Dom zdravlja: Građani Podgorice da se vakcinišu protiv sezonskog gripa

Iz DZ Glavnog grada su rekli da se vakcinacija preporučuje osobama starijim od 65 godina, hronično oboljelim koje žive u kolektivnom smještaju, kao i zdravstvenim radnicima i saradnicima

4024 pregleda 26 reakcija 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Iz Doma zdravlja (DZ) Glavnog grada apelovali su na stanovništvo Podgorice, posebno na članove visoko rizičnih grupa, da se vakcinišu protiv sezonskog gripa, jer je to ključno za očuvanje njihovog i zdravlja cijele zajednice.

Iz te zdravstvene ustanove podsjetili su da vakcinacija protiv sezonskog gripa počinje ove sedmice, i da se građani mogu vakcinisati na svim punktovima DZ Glavnog grada, kod timova izabranih doktora za odrasle i djecu.

Oni su rekli da se građani za vakcinaciju mogu prijaviti preko brojeva telefona izabranih timova, objavljenih na sajtu DZ Glavnog grada, kao i dolaskom u dom zdravlja gdje je pacijent registrovan.

Građani će, kako su kazali iz DZ Glavnog grada, biti vakcinisani u skladu sa preporukama Instituta za javno zdravlje.

Iz te zdravstvene ustanove su rekli da je glavni cilj vakcinacije protiv sezonskog gripa smanjenje učestalosti obolijevanja, a prije svega teških formi bolesti, hospitalizacija i smrtnih ishoda među grupama stanovništa koje su u povećanom riziku.

Kako su naveli, vakcijancija se preporučuje svim osobama starijim od šest mjeseci sa hroničnim oboljenjima respiratornog sistema, kardiovaskularnog sistema i bubrega, kao i onima koje se liječe od metaboličkih poremećaja, kao što je šećerna bolest.

“Preporučuje se osobama sa smanjenom funkcijom imunološkog sistema, uključujući i osobe sa HIV/AIDS-om, kao i onima koje imaju transplantirane organe i/ili ćelije”, kaže se u saopštenju.

Iz DZ Glavnog grada su rekli da se vakcinacija preporučuje osobama starijim od 65 godina, hronično oboljelim koje žive u kolektivnom smještaju, kao i zdravstvenim radnicima i saradnicima.

“Jer na taj način ne samo da štite svoje i zdravlje svojih ukućana, već značajno doprinose zdravlju onih koje liječe i o kojima brinu”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da se, pored tih grupa,vakcinacija preporučuje i trudnicama, kao i djeci uzrasta od šest mjeseci do pet godina, posebno imajući u vidu njihov značaj u širenju obolijevanja u opštoj populaciji.

Bonus video: