Šćekić: Slučaj vršnjačkog nasilja u Baru izazvao je ozbiljnu zabrinutost

"Podrška odraslih igra ključnu ulogu u stvaranju sigurnijeg okruženja za mlade. Važno je pružiti mladima edukaciju o posljedicama nasilja, podsticati empatiju i razvijati zajedno sa njima strategije za prevenciju", istakao je Šćekić u saopštenju

2276 pregleda 3 komentar(a)
Šćekić, Foto: Luka Zeković
Šćekić, Foto: Luka Zeković

Slučaj vršnjačkog nasilja u Baru izazvao je ozbiljnu zabrinutost i ponovo otvara važno pitanje nasilja među djecom školskog uzrasta i potrebe za prevencijom ovakvih oblika ponašanja, saopštio je danas Dragoslav Šćekić, ministar sporta i mladih i predsjednik Savjeta za prava djeteta.

"Vršnjačko nasilje se najčešće dešava u školama i uključuje emocionalno, verbalno, sajber i fizičko nasilje. Ovi oblici nasilja u formativnim godinama kod djece mogu dovesti do dugoročnih posljedica na mentalno zdravlje i na njihov osjećaj sigurnosti, odnosno odsustva sigurnosti. Podrška odraslih igra ključnu ulogu u stvaranju sigurnijeg okruženja za mlade. Važno je pružiti mladima edukaciju o posljedicama nasilja, podsticati empatiju i razvijati zajedno sa njima strategije za prevenciju", istakao je Šćekić u saopštenju.

On je dodao da "djecu moramo osnaživati da prijave svaki vid vršnjačkog nasilja, i na nama je velika odgovornost da stvorimo bezbijednu atmosferu za mlade da se ne boje da prijave nasilje".

Učenik barske Gimnazije "Niko Rolović" izboden je juče nožem u školskom dvorištu, nakon čega su se ljekari borili za njegov život.

Televizija Vijesti objavila je sinoć da je maloljetni A.K. uhapšen zbog pokušaja ubistva...

Direktorica škole Marija Đonović rekla je Vijestima da je do incidenta došlo nekoliko minuta nakon 11 sati, tokom malog odmora.

“Dva lica koja nisu učenici naše škole su napala učenika i nanijela mu povrede. Brzom intervencijom profesora sukob je zaustavljen, obaviještena je Hitna pomoć i policija. Sve dalje informacije dobićemo od Odjeljenja bezbjednosti Bar”, rekla je ona.

Učenik je nakon incidenta prevezen kolima Hitne pomoći u Opštu bolnicu Bar.

Direktor barske bolnice dr Igor Karišik kazao je listu oko 16 časova da je dječak operisan odmah pri dolasku u bolnicu, ali da još nije van životne opasnosti.

Kako je ispričao povrijeđeni je stigao u bolnicu sa “ozbiljnim ranama koje su ugrožavajuće po život”.

“Vidjećemo kako će biti, operaciju smo završili ali situacija je još uvijek ozbiljna”, kazao je Karišik.

Preko društvenih mreža juče je upućen apel za davanje 0 - krvi za povrijeđenog maloljetnika. Krv se može dati u bolnici u Baru.

Bonus video: