Porodica Stanković optužuje KCCG za diskriminaciju i nezakonitosti, poručuju: Stornirajte račun, taj cjenovnik ne važi

Nakon što je Klinički centar fakturisao gotovo 3.500 eura za porođaj i bolničke usluge, porodica poručila da cjenovnik na koji se poziva ta ustanova ne postoji, odnosno da je osnov za njegovo donošenje prestao da postoji usvajanjem dopuna i izmjena Zakona o zdravstvenoj zaštiti

35214 pregleda 73 reakcija 17 komentar(a)
Prigovor upućen KCCG-u, Ministarstvu i FZO-u (ilustracija), Foto: KCCG
Prigovor upućen KCCG-u, Ministarstvu i FZO-u (ilustracija), Foto: KCCG

Porodica Stanković od Kliničkog centra Crne Gore traži da stornira novi račun i optužuje tu zdravstvenu ustanovu za diskriminaciju i nezakonitosti. U prigovoru dostavljenom KCCG, Ministarstvu zdravlja i Fondu za zdravstveno osiguranje da neće platiti dodatnih 700 eura, koliko je veći novi račun za porođaj i trodnevno boravak u bolnici majke i bebe.

Klinički centar Crne Gore (KCCG) nedavno je priznao da pogriješio prilikom fakturisanja računa porodici Stanković za porođaj i boravak bebe u podgoričkom porodilištu. Izvinili su se što su im fakturisali 2.791,41 eura, pa ispostavili novi račun od 3.486,5 eura, ističući da su pokrenuli postupak utvrđivanja odgovornosti protiv odgovornih zaposlenih.

“Vijesti” su ranije objavile da je tek rođena beba u KCCG za tri dana potrošila oko 600 eura - pojela je više od tri kilograma hrane za bebe “aptamil”, potrošila četiri staklene flašice, 26 pakovanja rukavica sa po 200 komada, 50 metara gumiranog platna i da to proizlazi iz fakture, odnosno računa koji je ustanova dostavila porodici...

“Cjenovnik Fonda za zdravstveno osiguranje Crne Gore za crnogorske osiguranike i cjenovnik zdravstvenih usluga za treća lica nijesu isti. Treća lica koja dolaze iz zemalja sa kojima naša država nema potpisan međunarodni sporazum o socijalnom osiguranju, svaku pruženu zdravstvenu uslugu plaćaju uvećanu za dva i po puta. To proizilazi iz Odluke Ministarstva zdravlja broj: 011-25/2019-2 od 14. februara 2019. godine i prateće dokumentacije”, rekli su iz KCCG.

U prigovoru na tvrdnje KCCG, porodica Stanković navela je da je ta ustanova neosnovano i nezakonito obračunala troškove porođaja M.C. Stanković, a nakon toga i izdala račun za usluge i robe koje nije pružila.

Kao dokaz tome, tvrde, ustanova je u dopisu njima i navela da račun ima tehničke greške u smislu da je unesena veća količina pojedinih stavki od one koja je utrošena.

“Navodi KCCG u dopisu su apsolutno netačni, neutemeljeni i kontradiktorni i sami po sebi predstavljaju povredu Zakona o obligacionim odnosima, Zakona o zdravstvenom osiguranju, Zakonu o pravima pacijenata, međunarodnih konvencija, a samim tim ima elemenata diskriminatornog ponašanja. Odluku o cijenama za pruženu zdravstvenu uslugu obrazložili su članom 73 Zakona o zdravstvenoj zaštiti, stav 1 tačka 6... Međutim, izmjenama Zakona iz 2020. godine predviđeno je da se u članu 73 stav 1 tačka 6 i 7 brišu”, navodi porodica Stanković u prigovoru koji je dostavljen i “Vijestima”.

Tvrde i da cjenovnik na koji se KCCG poziva ne postoji, odnosno da je osnov za njegovo donošenje prestao da postoji usvajanjem dopuna i izmjena Zakona o zdravstvenoj zaštiti.

“Članom 12 istog zakona predviđeno je da stranac snosi troškove pružene hitne medicinske pomoći i druge zdravstvene zaštite prema cjenovniku zdravstvene ustanove, ako međunarodnim ugovorom nije drukčije uređeno. Cjenovnik se morao objaviti na internet stranici KCCG i morao je biti prezentovan i prilikom pristupa porodilje u porodilište. Sve je, naravno, izostalo, a od svega što je KCCG učinio prilikom pristupa je preuzimanje avansa za usluge porođaja, bez jasne ponude prezentovanja cjenovnika usluga na šta su bili dužni kako po Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, tako i po članu 7 Zakona o pravima pacijenata. Da je u postupanju KCCG sve ovo bilo transparentno, zaposleni u ovom organu bi u startu znali da nemaju osnov za naplatu bilo kojeg iznosa, pogotovo iznosa koji je naplaćen prvim računom, a još manje i iznosa koji je obračunat drugim ispravljenim računom”, navela je porodica u prigovoru.

Sporan im je, tvrde, i koeficijent uvećanja na koji se poziva KCCG.

“U obrazloženju odluke o utvrđivanju koeficijenta ne postoji niti jedna jedina riječ na koji se način došlo do uvećanje od 2,5 puta za pružene usluge”.

Još više ih, navode u prigovoru, zabrinjava način način na koji se tretiraju lica koja dolaze i koriste zdravstvene usluge, što je samo po sebi povreda elementarnih moralnih i ustavnih načela.

“U dostavljenoj dokumentaciji KCCG vrši ispravku pa kaže da je obračunato manje nego što je trebalo i to pravda stavkama nevažećeg cjenovnika, a koje se odnose na porođaj carskim rezom i za dijete bez značajnog operativnog zahvata, sa ostalim poremećajima... Po otpusnim listama, dijete je na porođaju dobilo ocjenu 9,9 i konstatovano je da nema poremećaja”, zaključili su, između ostalog, u prigovoru.

Bonus video: