Osnivanje Univerziteta: U četvrtak potpisivanje Memoranduma između Opštine Pljevlja i Lakovića

Iz Opštine je saopšteno da projekat ima za cilj pružanje širokog spektra visokog obrazovanja i stvaranje akademskih mogućnosti za dalji rast i razvoj ne samo Pljevalja kao grada, sjevera i države, već i regije

10199 pregleda 3 komentar(a)
Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Pljevlja, Foto: Goran Malidžan

U Pljevljima će sjutra (četvrtak 10. oktobar) biti potpisan Memoranduma o saradnji, javno-privatnom partnerstvu između Opštine Pljevlja i prof. dr Voja Lakovića povodom osnivanja Univerziteta u tom gradu.

Iz Opštine je saopšteno da projekat ima za cilj pružanje širokog spektra visokog obrazovanja i stvaranje akademskih mogućnosti za dalji rast i razvoj ne samo Pljevalja kao grada, sjevera i države, već i regije.

"Pljevlja su grad sa višemilenijumskim trajanjem, bogatom i raznolikom kulturnom baštinom, prirodnim ljepotama i velikim privrednim potencijalom. Кao takav, sasvim sigurno je da će studentima ponuditi mnogo, kao i profesori i Opština koje stoje iza ovog projekta", navodi se u saopštenju Opštine.

Svečano potpisivanje Memoranduma i predstavljanje Univerziteta "Pljevlja" biće organizovano u Maloj skupštinskoj sali Opštine Pljevlja.

Ispred Opštine govoriće gradonačelnik Pljevalja Dario Vraneš a više o Univerzitetu "Pljevlja" i programima budućih fakultetskih jedinica govoriće: Prof. dr Vojo Laković, Prof. dr Miloš Milovančević, Prof. dr Igor Mladenović, Prof. dr Srećko Ćurčić, Prof. dr Rade Ratković, Prof. dr Maja Đurić, Doc. dr Savo Milašinović, mr Borjan Laković, Anja Marković i spec. sci. Miodrag Marković.

Nakon svečanog potpisivanja planiran je i obilazak budućih prostorija Univerziteta.

Prema nezvaničnim informacijama budući Univerzitet trebao bi biti smješten u bivšem Domu Vojske.

Vojo Laković rođen je u Pljevljima i bio je savjetnik predsjednika Vlade za vrijeme mandata Zdravka Krivokapića. Bio je jedan od kandidata za direktora Uprave policije.

Laković je diplomirao na Fakultetu bezbjednosti, Univerzitet u Skoplju i stekao zvanje diplomiranog pravnika u oblasti bezbjednosti, a na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu stekao diplomu Specijaliste za kontraterorizam i organizovani criminal. Doktorirao je 2008. Na Fakultetu političkih nauka u Beogradu a tema njegovog doktorskog rada bila je Nasilje kao diminantna karakteristika izraelkso-palestinskog sukoba.

Karijeru je počeo 1981. godine u Makedoniji, a 1984. godine prešao u Crnu Goru gdje je nekoliko godina bio komandir u Budvi. Šef u budvanskoj policiji bio je od 1987. do 1989. godine, a do 1994. načelnik u CB Bar. Laković je nakon toga napustio policiju i godinama je radio u Upravi carina kao šef službe za suzbijanje krijumčarenja i carinske istrage, a potom i kao revizor u Saveznoj upravi carina, ali i u carinskom sistemu Srbije.

Profesor dr Vojo Laković je dekan Fakulteta bezbjedonosnih nauka PIM Univerzitetu u Banjaluci i redovni profesor na Univerzitet Hercegovina.

Bonus video: