Za potrebe Aerodroma Tivat kupuju vozilo vrijedno preko milion eura

Do sada najveće ulaganje ACG-a u novu opremu Aerodroma Tivat

7316 pregleda 80 reakcija 7 komentar(a)
Novo vozilo posjeduje podgorički aerodrom, Foto: ACG
Novo vozilo posjeduje podgorički aerodrom, Foto: ACG

Javno preduzeće Aerodromi Crne Gore objavili su tender za nabavku novog teškog vatrogasnog vozila za potrebe Aerodroma Tivat. Procijenjena vrijednost ove javne nabavke iznosi 900.000 eura, a PDV-a dodatnih 189.000 eura, što je čini najvećim ulaganjem Aerodroma Crne Gore u opremanje Aerodroma Tivat u poslijednjih nekoliko godina.

Riječ je o specijalnom aerodromskom tzv. glavnom vatrogasnom vozilu koje se pravi po posebnoj narudžbi. Novo vozilo imaće kapacitet od najmanje 12.000 lirara vode i najmanje 1.440 litara pjenila sa vatrogasnom pumpom visokih performansi, kapaciteta od najmanje 7.900 litara u minuti. Daljinski upravljani vodeni top na krovu vozila mora da izbacuje vodeni mlaz na daljinu od najmanje 90 metara od vozila. Uz to, vozilo će imati i sistem za gašenje požara prahom sa rezervoarom praha kapaciteta minimun 250 kilograma.

Novo glavno protivpožarno vozilo biće opremljeno snažnim motorom, automatskimk mjenjačem i konfgiuracijom pogona 6x6 koja mu omogućava za tako teške kamione, vrlo kratko vrijeme ubrzanja od 0 do 80 kilometara na sat za oko 30 sekundi, kako bi pravovremeno reagovalo u slučajevima incidenta sa vazduhoplovima u krugu aerodroma. Vozilo ima četvoročlanu posadu i opremljeno je kompletnom spasilačkom i najsavremenijom zaštitnom opremom za aerodromske vatrogasce.

Prema odredbama tendera, odabrani ponuđač imaće rok od osam mjesci da proizvede i isporuči novo vozilo. Ponude se podnose najkasnije do 8.novembra, kada će biti održano i njihovo otvaranje.

Aerodrom Tivat trenutno raspolaže sa dva teška vatrogasna vozila tipa “Rosenbauer panter” iz 2004.godine, koja su međutim, po važećim standardima u komecijalnoj avijaciji, već u najvećoj mjeri amortizovana jer je takvim aerodromskim vozilima predviđeni radni vijek 20 godina. Uz to, ona su zbog starosti podložnija kvarovima, a svako ispadanje iz pogona jednog od njih automatski znači i privremeno obavezno snižavanje vatrogasne kategorije aeroroma, odnosno redukciju u broju i velilini aviona koje aerodrom može da istovremeno primi i opsluži.

ACG su u oktobru prošle godine za potrebe Aerodroma Podgorica već kupili jedno novo teško vatrogasno viozilo “Rosenbauer panter” karakteristika sličnih ovim koje se sada traže i za novo vozilo za tivatski aerodrom, a ta investicija koštala je preko milion eura.

Bonus video: