Radnike ispituju i stručnjaci i tužilaštvo: Na prisustvo olova u krvi testirani i zaposleni u AD "Luka Bar"

Predsjednik Sindikata i 18 radnika “Port of Adrije” podnijeli krivičnu prijavu i davali izjave u policiji, zbog trovanja njih šestoro stiglo u Beograd, koncentrat koji oni pretovaraju dolazi sa Kosova

29292 pregleda 11 komentar(a)
Pretovar rude u PoA radi se svakodnevno, Foto: Privatna arhiva
Pretovar rude u PoA radi se svakodnevno, Foto: Privatna arhiva

Barsko tužilaštvo utvrđuje činjenice o trovanju radnika “Port of Adrije”, nakon što su 18 zaposlenih i predsjednik Sindikalne organizacije te firme Zoran Martinović podnijeli krivičnu prijavu.

Prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti”, oni su prijavu podnijeli protiv NN lica.

“Tužilaštvo je naložilo da se prikupljaju obavještenja, ali i preduzimaju druge radnje”, kazao je sagovornik “Vijesti”.

Oni su juče pozvani da daju izjavu u Upravi policije zbog formiranja krivične prijave.

Lučko-transportni radnici “Port od Adrije” (PoA) danas su stigli u Beograd na detaljna ispitivanja. Njih šest sa najvećim parametrima olova u krvi tamo će boraviti par dana.

Radnici PoA su ispričali da kada su se lično obraćali nadležnima, inspekcijama i ljekarima svi su govorili da to nije u njihovoj nadležnosti, ali nakon pisanja “Vijesti” istog dana su bili pozvani da se jave ispred ambulante u Baru, gdje će im biti obezbijeđen prevoz do Kliničkog centra Crne Gore.

Doktor i profesor Petar Bulat, predsjednik Udruženja toksikologa Srbije, koji radi u Institiutu “Dr Dragomir Karajović”, a koji će narednih nekoliko dana raditi sa radnicima “Port of Adrije”, kazao je da situacija u kojoj su se našli ti radnici nije alarmantna.

On je naveo da vrijednosti koje su date u njihovim nalazima su samo jedan parametar koji se prati kod profesionalne izloženosti olovu.

“Vrijednosti koje su se pojavile u medijima odnose se na referentne vrijednost za opštu populaciju koja podrazumijeva i djecu, trudnice i dojilje jer olovo postoji i u životnoj sredini. Za izložene osobe koje rade sa olovom važe sasvim druge vrijednosti. Granične vrijednosti za njih su 600 mikrograma po litru”, ispričao je.

Petar Bulat
Petar Bulatfoto: Privatna arhiva

Oni će vrlo brzo ispitati radnike koji su imali najviše vrijednosti olova u krvi i uraditi specifične parametre koji nisu bili dio do sada sprovedenog ispitivanja te grupe radnika, a koji će moći da ukažu i na vremenski period u kome je došlo do izlaganja olovu.

Prema njegovom mišljenju, zasada to nijesu zabrinjavajuće vrijednosti i građani ne bi trebalo da se plaše bilo čega.

Prema informacijama koje su radnici “Port od Adria” dali “Vijestima”, koncentrat olova koji oni pretovaraju dolazi sa Kosova. Vođen tim saznanjem, Bulat ocjenjuje da su razlozi za brigu još manji.

“Ukoliko je riječ o rudi koja se eksploatiše na Kosovu, to je galenit, olovni sulfit koji ulazi u pluća, ali ne može da se apsorbuje iz pluća u krv”, istakao je on.

Radnici će na Institutu ostati par dana, kazao je on, nakon čega će imati više informacija i znati na koji način treba dalje postupati.

Iz kompanije “Port od Adria” još nisu odgovorili na pitanja “Vijesti”, kao ni na pitanja o tome odakle dolazi i gdje ide ruda koju njihovi radnici pretovaraju.

“Vijesti” nezvanično saznaju da su se i lučko-transportni radnici AD Luke Bar takođe testirali na prisustvo olova u krvi. Njihovi uzorci su navodno poslati za Njemačku posredstvom privatne klinike u Baru, a rezultate će dobtiti za dvije nedjelje.

Predsjednik Sindikata lučkih radnika te državne kompanije Vladimir Obradović kazao je da ne žele da daju izjave za medije dok rezultati ne budu gotovi. Kada budu znali da li je neko od njih ugrožen, onda će se odlučiti za dalje korake.

Oko barske luke više arsena nego olova

Iz Agecije za zaštitu životne sredine kazali su “Vijestima” da mjerenja kvaliteta vazduha, koje su u skladu sa Zakonom o životnoj sredini sprovodili Luka Bar i AD “Port of Adria”, a koja je izvršio Centar za ekotoksikološka ispitivanja, ukazuju da su koncentracije olova visoke, ali da nisu veće od propisane granične vrijednosti, dok je koncentracija arsena višestuko veća u odnosu na propisanu ciljnu vrijednost. Podaci o koncentracijama teških metale se dobijaju hemijskom analizom PM 10 čestica.

Vijesti nezvanično saznaju da su uzorci krvi i lučko-transportnih radni Luke Bar poslati za Njemačku posredstvom privatne klinike u Baru, a rezultate će dobiti za dvije nedjelje. Predsjednik Sindikata lučkih radnika te državne kompanije Vladimir Obradović kazao je da ne žele da daju izjave za medije dok rezultati ne budu gotovi...

Direktor Agencije Milan Gazdić nedavno je kazao da je na osnovu rezultata mjerenja koje je izvršio Centar za ekotoksikološka ispitivanja tokom prvog ciklusa mjerenja u 2023. godini u okruženju Luke Bar, zaključak da su koncentracije olova i arsena veoma visoke i da je koncentracija arsena čak deset puta veća u odnosu na propisanu ciljnu vrijednost.

Agencija za zaštitu životne sredine je o nalazima mjerenja u Baru, kako su kazali, odmah obavijestila Ekološku inspekciju nakon dobijanja rezultata prošle godine, koja je u skladu sa Zakonom o zaštiti vazduha trebalo da preduzme mjere iz okvira svojih nadlžnosti.

“Agencija za zaštitu životne sredine je obaviještena od strane ekološke inspekcije da su pokrenuli aktivnosti u cilju propisivanja nephodnih mjera koji će dovesti do smanjenja zagađenja vazduha na lokaciji Luke Bar”, zaključili su iz tog organa, dok iz Ekološke inspekcije nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti”, iako su to ranije najavili.

Bonus video: