U vrtićima bez užine između doručka i ručka: Tri sata između obroka zbog zdravlja

Obroci u vrtićima se služe prema preporukama stručnjaka

7470 pregleda 5 komentar(a)
Tvrde da su obroci prilagođeni preporukama (ilustracija), Foto: Luka Zekovic
Tvrde da su obroci prilagođeni preporukama (ilustracija), Foto: Luka Zekovic

Djeca u vrtićima od ove školske godine između doručka i ručka nemaju užinu, a obroci im se služe na tri sata, što je rezultat novih normativa, donijetih u skladu sa istraživanjima Instituta za javno zdravlje (IJZ), koji su pokazali veći broj djece sa povećanom tjelesnom masom, gojaznošću, hroničnim nezaraznim bolestima.

To je juče kazala “Vijestima” direktorica podgoričkog vrtića “Đina Vrbica” Bojana Razić.

Redakciji se prethodno obratilo više roditelja, čija djeca pohađaju najbrojniju podgoričku predškolsku ustanovu, koji tvrde da se djeci serviraju manje porcije, da užine nema i da se mališani žale često da su gladni po izlasku iz vrtića. Prema njihovim riječima, to im “direktno nije saopštila ni uprava, ali ni njihovi predstavnici u Savjetu roditelja”.

Razić odgovara da su od “ove školske godine unijete male promjene u organizaciji, i rasporedu obroka u jelovniku za svu djecu koja borave u ustanovi”.

“Izmjene su realizovane po preporukama Normativa za ishranu djece u predškolskim ustanovama Crne Gore, koji je usvojen u maju 2024. godine”, objasnila je je Razić.

Prema njenim riječima, inicijativa za promjenu rasporeda obroka potekla je iz brige za zdravlje djece, a nakon istraživanja IJZ, kada je i preporučeno da razmak između obroka bude oko tri sata

“Dnevni ritam ishrane u našoj ustanovi je od ove školske godine organizovan tako da podrazumijeva konzumiranje doručka u periodu od osam do devet sati, ručka od 11.20 do 12.30, prva užina je od 14.30 do 15 sati, a druga užina od 16.15 časova, za djecu koja ostaju do 17 sati”, kazala je Razić, dodajući da je preporuka i da se djeca hidriraju.

Ona je podsjetila na to da su inovirani Normativi usvojeni i predstavljeni još u maju.

“I to u svim sredstvima javnog informisanja, što smatramo da je dovoljan način da se roditelji informišu”, smatra Razić.

Napominje i da je u godišnjem planu rada za 2024/25. naveden izmijenjeni ritam dana.

“Jelo jelovnici su vidno istaknuti na oglasnim tablama za roditelje. Promjene koje se odnose na ritam dana, prezentovane su savjetu roditelja na prvom sastanku koji je održan početkom oktobra. Dakle, kao što vidite iz navedenog, naša djeca nisu uskraćena ni za jednu grupu namirnica, samo je izmijenjen raspored obroka u toku dana”, zaključuje Razić.

Cjelodnevni boravak djeteta u jaslenoj grupi državnih predškolskih vrtića od septembra će biti 50 eura, dok će roditelji mališana većeg uzrasta plaćati 49 eura.

Bonus video: