Eko avantura na Prokletijama: Djeca iz Crne Gore i Srbije zajedno za čistu prirodu

Tokom trajanja kampa, učesnici su imali priliku da se oprobaju u u brojnim edukativnim radionicama i ekološkim aktivnostima, a cilj je bio podizanje svijesti o zaštiti životne sredine i održivom razvoju

4822 pregleda 0 komentar(a)
Sa eko kampa, Foto: Privatna arhiva
Sa eko kampa, Foto: Privatna arhiva

U periodu od 25. do 29. septembra, u Gusinju je održan eko kamp u okviru projekta, u kome je učestvovalo 20 učenika 8. i 9. razreda iz osnovnih škola "Milinko Kušić“ iz Ivanjice i "Džafer Nikočević“ iz Gusinja.

Eko kamp je održan u okvoru projekta "Čista zajednica za održivo okruženje i prirodu - CLEAN".

Tokom trajanja kampa, učesnici su imali priliku da se oprobaju u u brojnim edukativnim radionicama i ekološkim aktivnostima, a cilj je bio podizanje svijesti o zaštiti životne sredine i održivom razvoju.

Glavne teme su bile upravljanje otpadom, reciklaža, kao i principi klimatskih promjena.

U okviru bogatog programa, pored edukativnog dijela, učesnici su uživali u šetnjama prirodom, obilasku lokalnih znamenitosti poput Vodopada Grlje i Ali-pašinih izvora, a učestvovali su i u avanturističkim aktivnostima poput streličarstva, orijentiring takmičenja i igrama spretnosti u prirodi.

Takođe, učesnici su imali priliku da kampuju na otvorenom u srcu Nacionalnog parka Prokletije, uživajući u prirodnim ljepotama.

Učenik iz Ivanjice Ognjen Anasijević svoje imperesije boravkom u eko kampu je izrazio sljedećim riječima: "Uživao sam pet dana u kampu u Gusinju. Najviše su mi se dopale igre u kampu, kao i posjeta dolini Grebaje u podnožju Prokletija."

Đorđe Vrabić takođe učenik OŠ "Milinko Kušić iz Ivanjice, nije krio oduševljenje druženjem u kampu i igrama, sticanjem novih prijateljstava, a naročito mu se dopao obilazak prirodnih i kulturnih znamenitosti Gusinja.

Na njega su naročit utisak ostavili Oko Skakavice i Ali-pašini izvori.

Učenik Almir Čirkić iz Plava kaže da bi opet rado bio učesnik ovakvog kampa i da će imati predivne uspomene sa druženja i igara sa drugarima iz Ivanjice.

Učenica Anastasija Bojević iz Gusinja oduševljena je druženjem kao i svi učesnici kampa i kaže da je to za nju jedno predivno iskustvo.

Njeno oduševljenje dijele svi učesnici kampa i nastavno osoblje obje škole istaklo je zadovoljstvo besprijekornom organizacijom kampa i prije svega učinkom kako edukativnim tako i iskustvenim na učenike učesnike.

Jelena Vuković, profesorica biologije u OŠ "Džafer Nikočević" iz Gusinja istakla je zahvalnost što je ovakav događaj osmišljen i organizovan u okviru sadržaja projekta "Čista zajednicaza održivo okruženje i prirodu – CLEAN".

Istakla je i zadovoljstvo zbog radosti djece i njihovog uživanja u kampu i naglasila da su efekti predavanja u okviru aktivnosti u kampu, a na temu očuvanja životne sredine izuzetno bila zanimljiva učenicima i da vjeruje da će stečena znanja primjenjivati u svakidašnjem životu.

Ovaj kamp predstavlja jednu od posljednjih aktivnosti u okviru pomenutog projekta, čiji je cilj unaprеđenje ekološke svijesti i saradnje među mladima iz Crne Gore i Srbije.

Projekat ČISTO sprovodi vije opštine, a sufinansira Evropska unija u okviru finansijskog instrumenta pretpristupne pomoći (IPA II) kroz Program prekogranične saradnje Srbija - Crna Gora 2014-2020. Ugovor za sufinansiranje sredstvima Evropske unije potpisan je sa Ministarstvom finansija Republike Srbije – Sektorom za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije. Realizacija projekta je počela 24. decembra 2022. i trajaće dvije godine, do 23. decembra 2024. godine. Ukupna vrijednost projekta je 389.635 eura, od čega je doprinos Evropske unije 330.800 eura.

Bonus video: