“Sportski objekti” nemaju šta da kriju

Podgoričko preduzeće tvrdi da je otvoreno za upite civilnog sektora i medija

7284 pregleda 2 komentar(a)
Odbili da odgovore na jedan zahtjev za slobodan pristup informacijama zbog tehničkih razloga (ilustracija), Foto: Privatna arhiva
Odbili da odgovore na jedan zahtjev za slobodan pristup informacijama zbog tehničkih razloga (ilustracija), Foto: Privatna arhiva

Podgoričko preduzeće “Sportski objekti” tvrdi da ne krije informacije od nevladinog sektora i medija, dodajući da su, od početka godine, odgovorili na 13 zahtjeva Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) za slobodan pristup informacijama, a jedan odbili zbog tehničkih razloga.

“Od dolaska nove uprave, ‘Sportskim objektima’ je u prošloj i tokom ove godine dostavljeno ukupno 28 zahtjeva za slobodan pristup informacijama. Postupajući po zahtjevima, društvo je donijelo 27 rješenja kojima su usvojeni zahtjevi i samo jedno rješenje kojim se odbija zahtjev (konkretno zahtjev NVO MANS broj 147350 od 13.32024. godine, kojim je traženo dostavljanje svih faktura/računa koje je preduzeće platilo u toku 2023. godine, po svim osnovama)”, kazali su iz “Sportskih objekata”, kojima rukovodi Aleksandar Vučković.

Nevladina organizacija (NVO) MANS je od “Sportskih objekata” tražila dostavljanje svih faktura i računa koje je to preduzeće platilo u toku 2023. godine.

“Naime, od ukupno 28 zahtjeva za slobodan pristup informacijama, NVO MANS je dostavio 14, od kojih je donijeto 13 rješenja kojima su usvojeni zahtjevi i dostavljena tražena dokumentacija i jedan kojim je odbijen zahtjev. Konkretno kod ovog zahtjeva izostao je obavezan naziv informacije ili podataka na osnovu kojih se ona može identifikovati”, rekli su iz “Sportskih objekata”.

Istakli su da bez jasno podnesenog zahtjeva se na isti ne može odgovoriti.

“Dakle, ‘Sportski objekti’ bi, kao i u ostalim slučajevima, usvojili predmetni zahtjev da je isti zakonit”, rekli su “Vijestima”.

Naglasili su da “nije ni realno moguće udovoljiti zahtjevu u tako kratkom vremenskom roku koji propisuje zakon”.

“... Jer bi nadležna Služba računovodstva morala obustaviti sve tekuće obaveze kako bi sakupila i kopirala cjelokupnu traženu dokumentaciju, što iziskuje značajno vrijeme”, kazali su iz “Sportskih objekata”.

Bonus video: