Pravnicu sele u prodaju jer je zviždač?

Agencija za spečavanje korupcije (ASK) dodijelila je Kristini Popović status zviždača i poslodavcu, Lovćen osiguranju, pored ostalog, preporučila da ne mijenja njeno radno mjesto.

Iz Lovćen osiguranja su redakciji kazali da nisu u mogućnosti da komentarišu “postojanje, niti detalje procesa”, te da za njih zaposleni “predstavljaju najvažniji resurs” i da su “ključni za njen uspjeh”

13602 pregleda 8 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Nakon što joj je Agencija za spečavanje korupcije (ASK) dodijelila status zviždača i poslodavcu, Lovćen osiguranju, pored ostalog, preporučila da ne mijenja njeno radno mjesto, pravnici Kristini Popović iz Podgorice dostavljena je ponuda i aneks ugovora o radu, za premještaj u sektor prodaje.

Popović je “Vijestima” kazala da za taj posao nema iskustva, za to nije obučena, niti je to njen nivo obrazovanja i kvalifikacija i da bi, u slučaju da ne ostvari ciljeve prodaje, poslodavac u konačnom otkazao njen ugovor o radu. Tvrdi i da je to “samo nastavak diskriminacije i mobinga” prema njoj, kao zviždaču.

Iz Lovćena su redakciji kazali da nisu u mogućnosti da komentarišu “postojanje, niti detalje procesa”, te da za njih zaposleni “predstavljaju najvažniji resurs” i da su “ključni za njen uspjeh”.

“Zato konstantno osluškujemo i mjerimo zadovoljstvo zaposlenih i razvijamo se u skladu sa njihovim potrebama i mogućnostima našeg društva”, naveli su, pored ostalog, u odgovoru “Vijestima”.

Kristina Popović u Lovćen osiguranju, u Podgorici, zaposlena je od februara 2019. godine. U septembru 2022. Agenciji za sprečavanje korupcije podnijela je prijavu za korupciju, nakon čega je proglašena zviždačem.

“Na osnovu osnovane sumnje na postojanje korupcije u Lovćen osiguranju, moja prijava je prihvaćena i predmet upućen Osnovnom državnom tužilaštvu (ODT) sa postupajućim tužiocem Slađanom Volkov. Mišljenjem ASK-a broj 03-02-86-23-16 od 12. 04. 2024. godine date su preporuke Lovćen osiguranju a.d. da se u skladu sa Zakonom o sprečavanju korupcije bez odlaganja obustavi i uzdrži od svakog budućeg aktivnog ili pasivnog ponašanja prema zdiždaču koji se ponavlja, a koje za cilj ima ili predstavlja povredu dostojanstva, ugleda, ličnog i profesionalnog integriteta, zdravlja, položaja zaposlenog i koje izaziva strah ili stvara neprijateljsko, ponižavajuće ili uvredljivo okruženje, pogoršava uslove rada ili dovodi do toga da se zviždač izoluje”, navela je Popović, pored ostalog, i u inicijativi za inspekcijski nadzor, koji je Upravi za inspekcijske poslove u odnosu na poslodavca uputila u septembru. UIP je kao takva u međuvremenu rasformirana.

Redakcija je uvid imala i u mišljenje ASK u odnosu na Popović.

Mišljenjem ASK se Lovćenu preporučuje da poštuje odredbe Zakona o sprečavanju korupcije, koje se odnose na zaštitu zviždača, “a naročito na slučajeve prestanka radnog odnosa, ukidanja ili promjene radnog mjesta, promjene opisa poslova i uslova radnog mjesta, na kojem je zviždač radio, pokretanje disciplinskog postupka i izricanjem disciplinskih mjera, sprečavanje napredovanja i stručnog usavršavanja”, te uskraćivanja sredstava rada, koje je, navodi Popović, kao izviždač koristila zbog podnesene prijave.

Popović je, kako je opisano u prijavi inspekciji, krajem juna 2022. poslodavcu podnijela i zahtjev za ostvarivanje prava iz radnog odnosa. Tvrdi da na taj zahtjev nikad nije dobila i odgovor, a da je od septembra 2022. podnijela i više sporova pred Osnovnim sudom u Podgorici (zaštita od diskriminacije, naknada štete i poništaj ugovora o radu, kao nezakonitog).

“Presudom P.br. 883/23 od 19. 06. 2024. godine, koja je postala pravosnažna 10. 07. 2024, a izvršna 18. 07. 2024. godine, moj ugovor o radu je proglašen nezakonitim, ništavim na osnovu priznanja tužbenog zahtjeva poslodavca, koji je očigledno bio dat, kako bi me ‘po hitnom postupku’, suprotnom zakonima i preporukama ASK, sklonili sa radnog mjesta”, navodi Popović u prijavi inspekciji.

Dodaje i da joj je, iako je presuda Osnovnog suda postala pravosnažna 10. jula, a izvršna osam dana kasnije, poslodavac “tek 06. 09. 2024. godine dostavio ponudu i aneks za izmjenu ugovora o radu iz 2022. godine”.

“Obrazlažući da moje radno mjesto više ne postoji... U Lovćen osiguranju obavljam poslove samostalnog stručnog saradnika za HRM i opšte poslove, kao diplomirani pravnik, a novom ponudom od 06. 09. 2024. godine ponuđeno mi je da obavljam poslove prodavca osiguranja, sve u suprotnosti i zloupotrebljavajući Zakon o radu, dostavljajući lažne navode u ponudi (da moje radno mjesto više ne postoji, a uvidom u važeću sistematizaciju radno mjesto samostalni stručni saradnik za HRM i opšte poslove-rang D postoji i ja sam jedini izvršilac tog radnog mjesta”, navodi Popović.

Kako dodaje, uz to što joj je ponuda dostavljena skoro dva mjeseca od pravosnažnosti presude, te “uz grubu zloupotrebu Zakona o sprečavanju korupcije... poslodavac ima za krajnji cilj odmazdu” prema njoj, zbog zahtjeva koji je podnijela u cilju zaštite svojih prava.

“Pa mi pričinjavajući strah za moje osnovne uslove egzistencije, sa poslova pravnika (na koje sam i zasnovala radni odnos) premješta u Sektor prodaje, da pored svoje troje djece kao samohrani roditelj, budem uslovljena planom prodaje, koji će u slučaju neostvarivanja ciljeva prodaje biti prouzrokovan otkazom ugovora o radu, kao krajnjim ciljem poslodavca, a sve u vezi sa tim da na tim poslovima nemam iskustva, nisam obučena, niti je to moj nivo obrazovanja i kvalifikacije. Sve navedeno predstavlja nastavak mobinga mene kao zaposlene”, stoji u zahtjevu za inspekcijski nadzor koji je Popović podnijela u odnosu na poslodavca.

Dodala je da su, poput njenog, i ugovori drugih kolega nezakoniti, ali da od poslodavca nije doznala i da li će ponude, kakva je njoj dostavljena, dostaviti i drugim zaposlenima.

“Ili ću to biti samo ja, koja je označena kao remetilački faktor, pokušavajući da se kroz novo radno mjesto izolujem iz službe, a u budućnosti otkazom ugovora o radu i iz kompanije, kao i mnoge druge kolege, koje su na sličan način ukazivali na protivzakonito poslovanje Lovćen osiguranja”.

Lovćen osiguranje, sa društvima Lovćen - životna osiguranja i Lovćen auto, čini Lovćen grupu i, kako su rekli “Vijestima”, imaju više od 380 zaposlenih. Grupa Triglav, čiji je Lovćen član, u šest država i na sedam tržišta, ima oko 5.200 zaposlenih.

ODT: Izviđamo predmet

U vezi sa prijavom koju je Popović podnijela u odnosu na poslodavca, Lovćen osiguranje, a u vezi sa sumnjama na korupciju, u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici, formiran je predmet.

To su “Vijestima” potvrdil i iz tog tužilaštva.

“Predmet se nalazi u postupku izviđaja. Postupajući državni tužilac je dao nalog Upravi policije za prikupljanje obavještenja”, kazali su juče redakciji.

Bonus video: