Milošević: Nađite i kaznite službenika za zloupotrebu položaja

Advokat Marko Milošević tvrdi da Sekretarijat za saobraćaj duguje privatnom prevozniku, ali da nepotpisani službenik tvrdi da dug neće biti uplaćen do “odluke nadležnog suda” Iz Sekretarijata za saobraćaj naglašavaju da su, rebalansom budžeta, predviđena sredstva i da se čuvaju za eventualna potraživanja

10150 pregleda 3 komentar(a)
Od 19. aprila ne saobraćaju kroz Podgoricu: Autobus "Gradskog saobraćaja", Foto: BORIS PEJOVIC
Od 19. aprila ne saobraćaju kroz Podgoricu: Autobus "Gradskog saobraćaja", Foto: BORIS PEJOVIC

Punomoćnik preduzeća “Gradski saobraćaj”, advokat Marko Milošević podnio je gradonačelnici Podgorice Oliveri Injac prijavu protiv NN lica, zaposlenog u Sekretarijatu za saobraćaj, tvrdeći da je ta osoba teže povrijedila službene dužnosti, jer odbija da nekada privatnom prevozniku isplati dugovanja.

Milošević u prijavi da je vlasnik “Gradskog saobraćaja” Haris Alivodić, na zvaničan upit o statusu uplate novca koji mu Glavni grad duguje, iz Sekretarijata za saobraćaj dobio nepotpisani mejl “čiji je sadržaj krajnje neprofesionalan, pri čemu je samo postupanje nadležnih organa u potpunosti nezakonito”.

“Naime, NN službenik Sekretarijata za saobraćaj je mog vlastodavca obavijestio sljedeće: ‘Kako je poznato, Vi ste podnijeli sudskim organima tužbe za navedeno, i kako sam Sekretarijat za saobraćaj poštuje institucije sistema, tako ćemo i ovaj put sačekati odluku nadležnog suda i svakako da ćemo je poštovati’”, navodi se u prijavi koju je Milošević dostavio Injac.

Milošević traži da se NN lice pronađe i da se protiv njega “pokrene disciplinski postupak, na kojem će se saslušati, a na koji će se pozvati i podnosilac prijave sve u cilju utvrđivanja da li u radnjama prijavljenog lica ima elemenata teže povrede službene dužnosti”.

Alivodić je nedavno ispričao “Vijestima” da mu Glavni grad mjesecima duguje novac po više osnova, a da je zbog toga što gradske vlasti ignorišu svoje obaveze, morao da pokrene i više sudskih postupaka, a da mu do danas nijesu uplaćena sredstva od đačkih mjesečnih karata za mart i dio aprila.

Iz Sekretarijata za saobraćaj redakciji je odgovoreno da je “u toku upravni postupak koji je pokrenuo gospodin Alivodić”.

“Zbog samog toka postupka nećemo se izjašnjavati. Rebalansom budžeta predviđena su sredstva i ona se čuvaju za eventualna potraživanja. Gospodin Alivodić nije u sudskom sporu sa Glavnim gradom već sa preduzećem Putevi d.o.o, tako da Vam na tu temu ne možemo dati više informacija”, odgovorili su iz Sekretarijata na pitanja “Vijesti”.

I advokat Milošević se u prijavi osvrće na postupke u toku.

“Ističem i da jeste poznato da je moj vlastodavac podnio tužbe sudskim organima, međutim, u konkretnom se radi o tužbama zbog ćutanja uprave, a zbog nepostupanja drugostepenog organa u postupcima po žalbama izjavljenim na rješenja kojima se mom vlastodavcu odobrava isplata finansijskih sredstava za obavljanje linijskog prevoza učenika osnovnih i srednjih škola nu teritoriji Glavnog grada Podgorica. I pored podnijetih tužbi za ćutanje uprave, drugostepeni organ je bio dužan da, u skladu sa Zakonom o upravnom postupku, po izjavljenim žalbama donese i dostavi rješenje stranci što prije, a najkasnije u roku od 45 dana od prijema žalbe, a ne, kako to navodi za sada NN službenik Sekreterijata za saobraćaj i ovog puta sačekaju odluku nadležnog suda”, stoji u prijavi Miloševića u koju je redakcija imala uvid.

On precizira da se, čekanjem odluke nadležnog suda u postupcima ćutanja uprave, za Glavni grad stvaraju se bespotrebni troškovi.

“…Koje snose upravo građani Crne Gore, te se očigledno nemarno vrši službena dužnost, što za posljedicu ima onemogućavanje mog vlastodavca u ostvarivanju prava, pri čemu nastupaju teže posljedice upravo za mog vlastodavca, ali i građane, usljed troškova upravnih sporova izazvanih upravno nemarnim i nezakonitim radnjama postupajućih organa”, poručuje Milošević.

Advokat podsjeća na to da Odluka o linijskom gradskom i prigradskom prevozu putnika precizira obaveza Glavnog grade da svake fiskalne godine, sa posebne budžetske stavke - Subvencije za korisnike linijskog prevoza putnika, obezbijedi novčana sredstva namijenjena za besplatan prevoz korisnika.

“Nadalje, propisano je da linijski prevoz putnika može da obavlja preduzeće ili drago pravno lice registrovano za obavljanje te vrste prevoza, koje ispunjava uslove utvrđene zakonom, na osnovu ugovora koji zaključuju prevoznik i Glavni grad, nakon sprovedenog postupka po javnom oglasu, u skladu sa zakonom kojim se uređuju javne nabavke, dok izuzetno ukoliko i nakon ponovnog javnog poziva neka grupa linija ostane nepokrivena, Sekretarija za saobraćaj će je rješenjem privremeno dodijeliti zainteresovanom prevozniku do sprovođenju novog javnog poziva”, navodi on u prijavi.

Dodaje da je privredni subjekat “Gradski saobraćaj” vršilac komunalne djelatnosti, pa je Glavni grad Podgorica - Sekretarijat za saobraćaj u obavezi je da izvrši isplatu finansijskih sredstava za obavljanje linijskog prevoza učenika osnovnih i srednjih škola na teritoriji Glavnog grada Podgorica za mjesece u kojima je obavljao navedeni prevoz.

Alivodić je nedavno “Vijestima” kazao da mu Glavni grad duguje za prevoz učenika tokom marta i dijela aprila, a da su sporne i isplate u periodu od septembra prošle do februara ove godine.

Objasnio je da su isplate obračunavane onako kako je to procijenio Sekretarijat za saobraćaj, a da se na većinu tih rješenja žalio.

Autobusi “Gradskog saobraćaja” od 19. aprila ne saobraćaju kroz Podgoricu. T. P.

Infobox Text/Izjava Citat - Por ectem quaerum sitati blautatia sequatios conectium lam eium corepre pudigen dandae nihiti quis et apid quunt, cusda dolor nihiti sam adis aut atur? Ad quassitatur seque esciam rae nonecerovidi aut ad mosa volor aut ut qui alitatet volore nullore ru

“Putevi” bez odgovora

Kad su u pitanju mjesečne karte za odrasle-radnike, Alivodić je ranije kazao da je tek nedavno saznao koliko mu grad duguje po tom osnovu, a da mu je preduzeće “Putevi” isplatilo dio, u iznosu od gotovo 23.000 eura.

Kazao je i da Glavni grad smatra da i on duguje “Putevima”.

“Tačno je da je pisalo u rješenju o uvođenju elektronske karte da ćemo dogovoriti proviziju od tri odsto za Puteve’. Ipak, nikada nismo parafirali bilo kakav dokument, na osnovu kojeg bi Grad to i naplatio”, kazao je tada Alivodić.

“Putevi” redakciji nijesu odgovorili na pitanja da li su u sudskom postupku sa “Gradskim saobraćajem” i zbog čega, kao i koliko ta firma i za koji period duguje gradskom preduzeću.

Nijesu odgovorili ni da li je, kada i kakav dokument potpisan, a da u njemu stoji obaveza “Gradskog saobraćaja” da “Putevima” plaća proviziju od tri odsto.

Bonus video: