U Kolašinu voda duplo skuplja od naredne godine

Alternativa povećanju cijena vode bila je, kako su objasnili iz izvršne vlasti, da Opština preduzeću dotira razliku u cijeni, to jest, obezbijedi novac neophodan za funkcionisanje Vodovoda i kanalizacije

6118 pregleda 29 reakcija 11 komentar(a)
Foto: Dragana Šćepanović
Foto: Dragana Šćepanović

Odbornici kolašinske Skupštine opštine (SO) dali su danas saglasnost na cjenovik Vodovoda i kanalizacije, prema kojem će cijene vode u tom gradu, od januara naredne godine, biti skoro dvostruko visočije, to jest skoro 83 centa po metru kubnom. Fiksni dio cijene usluge na mjesečnom nivou biće ubuduće 2,04 eura.

Alternativa povećanju cijena vode bila je, kako su objasnili iz izvršne vlasti, da Opština preduzeću dotira razliku u cijeni, to jest, obezbijedi novac neophodan za funkcionisanje Vodovoda i kanalizacije. To bi, kazao je predsjednik Opštine Petko Bakić, značilo da se iz budžeta plaćaju računi i privrednika i građana. On je podsjetio da je i novac koji bi se davao iz budžeta "novac građan". Najavio je, ipak, povećanu podršku Vodovodu i kanalizaciji, kako je objasnio, u okviru onoga što je zakonom dozvoljeno.

Nove cijene cijene su izračunate, kako je objasnio izvršni direktor Vodovoda i kanalizacije na osnovu metodologije Regulatorna agencija za energetiku i regulisane komunalne djelatnosti (Agencija), koja je prehodno, takođe, dala saglasnost za novu tarifu.

Nagli skok cijena vode, kazao je Izvršni direktor Vodovoda i kanalizacije Miloš Peković, uslovljen je mnogim faktorima, a podsjetio je i na činjenicu da, tokom više godine, cijene nijesu usklađivane sa zakonom, to jest, postepeno povećavane. Dominantni parametri, koji su odredili cijenu "česmovače" u Kolašinu, su i usvajanje Granskog kolektivnog ugvora (GKU), kojim su izdvajanja za zarade zaposlenih u stambeno komunalnoj djelatnosti značajno povećane i poskupljenje materijala. Iz Vodovoda i kanalizacije su podsjetili i da je predlog cjenovnika tokom ljeta bio na javnoj raspravi, ali da nije bilo zainteresovanih.

SO Kolašin
foto: Dragana Šćepanović

Opozicioni odbornici iz Pokreta Zajedno gradimo Kolašin (DPS, SDP, SD i nestranačke ličnosti) zamjerili su, jer su, tvrde u skupštinskom materijalu, kao obrazloženje za drastično poskupljenje dobili, kako je rekao Bojan Zeković, "jednu rečenicu za odluku koja se tiče svakog domaćinstva u Kolašinu".

Prema njegovim riječima, direktni prenosi sjednica SO su neophodni, između ostalog, i zbog toga, "kako bi građani vidjeli na koji način se lokalna vlast odnosi prema važnim temama, kao što je novo tarifiranje vode". On je zamjerio Bakiću, koji je, navodno, tokom rasprave kazao "da cijena voda nije iz socijalne priče".

"Negirate probleme i saobraćaj koji se nezakonito odvija putem u čijem su trpu glavni cjevovodi vodovoda i tvrdite da je necjelishodno da državne organe podsjetimo da rade svoj posao. Naša imovina se uništava, a državni organ zadužen da je čuva to ne radi, a vi ne želite da ih pozovete da to rade“, kazao je odbornik Zeković predsjedniku Opštine.

Kako je kazala odbornica Pokreta Marta Šćepanović, lokalni parlament je trebalo detaljno upoznati sa razlozima poskupljenja vode.

"Zasluživali smo racionalnu analizu, kako bismo mogli i da odlučimo, da ne dovodimo u pitanje održivost preduzeća. Potrebne su i informacije o tome koliko je dug građana i preduzeća, kolika je ukupna naplata, kao i informacije o fiksnim i varijabilnim rashodima preduzeća...", rekla ona.

SO Kolašin
foto: Dragana Šćepanović

Odbornici su usvojili i rebalans Budžeta za ovu godinu, koji se, kako je objasnio sekretar za finansije, imovinu i ekonomski razvoj Vuk Vuković, radi zbog bolje alokacije novčanih sredstava, posebno na rashodnim stavkama u okviru kapitalnog dijela budžeta.

Rebalansom je predviđeno povećanje izdataka za opremu na 380.000 eura. Tim novcem biće nabavljen kamion za polupodzemne kontejnere i ta vrsta kontejnera. Vrijednost kamiona je 297.000 eura sa PDV-om. Odbornici su, na današnjoj sjednici dali saglasnost Opštini da dugoročno zaduži 250.000 eura putem lizinga. Kako je objasnio Vuković, lokalna uprava je dobila nezvaničnu ponudu

Za finansijski lizing, koja uključuje jednokratno plaćanje učešća od 51.660 eura, dok će se preostali iznos isplatiti u jednakim mjesečnim anuitetima. Međutim, izvršna vlast tek treba da odluči da li će tu ponudu iskorisiti ili će vozilo kupiti za gotovinu.

Rebalansom je izdatak za sanaciju i rekonstrukciju mosta Zauglina - Gornje Lipovo smanjena je na 25.000 eura. Lokalna vlast odustala je za ovu godinu od izgradnje atmosferske kanalizacije na dijelu zaobilaznice, jer, kako je objašnjeno, ne postoji projektna dokumentacija za taj projekat. Novac od ta dva projekta biće iskorišćen, najavljuju iz Sekretarijata, na ozelenjavanje šetališta pored Tare, što bi trebalo da bude realizovano do kraja ove godine, u saradnji sa Eko fondom. Odustaje se i od planirane adaptacije pijace, jer nema projektne dokumentacije. Ne očekuje se da će do kraja godine biti rekonstruisan most na Pčinji, pa će 120.000 eura biti preusmjereno na budžetsku stavku “opštinski putevi”. Vuković je kazao da će ostvarenje prihode ove godine, ukoliko se dosadašnja dinamika nastavi biti oko 95 odsto, u odnosu na plan.

Opozicija je imala zamjerke na način relizacije kapitalnog budžeta, ali i na činjenicu da još nijesu potrošena sredstva namijenjena ženskom preduzetništvu i za mlade preduzetnike. Šćepanović je najavila da će predložiti izmjenu akata, kojom bi se predvidjela prekršajna odgvornost za sekretare koji "ne rade svoj posao". Prema njenim riječima nadležni sekreterijat krši zakon, jer ne objavljuje na sajtu Opštine izvršenja budžeta. Njen kolega iz Pokreta Balša Cvetković kritikovao je način na koji se ulaže u popravku seoskih puteva. Objasnio je da je za tu namjenu za dvije godine potrošeno preko 1,5 miliona eura, a da će, tvrdi, putevi uskoro biti u istom stanju kao i prije sanacije.

SO Kolašin
foto: Dragana Šćepanović

Iz izvršne kažu da brinu o 300 kilometara lokalnih puteva, te da su kontinuirana ulaganja i obezbjeđivanje prohodnosti tih saobraćajncica neophodni. Objasnili su da se za novac namijenjen lokalnim putevima moglo asfaltirati svega 15 kilometara.

"Lokalni putevi prave veliko opterećenje. Oko 15 kilometara asfalta košta 1,5 milion eura. Vlast dolazi u sistaciju da odlučuje da li d aasfaltira 15 kilometara puta ili da dovede u nivo prohodnosti 200 kilometara puta. Nemamo beskonačna sredstva i imamo obavezu da odlučimo“, kazao je predsjednik SO Vasilije Bulatović.

Pored rebalansa budžeta i poskupljenaj vode, na današnjoj sjednici odbornici su, kroz institut odborničkih pitanja diskutovali i o stanju na putu od Jezerine do Kolašina, to jest, načini na koji intenezivan saobraćaj ugrožava komunalnu infrastrukturu, načnu na koji su izvedeni radovi na novim trotoarima, eventualnim psoljedicama građevinskih radova na Bjelasici na korito rijeke Paljevinske...

Bonus video: