U Tivtu domaćih turista manje zbog visokih cijena

Tivat za osam mjeseci stvario milion noćenja, problemi saobraćaj i vodosnabdijevanje

3648 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Siniša Luković
Foto: Siniša Luković

Za osam mjeseci ove godine na Tivatskjoj rivijeri je u svim vidovima registrovanog smještaja, prema podacima Monstata, zabilježen dolazak 120.000 turista, što je jedan odsto manje nego u uporednom periodu lani, ali i jedan odsto više u odnosu na do sada rekordnu 2019. godinu. Od početka godine do 1.septembra u Tivtu su turisti ostvarili milion noćenja, što je dva odsto više nego lani.

To je saopšteno na pres konferenciji Turističke organizacije Tivat (TOT).

“Tradicionalno najviše gostiju, ukupno oko 25 odsto ove godine imali smo sa tržišta Srbije, 19 odsto svih posjetilaca je došlo iz Rusije, a bilježimo i značajan porast posjete sa tržišta Velike Britanije, pevashodno zahvaljujući uvođenju više direktnih avion linija iz Tivta sa britanskjim gradovima. Značajnija tržišta su nam i Turska, BiH, Ukrajina i Njemačka”, kazala je direktorica TOT Nina Lakičević.

Do isteka trećeg kvartala ove godine TOT je imala ukupne prihode od 693.000 ura što je nešto niže nego u istom peridu lani.

Gradonačelnik Tivta i predsjednik TOT-a Željko Komnenović kazao je da se iz rezultata ankete koja je sprovedena među turistima vidi se da su posjetioci dali visoko povjerenje i odlične ocjene gotovo svim apektima turističke ponude, sa očekivanim izuzetkom saobraćajne dostupnosti Tivta.

“Vidi se i da su gosti primijetili porast cijena koji je, po meni, bio u većini slučajeva neopravdan u tolikoj mjeri koliko su naši ugistitelji i trgovci digli cijene, a što ni našim posjetiocima nije promaklo”, naveo je Komnenović, dodajući da država “mora shvatiti da nema i ne može biti turizma bez adekvatne infrastrukture”, te da stoga mora odlučnije i brže rješavati brojne probleme u saobraćaju, elektromreži i vodosnabdijevanju primorja, ili lokalnim upravama dati više nadlenosti i izvora sredstava da one to same čine za region koji donosi najveći dio bruto društvenog proizvoda cijele države.

“U odnosu na ono što vidimo iz ankete, kao i činjenicu da se ovdje sve češće priređuju mnogi čak svjetski prestižni događaji, vidimo da se Tivat profilisao kao destinacija za goste dubljeg džepa. S jedne strane to je dobro, jer je na taj način manji pritisak masovnog turizma na prostor i infrastrukturu, a s druge strane baš i nije jer smo za domaće goste očito postali preskupi, a veći dio naše turističke ponude u domenu privatnog smještaja i dalje prevashodno računa na te i slične goste iz zemelja regiona”, upozorio je Komnenović, dodajući da treba pažljivo tražiti balans u kreiranju i prodaji turističke ponude Tivta.

Metodolog Miloš Bešić iz agencije Ninamedia koja je sprovela anketu kazao je da su posjetioci iste ili veće ocjene nego lani dali gotovi svim segmentima lokalne ponude, posebno naglašavajući zadovoljstvo turista čistoćom grada, čistoćom i uređenošću plaža te ljubaznošću domaćina. Prema njegovim riječima, najveći broj turista se vraća u Tivat jer su zadovoljni iskustvima koje dožive, te bi tu destinaciju vrlo rado preporučili svojim prijateljima i poznanicima. On je rekao da raste broj turista iz Zapadne i Istočne Evrope, dok je rast cijena smanjio broj turista iz Crne Gore.

“Očekivano, gosti su u anketi kao probleme istakli saobraćaj i označavanje na putevijma, ali i neljubaznost osoblja na granici, carinika i policije, što je u kontrastu sa zadovoljstvom posjetilaca ljubaznošću osoblja u ovdašnjim ugostiteljskim objektima i ponudom i kvalitetom tih objekata. Morate imati u vidu da se lična iskustva domicilnog stanovništva kada je u pitanju dostupnost destinacije, ne primjenjuju na turiste jer oni uglavnom dolaze iz velikih gradova i imaju iskustva u putovanjima, te su naviknuti na gužve i ne gledaju na to tako dramatično kao lokalno stanovništvo. Preko 70 odsto anketiranih preporučilo bi Tivat svojim prijateljima i poznanicima, 54 odsto njih bi se ponovno vratilo ovdje na odmor što su odlične brojke”, kazao je Bešić.

Bonus video: