Učenicima šavničkog Obrazovnog centra održano predavanje o štetnosti duvanskih proizvoda

"Cilj ovih aktivnosti je da učenicima ukažemo na štetnost konzumiranja duvanskih proizvoda na njihovo zdravlje", sekretar Crnogorskog društva za borbu protiv raka (CDPR) Domagoj Žarković

1181 pregleda 0 komentar(a)
Sa predavanja, Foto: Crnogorsko društvo za borbu protiv raka
Sa predavanja, Foto: Crnogorsko društvo za borbu protiv raka

Sekretar Crnogorskog društva za borbu protiv raka (CDPR) Domagoj Žarković posjetio je Obrazovni centar u Šavniku i tom prilikom srednjoškolcima, kao i učenicima starijih razreda u osnovnoj školi, održao predavanje o problemima koje izaziva konzumiranje duvanskih proizvoda u školskom uzrastu.

„Predstavljen je Zakon o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda i njegovi članovi koji se najviše odnose na vaspitno obrazovne ustanove. Naglašeno je, kao i uvijek prilikom ovakvih posjeta i razgovora sa učenicima, koliko je štetno pušenje i sve njegove negativne posljedice koje, prvenstveno, utiču na mladi organizam, pogotovo u toj fazi razvoja ličnosti. Kod nas, nažalost već u osnovnoj školi počinje da se puši, da bi broj pušača u srednjoj školi bio previsok u odnosu na ostale razvijene evropske zemlje“, stoji u saopštenju za javnost.

Podsjećaju da je i prvim Zakonom koji je donesen prije 20. godina, kao i onom iz 2019. godine koji je na snazi, pušenje zabranjeno u školskim i vaspitno-obrazovnim ustanovama.

„Na predavanju je naglašen i uticaj konzumiranja duvanskih proizvoda na razvoj raznih vrsta kancera, osobito pluća, kao i oboljenja srca i krvnih sudova. Pored datih uputstava učenicima, kao i onog osnovnog da je daleko najbolje nikada ne početi sa pušenjem, apelujemo na sve, pogotovo djecu školskog uzrasta, da ne počinju nikada pušiti. Ukoliko su već probali i eventualno postali pušači dat im je savjet da moraju obavezno da ostave pušenje i odviknu se od konzumiranja duvanskih proizvoda, kako bi sačuvali ono najvažnije, a to je zdravlje“, poručio je Žarković.

Kako je istakao, početak školske godine rezervisan je za obilazak škola, stalnu aktivnost Crnogorskog društva za borbu protiv raka, a prilikom obilazaka ne zaboravljaju ni škole na sjeveru.

„Cilj ovih aktivnosti je da učenicima ukažemo na štetnost konzumiranja duvanskih proizvoda na njihovo zdravlje“, istakao je Žarković.

On je u Šavniku razgovarao i sa direktorom Obrazovnog centra, Bajom Zorićem, a izrazio je i žaljenje što u Obrazovnom centru uči „manje od sto učenika, što predstavlja mali broj u odnosu na neka prethodna vremena“.

Bonus video: