Nova presuda Višeg suda, nova potvrda da je Raonić nezakonito više puta biran

Odluka o imenovanju generalnog direktora tuženog od 1. 6. 2023. suprotna je odredbi Zakona o nacionalnom javnom emiteru, pa Raonić nije mogao biti izabran na mjesto generalnog direktora RTCG, stoji u presudi Višeg suda

10461 pregleda 19 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Savjet Radio televizije Crne Gore (RTCG) je nezakonito izabrao Borisa Raonića za generalnog direktora 1. juna 2023. godine, potvrdio je Viši sud u Podgorici.

Prethodno je takvu odluku donio i podgorički Osnovni sud po tužbi jednog od kandidata za generalnog direktora, Srđana Čovića u aprilu ove godine.

Prvostepenom presudom bilo je naloženo Savjetu da donese novu zakonitu odluku o izboru generalnog direktora od prijavljenih kandidata koji ispunjavaju uslove za generalnog direktora po uslovima konkiursa od 16. juna 2021. godine, osam dana od pravosnažnosti presude.

I Viši sud je saglasan je sa tom odlukom.

"I po ocjeni ovog suda, nasuprot žalbenim navodima, odluka o imenovanju generalnog direktora tuženog od 1. 6. 2023. suprotna je odredbi čl. 29 st. 1 tačka 2 Zakona o nacionalnom javnom emiteru RTCG kojom je propisano da članovi Savjeta ne mogu biti lica koja bira, imenuje ili postavlja predsjednik Crne Gore, Skupština i Vlada... Kako je Boris Raonić, u momentu prijave na predmetni oglas od 17. 6. 2021. godine bio član Savjeta Agencije za elektronske medije (SAEM), to isti nije mogao biti izabran na mjesto generalnog direktora RTCG, jer je za ocjenu ispunjenosti uslova oglasa relevantno stanje koje je aktuelno u momentu raspisivanja oglasa. U suprotnom bi se obesmislilo prikupljanje oglasne dokumentacije i utvrđivanje činjeničnog stanja u vezi sa tom dokumentacijom", stoji u presudi koju potpisuje predsjednik Vijeća sudija Milorad Marotić.

Sudovi su već utvrđivali nezakonitost tog izbora Raonića po tužbi tadašnjeg kandidata za direktora Nikole Markovića, ali je Savjet odbio da postupi po pravosnažnim presudama.

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) ljetos je vratilo je podgoričkom Osnovnom državnom tužilaštvu spise predmeta koji se odnose na prošlogodišnje ponovno imenovanje Raonića na funkciju generalnog direktora.

SDT je prethodno više od godinu istraživao u predmetima protiv Raonića i dijela članova Savjeta RTCG, a glavni specijalni tužilac Vladimir Novović nedavno je, tokom gostovanja na Televiziji Vijesti, tvrdio da je pribavljena potrebna dokumentacija, zapisnik i tonski zapis sa sjednice Savjeta, da su saslušana lica u svojstvu osumnjičenih i u svojstvu svjedoka.

Prema pisanju medija i poslednji izbor Raonića je pod lupom nadležnih inspekcijskih organa.

Bonus video: