ACV: CGES da brine o vazdušnom saobraćaju

ACV naložila da prelaz dalekovoda preko tjesnaca Verige upodobi važećim propisima

2424 pregleda 0 komentar(a)
Tjesnac Verige, Foto: Sinisa Lukovic
Tjesnac Verige, Foto: Sinisa Lukovic

Agencija za civilno vazduhoplovstvo Crne Gore (ACV) naložila je Crnogorskom elektroprenosnom sistemu (CGES) da postojeći prelaz dalekovoda Tivat-Herceg Novi preko tjesnaca Verige u Boki Kotorskoj upodobi važećim propisima iz oblasti vazdušnog saobraćaja.A

Stoga je CGES već započeo radove na trasi tog nadzemnog dalekovoda koji se u dužini od 842 metra inad mora pruža između stubova na tivatskoj, odnosno hercegnovskoj strani Veriga.

Tjesnac Verige je najosjetljiviji dio tzv. bafer zone zaštićenog područja prirodne i kulturne baštine Kotora, koje je na svjetskoj listi UNESCO-a, te stoga svaka intervencija u do sada netaknutom ambijentu brda sa obje strane tjesnaca, zahtijeva poseban oprez i pažnju.

To je najveći raspon između dalekovodnih stubova na teritoriji Crne Gore, a CGES je po nalogu ACV-a dužan da dalekovod koji je na visini od stotinjak metara nad morem, obilježi shodno propisima vazdušnog saobraćaja, a koji nijesu postojali u periodu prvobitne izgradnje ovog dalekovoda. Sve to radi se da bi dalekovod kao tzv. prepreka u prostru, bio što je moguće uočljiviji za učesnike u vazdušnom saobraćaju, posebno za helikoptere i druge manje letjelice koje lete nazd zalivom Boke. To podrazumijeva vidno označavanje užadi dalekovoda postavljenjem kugli na najvišu užad.

Kako zbog postavljanja kugli dolazi do povećanja opterećenja postojećih stubova iznad projektom dozvoljenih vrijednosti, neophodno je izvršiti i zamjenu stubova i ofarbati ih u u crveno-bijela polja.

“Stubovi će, u cilju obezbjeđenja njihove vidljivosti u noćnim satima, imati i svjetiljke što, po našem mišljenju, može biti i vizuelno atraktivno”, saopštili su iz CGES-a.

Napominju da je lokacija novih stubova neposredno pored postojećih, odnosno trasa dalekovoda i broj stubova se neće mijenjati.

Bonus video: