Milatović sa predstavnicima lokalnih javnih emitera: Neophodne izmjene Zakona o audiovizuelnim i medijskim uslugama

“Pozivam Vladu da u najskorijem roku, po hitnoj proceduri obavi sve potrebne konsultacije i prilagodi ovaj Zakon, kako bi on mogao da se primjenjuje u praksi”, naveo je Milatović

3346 pregleda 0 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Kancelarija za odnose s javnošću Predsjednika Crne Gore
Sa sastanka, Foto: Kancelarija za odnose s javnošću Predsjednika Crne Gore

Predsjednik države Jakov Milatović pozvao je Vladu da u najskorijem roku obavi sve potrebne konsultacije i prilagodi Zakon o audiovizuelnim i medijskim uslugama, kako bi on mogao da se primjenjuje u praksi.

Milatović je, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, primio predstavnike lokalnih javnih emitera u Crnoj Gori i poručio da država treba da omogući sve preduslove za njihov održiv, profesionalan i kvalitetan rad.

"Takođe, oni treba da budu oslobođeni svih političkih i drugih uticaja, otvoreni za različita mišljenja i stavove u cilju pune informisanosti javnosti”, istakao je Milatović.

On je kazao da očekuje da će nadležno Ministarstvo kulture i medija, kroz intenzivnu komunikaciju sa predstavnicima lokalnih javnih emitera, riješiti problem koji se odnosi na Zakon o audiovizuelnim i medijskim uslugama usvojen u junu.

“Pozivam Vladu da u najskorijem roku, po hitnoj proceduri obavi sve potrebne konsultacije i prilagodi ovaj Zakon, kako bi on mogao da se primjenjuje u praksi”, naveo je Milatović.

Kako se navodi u saopštenju, predstavnici lokalnih emitera su istakli da su Zakonom usvojenim u junu dobili predvidivost finansiranja, ali da su određene norme zakona potpuno neprimjenjive.

To se, kako je saopšteno, odnosi na odredbu po kojoj lokalni mediji u opštinama u kojima su kapitalni budžet i otplata dugovanja veći od tekućeg budžeta, ostaju bez finansiranja.

„Stoga je ocijenjeno da bi finansiranje lokalnih javnih emitera trebalo vezati za tekući budžet“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su, kao problematični, ocijenjeni i djelovi Zakona koji se odnose na izbor direktora i članova Savjeta lokalnih javnih emitera.

„Tako se za direktora u bilo kom lokalnom javnom mediju traži deset godina radnog iskustva, dok je u isto vrijeme taj uslov duplo manji kad je riječ o direktoru nacionalnog Javnog servisa“, navodi se u saopštenju.

Na sastanku je zaključeno da su propisani daleko stroži uslovi za izbor članova Savjeta, zbog čega je formiranje tog upravnog organa u mnogim opštinama nemoguće sprovesti po postojećoj legislativi.

Kako je saopšteno, tema sastanka bili su i kadrovski i drugi izazovi sa kojima se suočava više od 500 zaposlenih u lokalnim javnim medijima.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Radio Televizije (RTV) Nikšić, Gradske televizije (TV), RTV Pljevlja, RTV Budva, TV Rožaje, RTV Herceg Novi, Radio Cetinja, Radio Danilovgrada, Radio Andrijevice, Radio Berana, Radio Kotora, Radio Tivta, Radio Ulcinja i Radio Bara.

Bonus video: