ASK dostavio mišljenje KCCG-u: Ko upravlja, polaže i račune

Medicinski direktor, pomoćnici direktora, članovi Etičkog komiteta i direktori organizacionih jedinica nemaju status javnih funkcionera, navodi se u mišljenju koje potpisuje Drakić

6945 pregleda 3 komentar(a)
Direktor KCCG Aleksandar Radović, Foto: KCCG Facebook
Direktor KCCG Aleksandar Radović, Foto: KCCG Facebook

Agencija za sprečavanje korupcije dostavila je Kliničkom centru Crne Gore (KCCG) mišljenje po kojem su direktor, članovi Odbora direktora i direktor Centra za nauku te ustanove javni funkcioneri, dok ostali na rukovodećim pozicijama nijesu.

Direktor KCCG Aleksandar Radović prethodno je od ASK tražio mišljenje da li zaposleni u toj ustanovi, koji su raspoređeni aneksom ugovora o radu na rukovodeća radna mjesta, imaju status javnih funkcionera. Odgovarajući na taj dopis vršilac dužnosti direktora ASK Dušan Drakić naveo je da je javni funkcioner, shodno Zakonu o sprečavanju korupcije, imenovano odnosno postavljeno lice u državnom organu, organu državne uprave, pravosudnom organu, organu lokalne uprave i samouprave, nezavisnom i regulatornom tijelu, javnoj ustanovi, privrednom društvu, odnosno pravnom licu koje vrši javna ovlašćenja, djelatnosti od javnog interesa ili je u državnom vlasništvu, kao i lice na čiji izbor, imenovanja ili postavljenje organ vlasti daje saglasnost bez obzira na stalnost funkcije ili nadoknadu.

“Nadalje, shodno članu 70 Zakona o zdravstvenoj zaštiti, organi zdravstvene ustanove su odbor direktora i direktor. Odbor direktora je organ upravljanja, a direktor organ rukovođenja ustanovom. Odbor direktora i direktora imenuje i razrješava osnivač”, navodi se u mišljenju. Piše da je prema istom Zakonu Centar za nauku posebna organizaciona jedinica zdravstvene ustanove na tercijarnom nivou zdravstvene zaštite kojeg imenuje direktor, uz prethodno pribavljenu saglasnost ministra.

U mišljenju se ističe da prema članu 80 Zakona o zdravstvenoj zaštiti zdravstvena ustanova ima etički komitet kojeg imenuje direktor, radi sprovođenja djelatnosti ustanove na načelima medicinske etike i deontologije. Etički komitet ima pet članova i to tri predstavnika zdravstvene ustanove i dva predstavnika iz reda naučnih i drugih stručnih organa ili organizacija. U mišljenju piše da predsjednika Etičkog komiteta biraju većinom glasova članovi, dok je članom 81 Zakona određeno da Etički komitet zdravstvene ustanove između ostalog prati primjenu etičkih, bioetičkih i deontoloških načela zdravstvene struke u obavljanju djelatnosti, daje mišljenje o etičkim aspektima naučnih ispitivanja i istraživanja...

“Imajući u vidu izloženo, direktor KCCG, Odbor direktora i direktor Centra za nauku imaju status javnih funkcionera, imajući u vidu da se radi o imenovanim licima u javnoj ustanovi u skladu sa članom 3 Zakona o sprečavanju korupcije... Medicinski direktor, pomoćnici direktora za ekonomske finansije, te pravne i kadrovske poslove, pomoćnik direktora za inženjering i održavanje opreme i informacione tehnologije i direktori organizacionih jedinica KCCG nemaju status javnih funkcionera u skladu sa članom 3 Zakona o sprečavanju korupcije, imajući u vidu da se ne radi o postavljenim, imenovanim ili izabranim licima, već o licima koja navedeni radni odnos stiču ugovorom o radu, dakle saglasnošću volje dviju strana”, navodi se u mišljenju koje potpisuje Drakić.

Bonus video: