"Boranka" stigla i u Crnu Goru: Vojnik bogatiji za 8.000 sadnica crnog bora

Akciji je prisustvovao i ambasador Evropske unije u Crnoj Gori, Johan Satler, koji je, kako stoji u saopštenju, izrazio oduševljenje projektom i naglasio značaj zaštite šuma i očuvanja životne sredine

4699 pregleda 1 komentar(a)
Sa akcije, Foto: Savez izviđača Crne Gore
Sa akcije, Foto: Savez izviđača Crne Gore

Na planini Vojnik, kod Nikšića, više od 140 volontera posadilo je 8.000 sadnica crnog bora i to na onom dijelu planine gdje šuma nije mogla sama da se obnovi. Ovom akcijom započeta je kampanja "Boranka" koju realizuju Savez izviđača Crne Gore (SICG), Uprava za šume i Vojska, uz podršku brojnih partnera, a u prvoj akciji učestvovali su i izviđači, vojnici, članovi opštinske organizacije Crvenog krsta i delegacije Europske unije u Crnoj Gori.

"Kampanja 'Boranka' ima za cilj pošumljavanje opožarenih područja u Crnoj Gori. Planina Vojnik, teško pogođena požarima, postala je prvo područje na kojem se 'Boranka' realizuje ove godine. Sadnice su zasađene na dijelu planine gdje se šuma sama nije mogla obnoviti, a uoči sadnje pripadnici Vojske Crne Gore i izviđači temeljno su očistili teren od sagorenih stabala i pripremili ga za sadnju", saopštili su iz SICG-a.

Akciji je prisustvovao i ambasador Evropske unije u Crnoj Gori, Johan Satler, koji je, kako stoji u saopštenju, izrazio oduševljenje projektom i naglasio značaj zaštite šuma i očuvanja životne sredine.

"Kampanja 'Boranka' pokazuje važnost kolektivnog rada i brige za našu planetu", rekao je Satler, zahvalivši se volonterima na trudu.

Akciju je podržala i ambasada Hrvatske, a predstavnik ambasade, Boris Belanić, opunomoćeni ministar, izrazio je zadovoljstvo što se „Boranka“, nakon uspjeha u Hrvatskoj i Sjevernoj Makedoniji, proširila i na Crnu Goru. Uz njega, prisutni su bili i izviđači iz Hrvatske, Sjeverne Makedonije i Bosne i Hercegovine koji su došli podržati prvu akciju u Crnoj Gori.

Dan Špicer, direktor Saveza izviđača Hrvatske, podsjetio je prisutne na osmogodišnji uspjeh "Boranke" u Hrvatskoj, izrazivši zadovoljstvo što se ovaj projekat sada širi i u Crnoj Gori, u nadi da će isti trajati godinama, donoseći pozitivan uticaj na okolinu.

Predsjednik Saveza izviđača Crne Gore, Peko Vukadinović, i glavni koordinator "Boranke", Borislav Jovović, zahvalili su volonterima, posebno istaknuvši primjer delegacije Evropske unije kao inspiraciju za crnogorsko društvo.

"Ovaj projekat je dokaz da volonterizam i društveni aktivizam mogu pokrenuti promjene i doprinijeti napretku našeg društva", poručio je Vukadinović. Akcije pošumljavanja na planini Vojnik nastaviće se 19. i 26. oktobra, kao i 2. i 11.

Bonus video: