CGO: Etički odbor UCG ocijenio da Stamatović nije prekršio Etički kodeks

"Sve treba da nas brinu ponori u koje je pao Etički odbor kako bi branio neodbranjivo i time urušavao ugled institucije umjesto da bude na braniku odbrane akademske časti i čestitosti"

3498 pregleda 1 komentar(a)
Foto: CGO
Foto: CGO

Centar za građansko obrazovanje (CGO) saopštio je da je Etički odbor Univerziteta Crne Gore ocijenio da docent na Filozofskom fakultetu Aleksandar Stamatović nije prekršio Etički kodeks.

Kako navode iz CGO Etički odbor UCG je ocijenio da je Stamatović nastupom i izjavom u emisiji "Neki to vole vruće" na TV Adria "iskazao afinitet prema duhu novinarke (Irena) Tatar".

"Tako je odlučio Etički odbor UCG, po prijavi Centra za građansko obrazovanje (CGO), čime nije samo relativizovao taj lascivan, mizogini, seksistički i uvrijedljiv nastup Stamatovića, na koji se javnost s pravom zgražavala, pa i UCG i njegov matični Filozofski fakultet, već postavio do sad neviđene 'standarde' za ponašanje pripadnika akademske zajednice. I pored svih promjena, jedan kontinuitet ostaje na UCG - podobnima se sve može. Imajući u vidu kakvu zaštitu Stamatović uživa od najužeg rukovodstva UCG ovo ukazuje i koje vrijednosti to rukovodstvo zastupa onda kada misle da su reflektori nad njihovim odlukama isključeni", saopšteno je iz CGO.

Dodaju da navedeni nastup Stamatovića "nesumnjivo predstavlja kršenje normi Etičkog kodeksa, a da ovakva odluka Etičkog odbora daje podsticaj za stvaranje nepovoljnog okruženja za žene u akademskoj zajednici".

"Sve treba da nas brinu ponori u koje je pao Etički odbor kako bi branio neodbranjivo i time urušavao ugled institucije umjesto da bude na braniku odbrane akademske časti i čestitosti. A još više treba da nas brine kakva se sve ponašanja prema ženama na UCG tolerišu kad ovakav javni incident ostaje bez sankcije", zaključuju iz CGO.

Bonus video: