Šaranović: Dobijanje rezultata popisa ključni trenutak za reviziju biračkog spiska, formiraću specijalizovani tim

Šaranović je rekao da će svaki pojedinačni podatak o biraču biti temeljno analiziran, a onda i provjeren, kako bi se utvrdio osnov upisa u birački spisak

15429 pregleda 102 reakcija 17 komentar(a)
Šaranović, Foto: Boris Pejović
Šaranović, Foto: Boris Pejović

Dobijanje rezultata popisa nakon 13 godina predstavlja ključni trenutak za temeljnu reviziju biračkog spiska, saopštio je ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović.

Kazao je da će, imajući u vidu da su objavljeni rezultati popisa, formirati specijalizovani tim čiji će zadatak biti da u bliskoj saradnji sa Upravom za statistiku (Monstat) pristupi analizi podataka dobijenih sprovedenim popisom, a od važnosti su za birački spisak Crne Gore.

"Ministarstvo unutrašnjih poslova dalo je snažan doprinos da Monstat nakon sprovedenog popisa postupak obrade podataka sprovede na nikada transparentniji i pouzdaniji način u istoriji sprovođenja popisa u Crnoj Gori, pa znamo da će nastavak naše saradnje biti na dalju korist javnog interesa. Zbog toga ovakva odluka ima za cilj da se pristupi analizi dobijenih podataka, sa fokusom na popisane punoljetne državljane Crne Gore", navodi se u saopštenju.

Šaranović je rekao da će svaki pojedinačni podatak o biraču biti temeljno analiziran, a onda i provjeren, kako bi se utvrdio osnov upisa u birački spisak.

"Naš zadatak je jasan – tačnost, ažurnost i zakonitost svih upisa u birački spisak. Ovaj tim će djelovati u skladu sa svim zakonskim procedurama i najboljim međunarodnim praksama, s posebnim fokusom na obezbjeđivanje da su podaci tačni i pouzdani", dodao je.

"Zajednički rad institucija je ključan za unapređenje izbornog sistema, a ovo je još jedan od koraka u pravcu jačanja demokratskih procesa. Pozivamo sve građane da se aktivno uključe i doprinesu ovim procesima, jer samo zajedno možemo graditi transparentniju i pravedniju Crnu Goru", zaključio je Šaranović.

Bonus video: