Izvještaj OEBS-a: Osobe sa invaliditetom ne osjećaju podršku dok glasaju na izborima

„Uklanjanje barijera je od suštinskog značaja kako bi se osiguralo da svako može slobodno da koristi svoje ustavno pravo da glasa nezavisno i tajno", poručio je Đovani Gabasi, vršilac dužnosti šefa Misije OEBS-a u Crnoj Gori

3622 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Boris Pejović
Ilustracija, Foto: Boris Pejović

Većina osoba sa invaliditetom u Crnoj Gori smatra da izborna tijela ne pružaju dovoljnu podršku, zbog čega se birači sa invaliditetom osjećaju zanemareno. Njih 54 odsto kazalo je da su se suočili sa preprekama dok su glasali na izborima 2023. godine. Takođe, 45 odsto birača smatra da birački odbori nisu bili sigurni kako da im priđu i razgovaraju sa njima na biračkom mjestu.

Ovo su neki od nalaza u izvještaju pod nazivom „Osobe s invaliditetom – glasanje na izborima“, koji je pripremila Misija OEBS-a u Crnoj Gori nakon predsjedničkih i parlamentarnih izbora 2023. godine.

Ta misija je saopštila da izvještaj ispituje stavove i iskustva 94 birača sa invaliditetom, koji su, kako se navodi, saglasni da se mora učiniti više da izbori budu pristupačniji.

Na pitanje kako se stvari mogu promijeniti nabolje, neki ispitanici su kazali da osobe sa invaliditetom treba da se upoznaju sa svojim biračkim pravima.

"Izborna tijela treba da razumiju potrebe OSI kako bi znala kako da im ponude podršku tokom izbornog procesa. Neki od njih smatraju da bi trebalo uspostaviti registar osoba sa invaliditetom, dok su neki predložili da se unesu izmjene izbornog zakonodavstva u cilju poboljšanja njihovog iskustva kao birača, što uključuje i to da OSI imaju svog/ju predstavnika/cu u Skupštini", navodi se u saopštenju.

Đovani Gabasi, vršilac dužnosti šefa Misije OEBS-a u Crnoj Gori, kazao je da ovaj izvještaj pruža korisne sugestije o tome šta se može učiniti kako bi se pomoglo osobama sa invaliditetom da imaju pozitivnije izborno iskustvo.

„Uklanjanje barijera je od suštinskog značaja kako bi se osiguralo da svako može slobodno da koristi svoje ustavno pravo da glasa nezavisno i tajno. Osobe sa invaliditetom ne osjećaju podršku prilikom glasanja i kandidovanja. Oni se bore sa pristupom političkim i glasačkim informacijama. Misija je odlučna u pružanju podrške izbornim tijelima i nevladinim organizacijama koje se bave praivma osoba sa invaliditetom u poboljšanju pristupačnosti izbora”, rekao je Gabasi.

Misija u Crnoj Gori se zahvalilo svim biračima sa invaliditetom koji su govorili o svom iskustvu glasanja na izborima 2023, kao i Udruženju mladih sa hendikepom i Savezu slijepih na dugogodišnjem partnerstvu i doprinosu u izradi izvještaja.

Bonus video: