Sindikat: Razmotrićemo inicijative za štrajk, ako zarade u tužilaštvima ne budu povećane

"Niske zarade državnih tužilaca imaju demotivišući efekat i čine ovu profesiju neprivlačnom za potencijalne kandidate", kažu iz Sindikalne organizacije Državnih tužilaštava

6705 pregleda 11 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Sindikalna organizacija Državnih tužilaštava saopštila je da će, ako zarade zaposlenima u tužilačkoj organizaciji ostanu na sadašnjem nivou, bez uvećanja koeficijenata, razmotriti sve inicijative, u saradnji sa ostalim pravosudnim organima, u vezi sa organizovanjem štrajka.

Kažu da se zaposleni u tužilaštvu već duži vremenski period suočavaju sa problemom niskih zarada u svim zvanjima, kako službeničkim tako i tužilačkim.

"Ukazujemo da već izvjestan period nije u primjeni Pravilnik o koeficijentima složenosti poslova za zaposlene u sudstvu i državnom tužilaštvu raspoređenim na radnim mjestima iz grupe poslova D, kojim je zarada državnih službenika i namještenika u pravosuđu bila uvećana za određeni broj koeficijenta, upravo zbog složenosti, odgovornosti i obimnosti posla koji zaposleni u tužilačkoj organizaciji obavljaju. Sve je to dovelo do toga da državni službenici i namještenici u tužilačkoj organizaciji imaju jednake zarade, kao i ostali zaposleni u državnom i privatnom sektoru, za neuporedivo složeniji i odgovorniji posao koji obavljaju. Posebno ističemo da i nakon najavljenog uvećanja zarada većina državnih službenika i namještenika u državnim tužilaštvima ostvarivaće minimalnu zaradu u iznosu od 600,00 eura na koji način će se izjednačiti i sa zaradama zaposlenih (na kiosku, u kladionicama, higijeničara itd.) čiji radni zadaci, uvažavjući sva zanimanja koja postoje u državi, ne zahtijevaju isti značaj, ekspeditivnost i odgovornost", piše u saopštenju koje potpisuju predsjednik Sindikalne organizacije Državnih tužilašatava Nemanja Bulatović i predsjednik Pravnog tima Almin Hodžić.

Kažu da "izuzetno niske zarade" ostvaruju i državni tužioci kojima je koeficijent danas manji u prosjeku za tri do četiri obračunske vrijednosti u odnosu na koeficijente koje su imali 2016. godine. Tako danas, kako su kazali, osnovna zarada tužiocu početniku iznosi oko 1.150 eura, dok je obim posla koji državni tužioci obavljaju usljed nedostatka kadra na svim nivoima neuporedivo veći u odnosu na period iz 2016.

"Ovako niske zarade državnih tužilaca imaju demotivišući efekat i čine ovu profesiju neprivlačnom za potencijalne kandidate, što rezultira sve manjim interesovanjem za prijavljivanje na konkurse za državne tužioce. Kao posljedica toga, većina tužilaštava u Crnoj Gori suočava se s manjkom kadrovskih kapaciteta. Ovakva situacija ne samo da otežava svakodnevno funkcionisanje tužilaštava, već ozbiljno ugrožava kvalitet i efikasnost rada. Preopterećenost postojećeg kadra, izazvana nedostatkom novih tužilaca, dugoročno može dovesti do disfunkcionalnosti cjelokupnog pravosudnog sistema.Trenutna osnovna zarada državnog tužioca je ekvivalent zaradi pomoćnog osoblja - sobarice na crnogorskom primorju u toku ljetnje sezone, uz puno uvažavanje tog zanimanja", piše u saopštenju.

Kažu da materijalni položaj zaposlenih u tužilačkoj organizaciji dodatno otežava i nepotpisivanje Kolektivnog ugovora kod poslodavca, čije potpisivanje, podsjećaju, Sindikalna organizacija Državnih tužilaštava "inicira godinama unazad", a kojim je, između ostalog, predviđeno da se "reguliše sporno obračunavanje pripravnosti" za vrijeme od 22 sata do šest ujutro, u dane vikenda i državnih i vjerskih praznika.

Bonus video: