Savjet o slučaju Smailove: Šaranoviću smo ukazali da Kazahstan sprovodi pojačani pritisak na branioce ljudskih prava

Iz Savjeta su rekli da optužbe koje kazahstanskle vlasti stavljaju na teret Smailovoj sama braniteljka ljudskih prava i njen suprug Almat Mukamedžanov, takođe aktivista za ljudska prava, ocjenjuju neutemeljenim i vidom političkog progona

8035 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot

Savjet za građansku kontrolu rada policije saopštio je danas da po sopstvenoj inicijativi i na osnovu obraćanja uglednih nezavisnih novinara i aktivista za zaštitu ljudskih prava prati postupanje nadležnih državnih organa Crne Gore povodom slučaja Dine Smailove, istaknute braniteljke ljudskih, ženskih i dječijih prava iz Kazahstana.

U saopštenju Savjeta se navodi da "Smailovoj prijeti ekstradicija iz Crne Gore po zahtjevu vlasti iz Kazahstana, koje ne uživaju ugled i povjerenje u međunarodnoj demokratskoj zajednici u odnosu na zaštitu i poštovanje osnovnih ljudskih prava".

"Tim povodom Savjet se obratio ministru unutrašnjih poslova Danilu Šaranoviću, sa kojim ima odličnu komunikaciju i saradnju, i čiji rad snažno podržava, i ukazao mu da Kazahstan, poput Rusije, sprovodi pojačani pritisak na branioce ljudskih prava kao i da je stanje ljudskih prava u toj postsovjetskoj državi, prema brojnim kredibilnim izvještajima, pogoršano, a oni koji brane i zastupaju demokratske i slobodarske vrijednosti izloženi su represiji i kriminalizaciji", piše u saopštenju.

Iz Savjeta su rekli da optužbe koje kazahstanskle vlasti stavljaju na teret Smailovoj sama braniteljka ljudskih prava i njen suprug Almat Mukamedžanov, takođe aktivista za ljudska prava, ocjenjuju neutemeljenim i vidom političkog progona.

"Kvalitet i sigurnost njihovog života u Crnoj Gori nakon tih optužbi i pokrenutih postupaka je pogoršan što se ozbiljno odrazilo i na njihovo zdravlje. Savjet apeluje na crnogorske vlasti da konačno doprinesu prestanku njihovog uznemiravanja i progona. Crna Gora treba da bude prepoznata kao zemlja u kojoj se naročito drži do ljudskih prava i zaštite ljudskog integriteta", zaključuje se u saopštenju Savjeta za građansku kontrolu rada policije.

Bonus video: