Krapović: Vlada u Šavniku reagovala adekvatno

Vojska nije samostalna institucija, već sastavni dio resora odbrane, kazao je ministar

4964 pregleda 14 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Ministar odbrane Dragan Krapović kazao je da je Vlada reagovala adekvatno, kada je u pitanju pomoć Šavniku u saniranju posljedica nevremena u Komarnici.

On je reagovao na izjavu predsjednika države Jakova Milatovića, koji je juče iz Šavnika pozvao Vladu da hitno reaguje i pomogne toj opštini, ali i rekao da je Vojska odmah izašla na teren i uradila ono što je bilo u njenoj moći.

Krapović je ukazao da Vojska nije samostalna institucija, već sastavni dio resora odbrane.

"Povodom jučerašnje izjave predsjednika Jakova Milatovića, dužan sam da pojasnim građanima da je Ministarstvo odbrane sastavni dio Vlade Crne Gore, te da je Vlada reagovala. Odluku o angažovanju jedinica VCG potpisuje ministar odbrane, a Vojska Crne Gore nije samostalna institucija već je sastavni dio Ministarstva odbrane. Predsjedniče, kao ministar odbrane, poštujući načela subordinacije, a u okviru svojih nadležnosti, dao sam naredbu, u skladu sa potrebama Opštine Šavnik, da VCG izvrši zadatke koji su propisani III Misijom Vojske", piše Krapović u reagovanju.

Kaže da je, na zahtjev Ministarstva unutrašnjih poslova i u koordinaciji unutar Vlade, donio odluku o upućivanju pripadnika Vojske u Šavnik, sa ciljem pomoći opštini i lokalnom stanovništvu u saniranju posljedica u Komarnici.

"Ovoj odluci prethodile su konsultacije unutar Vlade, a zatim i zajedničko izviđanje terena pripadnika MO/VCG i MUP-a sa ciljem sagledavanja potreba i vrste angažovanja. U okviru sedmodnevne akcije inželjerci Bataljona za podršku izradili su dvije obaloutvrde u dužini od 200 metara, čime je znatno povećana stabilnost obala rijeke i smanjen rizik od budućih poplava. Takođe, izrgrađeno je i 60 metara puta koji je bio uništen tokom poplava, kao i postavljene vodopropusne betonske cijevi koje će omogućiti efikasnije kanalisanje vode, čime će se smanjiti pritisak na okolne površine i spriječiti buduća oštećenja. Još jednom da budem jasan, Vlada je reagovala adekvatno", zaključuje Krapović.

Bonus video: