Dokić nezakonito imenovala Savjet Muzeja i galerije Budve?

Direktorica JU Muzeji i galerije Budve optužila Opštinu da tu ustanovu pokušava da pretvori u mašinu za štancovanje glasova i da pokušava da instalira nestručne osobe

5592 pregleda 2 komentar(a)
Stari grad u Budvi, Foto: Vuk Lajović
Stari grad u Budvi, Foto: Vuk Lajović

Direktorica Javne ustanove (JU) Muzeji i galerije Budva Lucija Đurašković uputila je dopis Ministarstvu javne uprave, Odjeljenju upravne inspekcije, da u Opštini Budva sprovede urgentni upravni inspekcijski nadzor zbog nelegalno imenovanog Savjeta te ustanove.

Đurašković u dopisu, u koji su “Vijesti” imale uvid, optužuje potpredsjednicu Opštine Jasnu Dokić da je prekršila zakon i imenovala petočlani Savjet Muzeja i galerije Budve.

Dokić je 30. septembra donijela rješenje kojim je imenovala predsjednika i članove Savjeta te JU. Za predsjednicu je imenovana Dragana Kovačević, dok su članovi Dragana Ivanović, Jelena Papović, Aleksandar Davidović i Goran Bubanja, kao član Savjeta iz reda zaposlenih. Takođe je odlučeno da mandat predsjednika i članova Savjeta traje četiri godine, te da rješenje stupa na snagu danom donošenja.

Dokić se u obrazloženju odluke o imenovanju Savjeta pozvala na kontrovezni član 59 te 44 stav 2 Zakona o lokalnoj samoupravi, kao i na odredbu člana 14 Odluke o osnivanju Javne ustanove Muzeji i galerije Budve.

Dokić je u rješenju navela da je Skupština opštine 16. februara godine donijela rješenje o razrješenju predsjednika i članova Savjeta, nakon čega nije donijela rješenje o imenovanju, pa JU posluje bez Savjeta.

Takođe, direktorici Javne ustanove je još 2021. godine istekao mandat, te kako nijesu izabrani članovi Savjeta nije ni moguće produžiti mandat ili izabrati osobu koja će rukovoditi JU.

Đurašković je Upravnoj inspekciji, na drugoj strani, istakla da je “takvim postupanjem potpredsjednica Opštine prekoračila svoja ovlašćenja, jer je bez pravnog osnova sadržanog u Zakonu, uredila pravne odnose za koje nije ovlašćena i koji su u nadležnosti skupštine jedinice lokalne samouprave”.

Đurašković ističe da, pored činjenice da je predsjednik Opštine Milo Božović u pritvoru, cijelu stvar dodatno komplikuje to što potpredsjednica Opštine, na apsolutno nezakonit način koristi pravo koje je propisano članom 59 Zakona o lokalnoj samoupravi i da je Dokić povrijedila načelo legaliteta da pravni akt manje pravne snage mora biti saglasan sa pravnim aktima više pravne snage.

Kako naglašava Đurašković, Dokić postupa u namjeri da rad JU izmjesti u polje potpune nezakonitosti, što bi i s aspekta ugleda same ustanove, ali i cijelog grada, nanijelo veliku štetu.

“Finansijska šteta zbog nelegalnog postupanja bi takođe bila velika, a sve to sa ciljem sticanja političkih poena u susret izborima koji su u Budvi zakazani 17. novembra”, ističe Đurašković i navodi da u konkretnom niti je JU ugrozila život građana niti imovinu veće vrijednosti, na šta se poziva Dokić, te ne postoje bilo koji osnov za takvo.

“Ni iz obrazloženja rješenja, niti da je poznato opštoj javnosti, da su Dragana Kovačević i Aleksandar Davidović stvaraoci ili stručnjaci iz oblasti koja je od značaja za razvoj kulture, a sve u skladu da odredbom člana 43 Zakona o kulturi”, ističe se u dopisu.

Đurašković ukazuje da su Davidović i Ivanović bili predloženi, te da nisu izabrani za članove na 11. sjednici Skupštine opštine, koja je održana u februaru, kao ni Goran Bubanja.

U međuvremenu, Bubanja je pismenim putem obavijestio upravu Muzeja i galerije da ga Skupština opštine nikada nije verifikovalka za člana Savjeta, iako je više puta dostavljen zahtjev za njegovo imenovanje.

“Samim tim prestaje mogućnost da zastupam zaposlene u Savjetu”, naveo je Bubanja

Kako se istriče u dopisu inspekciji “člana Savjeta iz reda zaposlenih biraju zaposleni, a ne Opština, što sve navedeno čini predmetno rješenje nezakonitim, jer je izbor izvršen suprotno članu 13 Statuta. Pritom ukazujemo da JU obavlja redovnu djelatnost, a direktor Lucija Đurašković obavlja funkciju direktora u skladu sa odredbom člana 22 stav 2 Statuta”.

“Dakle, postupanjem na ovaj način se Opštine Budva postupa samovlasno uz prekoračenje ovlašćenja mimoilazeći nadležne državne organe i propisani postupak”, zaključuje se u dopisu Đurašković.

Taksisti i recepcionerke ne mogu biti članovi Savjeta Muzeja

U dopisu inspekciji Đurašković upozorava da “iz dostavljene biografije koja je predata za izbor u februaru 2024. godine proizilazi da je Aleksandar Davidović taksista, te da nikad nije obavljao bilo koje poslove koji se odnose na kulturu uopšte.

Kako se upozorava, imenovanjem nestručnih lica za predsjednika i članove Savjeta može za JU Muzeji i galerije Budve da bude nenadoknadiva štete, a pri tom cijeneći zbirke koje posjeduje ustanova koje su od nacionalnog, pa i svjetskog značaja, kao i sam ugled ustanove koja već 52 godine radi.

“Taksisti i recepcinerke ne mogu biti članovi stručnih tijela ove ustanove jer ne ispunjavaju zakonske uslove da budu tu. Da ne govorim da se ne smije dozvoliti da hiljadama eksponata i slika upljavljaju osobe koje o tome ne znaju ništa, a tu su isključivo da ispunjavaju partijske naloge. Smatram da je došao trenutak da se kaže da ne možete dalje svima onima koji namjeravaju da JU pretvore u mašinu za štancovanje glasova, ambijent pritisaka, prijetnji i ucjena”, kazala je “Vijestima” Đurašković.

Đurašković: Opština pokušala da izvede puč i uvede partijsku strahovladu

Đurašković je “Vijestima” kazala da je JU opet pod pritiskom i najgrubljom namjerom politizacije i upliva nestručnosti u rad najveće ustanove kulture u Budvi i jedne od najvećih na Crnogorskom primorju.

“Nažalost, svi smo svjedoci da preko godinu dana ova ustanova trpi pokušaje da se umjesto kulture okrenemo nekulturi, a da nas umjesto stručnih lica zastupaju eksponenti političkih štabova. Opština je na nezakonit i potpuno neprimjeren način pokušala da izvede puč i uvede partijsku strahovladu. Vjerovatno u 52 godine svog postojanja ove ustanove nisu se suočavali sa sličnim talasom bezakonja. Mimo svakog zakona, morala i pravila struke dio rukovodstva Opštine, koji za to nema nadležnosti, izvršio je pokušaj instaliranja Savjeta gdje većina ne zadovoljava ni minimalne uslove da budu članovi”, naglasila je Đurašković.

Prema njenim riječima, koliko su daleko pošli dovoljno govori podatak da su u Savjet imenovali lice koje nikad o tome nisu konsultovali, i koje je zbog činjenice da ga Skupština opštine nije nikad imenovala pismeno obavijestilo ustanovu i sve njene jedinice da ne želi da bude u Savjetu kao predstavnik kolektiva.

Budva je, kako je naglasila, već dugo u nezavidnoj situaciji kada je u pitanju kultura. Preko godinu dana, na volšeban način, kultura se iz postojećih centara želi izmjestiti na paralelna i neformalna mjesta, što ja kao direktor ustanove ne smijem i neću dozvoliti.

Bonus video: