Tužioci popisuju reagense u KCCG: Zaposleni prijavio da rade analize koje građani plaćaju privatnim laboratorijama

Iz Kliničkog centra kažu da su formirali tročlanu komisiju koja je uradila vanredni popis, ali da nijesu pronašli nepravilnosti

19159 pregleda 31 reakcija 17 komentar(a)
Klinički centar Crne Gore (Ilustracija), Foto: KCCG
Klinički centar Crne Gore (Ilustracija), Foto: KCCG

Podgoričko Osnovno državno tužilaštvo (ODT) istražuje da li i ko od zaposlenih u Centru za patologiju Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) troši skupe reagense na analize koje su građani zapravo platili privatnim laboratorijama iz Podgorice.

Prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti”, u ODT Podgorica formiran je predmet po prijavi zaposlenog, koju im je proslijedilo Specijalno državno tužilaštvo (SDT).

Iz uprave KCCG “Vijestima” su kazali da su u više navrata prosljeđivali Upravi policije prijavu zaposlenog o zloupotrebi resursa ustanove, ali i pokrenuli internu istragu koja nije pokazala da postoje nepravilnosti.

Zaposleni u Centru za patologiju KCCG optužio je kolegu da već godinama radi analize za više privatnih laboratorija u Podgorici, istakavši da je u pitanju skupa dijagnostika i da su pojedinci na taj način ostvarili veliku materijalnu korist.

“Smatram da je moja dužnost da javnost, pogotovo građane koji, nažalost, imaju maligne bolesti, da pored ionako skupih troškova liječenja plaćaju po jako visokim cijenama analize u privatnim laboratorijama, a većina tih analiza radi se reagensima koje nabavlja KCCG i iste se odrađuju u Centru za patologiju tokom radnog vremena”, piše u prijavi.

Iz uprave KCCG odgovorili su da im je zaposleni 26. aprila ove godine podnio internu prijavu da se reagensi ustanove troše na analize iz privatnih laboratorija. Prijava je, tvrde, u cjelosti dostavljena Upravi polciije.

“Dodatno, radi provjere navoda, u KCCG je formirana tročlana komisija koja je obavila vanredni popis u ovom centru o čemu je sačinjen poseban izvještaj u kome se navodi da tom prilikom nijesu pronađene nepravilnosti. O tome su, posebnim dopisom, informisani direktor Centra za patologiju i podnosilac inicijative. Podnosilac je, takođe, u tom dopisu poučen i da sam može da podnese prijavu Upravi policije ili nadležnom tužilaštvu”, piše u odgovoru ustanove kojom rukovodi dr Aleksandar Radović.

Kazali su da im je zaposleni dostavio još dva dopisa istim povodom, koji su takođe proslijeđeni Upravi policije na postupanje.

U prijavi dostavljenoj tužilaštvu, u koju su “Vijesti” imale uvid, zaposleni navodi da pojedine privatne laboratorije ne nabavljaju skupocjene reagense potrebne za rad određenih analiza, uglavnom imunohemijskih, već ih dio kolega donosi iz tih ustanova i radi u KCCG, te ih krijući, kao gotove, nosi nazad. On je istakao i da vjeruje da aktuelni menadžment nije svjestan da se veliki dio novca koji je namijenjen za nabavku reagenasa velikim dijelom troši na analize u privatnim laboratorijama, koje nemaju nikakve troškove, kao i da zaradu dijele sa dijelom zaposlenih u KCCG.

Zaposleni je u prijavi SDT iz februara ove godine naveo i da smatra da je životno ugrožen i zabrinut za sebe i porodicu, te da od tužilaštva i policije zahtijeva i fizičku zaštitu.

Bonus video: