Grupa NVO: Stamatović “afinitet prema duhu” voditelja ne bi iskazao onako kako je to učinio prema voditeljki

"Diskriminatorno ponašanje Stamatovića nikako se ne može pravdati 'slobodom izražavanja', kako to tročalno Vijeće apsurdno navodi u svojem rješenju o odbijanju Predloga za kršenje akademskog integriteta"

2860 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Grupa nevladinih organizacija kritikovala je odluku Vijeća Etičkog odbora Univerziteta Crne Gore (UCG) kojom odbijaju predlog za kršenje akademskog integriteta, koji je Centar za građansko obrazovanje (CGO) podnio povodom mizoginog i seksističkog nastupa docenta na Filozofskom fakultetu Aleksandra Stamatovića, u emisiji "Neki to vole vruće" na TV Adria.

Taj nastup Stamatovića je Vijeće ocijenilo da nije u suprotnosti sa Etičkim kodeksom UCG.

"Članovi Vijeća - Predrag Janković, Saša Raičević i Goran Radonjić smatraju da 'koncentrisanje' Stamatovića 'na ono što je ispod i iznad' majice novinarke predstavlja 'iskazivanje afiniteta prema duhu novinarke', a ne seksizam, koji predstavlja najbanalniji oblik rodne diskriminacije, kojim se narušava ugled UCG. Zabrinjava činjenica da pomenuti članovi Vijeća ne razumiju pojam diskriminacije, koja je zabranjena članom 8 Ustava Crne Gore i Zakonom o zabrani diskriminacije, koji je definiše kao 'svako neopravdano, pravno ili faktičko, neposredno ili posredno pravljenje razlike ili nejednako postupanje, odnosno propuštanje postupanja prema jednom licu, odnosno grupi lica u odnosu na druga lica, kao i isključivanje, ograničavanje ili davanje prvenstva nekom licu u odnosu na druga lica, koje se između ostalog zasniva i na polu, rodnom identitetu, seksualnoj orijentaciji'", piše u saopštenju koje potpisuju Centar za ženska prava, Akcija za ljudska prava, Asocijacija Spektra, Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore, Kvir Montenegro, Stana, Sigurna ženska kuća, Juventas, SOS Telefon za žene i djecu žrtve nasilja Nikšić.

Pojasnili su, kako su naveli na način da i članovi Vijeća mogu razumjeti "Stamatović zasigurno 'afinitet prema duhu' voditelja muškog pola ne bi iskazao onako kako je to učinio prema voditeljki, na način kojom je tretira kao objekat, a ne profesionalku u čiju je emisiju pozvan da govori o aktuelnim društveno političkim temama".

"Stoga se diskriminatorno ponašanje Stamatovića nikako ne može pravdati 'slobodom izražavanja', kako to tročalno Vijeće apsurdno navodi u svojem rješenju o odbijanju Predloga za kršenje akademskog integriteta od 20.septembra 2024. godine. Ne želimo da vjerujemo da je odluka pomenutih članova Vijeća reprezentativni odraz UCG, čiji etički kodeks, između ostalog promoviše humanističke principe i ljudska prava (stav 10 poglavlje II Moralna i profesionalna načela)".

Grupa NVO pozvala je, kako su navelim savjesnu akademsku zajednicu da se javno ogradi od odluke tročlanog Vijeća Etičkog odbora UCG, pokrene izmjene i uvede dopunu Etičkog kodeksa kojom bi se jasno propisala zabrana seksističkog ponašanja prema ženama.

"Ne pristajemo na Univerzitet koji normalizuje seksistički i mizogini govor, podmukli znak sveprisustne muškocentrične, patrijarhalne solidarnosti. Posebnu odgovornost da pokaže nultu toleranciju na svaki vid diskriminacije prema ženama nosi rukovodstvo Univerziteta koje je nedavno usvojilo i eleborat o pokretanju programa 'Studije roda'. Ovaj studij nema mjesto u prostoru gdje se pristaje na narativ omalovažavanja drugog bića, zbog bilo koje njegove karakteristike, a pogotovo polne", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: