Poruke solidarnosti iz Crne Gore nakon smrtonosnih poplava u BiH

Najmanje 19 osoba stradalo usljed katastrofalnih poplava i klizišta u Bosni i Hercegovini

2429 pregleda 5 komentar(a)
Snimci iz Donje Jablanice, Foto: Reuters
Snimci iz Donje Jablanice, Foto: Reuters

Predstavnici lokalnih samouprava u Crnoj Gori uputili su izraze saučešća povodom smrtonosnih poplava u Bosni i Hercegovini.

Đurašković: Spremni smo pružiti svu podršku

Gradonačelnik Cetinja Nikola Đurašković uputio je pismo solidarnosti i izrazio saučešće predsjednicima opština Jablanica, Fojnica, Kreševo, Kiseljak i Konjic.

„Vijest o obilnim padavinama, koje su dovele do gubitka ljudskih života, nestanaka Vaših građana i velike materijalne štete, duboko su nas pogodile. Molim Vas da primite izraze mog ličnog poštovanja i solidarnosti, kao i izraze najdubljeg saučešća povodom gubitaka života Vaših sugrađana. U ovim teškim trenucima, naša srca su uz porodice koje su izgubile svoje najmilije, a naše misli sa onima koji su povrijeđeni i pogođeni ovom katastrofom”, navodi se u pismu Đuraškovića.

Ističe da je Cetinje uvijek bilo utočište za ljude u nevolji, grad koji je sa ponosom pomagao i dijelio teret sa onima kojima je pomoć bila potrebna.

„S tim u vezi, želimo da znate da smo na raspolaganju Vama i Vašim građanima u ovim izazovnim vremenima, spremni da reagujemo u bilo kom obliku pomoći koji smatrate potrebnim. Bilo da je riječ o humanitarnim, tehničkim ili logističkim resursima, spremni smo da pružimo svu podršku kako bismo doprinijeli oporavku Vaše opštine i olakšali teret koji ova tragedija donosi,” kazao je Đurašković.

On je izrazio nadu da će "snaga zajedništva, solidarnosti i odlučnosti pomoći u prevazilaženju ovih teških trenutaka", te da će Cetinje, kao prijateljski grad, "uvijek biti uz njih na putu obnove, spremno da pruži svu neophodnu podršku".

Borovinić Bojović: Svi da pomognu u skladu sa mogućnostima

Predsjednica Skupštine Glavnog grada Jelena Borovinić Bojović je poručila da je Podgorica uz građane BiH.

"U ime Skupštine Glavnog grada i u svoje lično ime izražavam duboko saučešće građanima Bosne i Hercegovine i porodicama koje su izgubile svoje najmilije usljed nezapamćenih poplava koje je pretrpjela ova zemlja.

"Ova teška tragedija, koja je donijela gubitke ljudskih života i nanijela ogromnu štetu, podsjeća na značaj međunarodne solidarnosti i važnost zajedničkog odgovora u suočavanju sa prirodnim katastrofama.

"Uvjerena sam da će Crna Gora obezbijediti adekvatan odgovor svih nadležnih spasilačkih službi u cilju što bolje sanacije štete. U ovom kritičnom trenutku, apelujem na sve građane Crne Gore, organizacije i kompanije da, u skladu sa svojim mogućnostima, pruže neophodnu pomoć. Podgorica stoji uz građane Bosne i Hercegovine, i u ime svih građana našeg grada, upućujem iskrene želje za brzi oporavak i obnovu pogođenih područja", saopštila je ona.

Bonus video: