost da se vrati mogućnost zapošljavanja kliničkih ljekara.

"Smatramo da bi stečeno iskustvo mladih doktora medicine prilikom intervjuisanja kandidata za specijalizacije i uže specijalizacije olakšalo dodatnu procjenu njihovih sposobnosti i interesovanja, psihološke aspekte ličnosti, karijerne ambicije, opšta ali i specifična znanja i vještine, zatim motivisanost, kvalitet socijalne komunikacije, opšti utisak i druge osobine važne za provjeru prije dodjeljivanja pojedine specijalizacije", navodi se između ostalog u saopštenju.

Bonus video: