Pokrenut postupak obezbjeđivanja uslova za početak rada Zavoda za sportsku medicinu

V. d. direktora Direktorata za strateško planiranje u Ministarstvu sporta i mladih i predsjednik Radne grupe Stevan Đurišić izjavio je da bi početak rada Zavoda za sportsku medicinu znatno poboljšao kvalitet zdravstvene zaštite naših sportista i predstavlja okosnicu razvoja sporta u Crnoj Gori, dodaje se u saopštenju

2379 pregleda 0 komentar(a)
Stevan Đurišić, Foto: Ministarstvo sporta i mladih
Stevan Đurišić, Foto: Ministarstvo sporta i mladih

Ministarstvo sporta i mladih pokrenulo je postupak obezbjeđivanja uslova za početak rada Zavoda za sportsku medicinu Crne Gore, saopšteno je iz ovog Vladinog resora.

Podsjećaju da je Zavod za sportsku medicinu kao zdravstvenu ustanovu osnovala Vlada Crne Gore u junu 2020. godine, da je istog mjeseca odluka o osnivanju stupila na snagu, ali još nije počeo rad ove institucije.

"Vlade u prethodnim sazivima nisu izvršile obaveze definisane Odlukom i nisu preduzete potrebne pripreme da bi se stekli uslovi za početak rada Zavoda. Ministarstvo sporta i mladih prepoznalo je kao prioritetnu potrebu da Zavod počne rad budući da je za tu namjenu obezbijeđen dio sredstava u budžetu. Obrazovana je i Radna grupa za pripremu akata za stvaranje uslova za početak rada Zavoda", navodi se u saopštenju Ministarstva sporta i mladih.

V. d. direktora Direktorata za strateško planiranje u Ministarstvu sporta i mladih i predsjednik Radne grupe Stevan Đurišić izjavio je da bi početak rada Zavoda za sportsku medicinu znatno poboljšao kvalitet zdravstvene zaštite naših sportista i predstavlja okosnicu razvoja sporta u Crnoj Gori, dodaje se u saopštenju.

Iz ministarstva su kazali da će u narednom periodu uložiti sve napore da Zavod za sportsku medicinu počene rad i da smatraju da će to predstavljati jedan od istorijskih momenata za našu državu, naročito za naše sportiste.

"Uzimajući u obzir evropske smjernice Zavod za sportsku medicinu bi nastojao da razvije što bolje i savremenije procedure za dijagnostiku, tretman i rehabilitaciju sportista. Zavod za sportsku medicinu bi znatno unaprijedio kvalitet zdravstvene zaštite i psiho-motoričkih sposobnosti naših sportista, po ugledu na praksu razvijenu u evropskim zemljama sa dugom tradicijom sporta i sportske medicine.

Đurišić ističe da računaju na punu podršku Vlade Crne Gore i nadležnih državnih organa, te smatra da će sve poteškoće oko formiranja Zavoda organi državne uprave rješavati na međuresornom nivou", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: