Kandidati za generalnog direktora RTCG traže da Advokatska komora sankcioniše advokaticu RTCG-a

Kandidati za generalnog direktora RTCG tvrde da je Zorica Đukanović prekršila više članova Kodeksa profesionalne etike advokata Crne Gore

3745 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Kandidati za generalnog direktora RTCG traže od Advokatske komore da advokatica RTCG-a Zorica Đukanović bude procesuirana i da joj budu izrečene sankcije.

Oni tvrde da je Đukanović prekršila više članova Kodeksa profesionalne etike advokata Crne Gore.

Prijavu protiv Đukanović su potpisali Časlav Vujotić, Andrijana Kadija, Slaven Knezović, Sabrija Vulić, Žarko Božović, Snežana Burzan Vuksanović, Srđan Čović i Vladimir Maraš.

"Zorica Đukanović je od oktobra 2021. advokat RTCG. Plaćena da štiti interese klijenta, dakle RTCG, i javni interes. Prijavljujemo je zato što je angažman koristila ne da štiti svoju kuću nego pojedinca i - izvanjca: nelegalno izabranog generalnog direktora RTCG Borisa Raonića. U sporovima nije zastupala RTCG, nije se bavila utvrđivanjem ispravnosti sprovedenog konkursa nego opravdanjem izbora samo jednog od kandidata, i to po svaku cijenu. Nije pazila na ugled, reputaciju, a i finansijska sredstva RTCG. Osporavajući pravni kredibilitet onih koji su ukazivali da nešto nije u redu, pokušavala da ospori legitimitet podnosilaca tužbi Nikole Markovića i Srđana Čovića kada su ukazivali na kršenje zakona", piše u saopštenju kandidata za generalnog direktora RTCG.

Tvrde i da se Đukanović stavila "u službu onog koji je uzurpirao kuću koja nju plaća".

"Pokušavala je da diskredituje ljude što zastupaju - procesi su potom pokazali- istinu. Nije provjeravala da li je 'car go' nego one koji na to ukazuju. Latinska poslovica glasi 'ne nuntium necare' (ne ubij glasnika). Takođe, zastupala je RTCG u slučajevima kada ni Pravna služba nije naišla razlog za podnošenje tužbi, korektno u slučajevima kada je trebalo da se od drugih zaposlenih bez ikakvog pravnog I logičnog utemeljenja naplati upravo suma koju su Raonić i Pravna služba 'ispregovarali' i isplatili. Te radnje nijesu bile na korist RTCG već plod obijesti Borisa Raonića, sudski potom utvrđeno - nekvalifikovanog kandidata. Pokušao se obračunati sa profesionalcima koji su objelodanili nezakonitost i štetnost njegovog imenovanja. I to uz saučesništvo Zorice Đukanović, mimo interesa Javnog servisa. Neodgovornost i nelojalnost prema RTCG je prešla u licemjerstvo tokom posljednjeg, četvrtog, imenovanja njenog miljenika za generalnog direktora. Suočivši se sa zakonskom činjenicom da jedna osoba može biti imenovana na to mjesto dva puta, na sjednici Savjeta RTCG od 29. avgusta razmatran je njen dopis gdje je tražila opravdanje za imenovanje preko te mjere", piše u saopštenju.

Dodaju da je u prethodim sudskim slučajevima, izgubljenim po nju i Raonića, Đukanović zastupala stav kako je Raonić zakonito izabran.

"Sada, kontra njenoj tadašnjoj 'istini', upućuje kako je njen štićenik - nezakonito izabran. Što mu daje pravo da se opet kandiduje. Čas je nezakonito, čas zakonito imenovan u njenom nekonzistentnom ponašanju. Kako mu pritreba. Njemu, a ne javnom servisu. Prema posljednjoj varijanti ispada da dotični nikad nije ni bio direktor. A četiri godine njegove vladavine da su 'pojeli skakavci'. Ispada da je to vrijeme RTCG provela bez direktora. Pardon, bez Borisa Raonića. Čiji su potpisi na brojnim ugovorima (štetnim?) ili otpuštanjima tog doba. Posljedice tog bezakonja su brojne - od finansijskih do ljudskih sudbina, a sve uz pomoć advokatice na čiji nesavjestan rad ukazujemo. Takvo ponašanje bi možda moglo da se relativizuje da je Zorica Đukanović lični advokat kandidata Raonića i od njega dobija novac za svoj angažman. Ali ne, jer ona je angažovana od RTCG, medijskog servisa svih građana. Radi se o klasičnom ne-etičkom ponašanju i nelojalnosti klijentu. Klijent je RTCG a ne Boris Raonić", piše u saopštenju.

Bonus video: