GI i mještani spriječili građevinske radove na Sinjajevini: Ovo nije mjesto za gradnju vjetrenjača

Prema nezvaničnim informacijama "Vijesti", radovi se izvode na osnovu rješenja o izdavanju dozvole za istraživanje i mjerenja vjetra, koje je Ministarstvo kapitalnih investicija preduzeću Permonte dalo u oktobru prošle godine. Radovi počeli juče, probijanjem puta, nakon čega im je Uprava za šume napisala prijavu

20317 pregleda 55 reakcija 12 komentar(a)
Foto: GI Sačuvajmo Sinjajevinu
Foto: GI Sačuvajmo Sinjajevinu

Članovi GI Sačuvajmo Sinjajevinu i mještani iz nekoliko opština spriječili su danas radnike i mehanizaciju bjelopoljske firme da, kako tvrde, nastave bespravne radove na toj planini.

Radovi su, kako su "Vijestima" rekli u GI Sačuvajmo Sinjajevinu počeli juče, „probijanjem oko 350 metara puta i nastavljeni kopanjem dvije rupe na dvije lokacije u blizi katuna Bojića“.

Aktivisti i mještani su o tome obavijestili kolašinsku policiju i službu Komunalne policije, a jutros su i stali pred mašine.

Prema nezvaničnim informacijama "Vijesti", radovi se izvode na osnovu rješenja o izdavanju dozvole za istraživanje i mjerenja vjetra, koje je Ministarstvo kapitalnih investicija preduzeću Permonte dalo u oktobru prošle godine.

Sinjajevina radovi
foto: GI Sačuvajmo Sinjajevinu

„Juče je utvrđeno da je određena firma probila put 350 metara bez ikakve dozvole, pa su im iz Uprave za šume napisali prijavu. Danas su se na planini okupili predstavnici lokalnih zajednica iz nekoliko opština i GI Sačuvajmo Sinjavinu da spriječe dalji nastavak bespravnih radova. Nijesmo dobili nijedan papir koji bi pokazao da se radovi izvode u skladu sa zakonom. U proceduralnom smislu je veliki broj propusta. Izvođač radova se poziva na rješenje Ministarstva kapitalnih investicija iz 2023. godine. Uprava za šume napisala je prijavu i danas je došla Komunallna policiRaja“, kazao je "Vijestima" Petar Glomazić potpredsjednik GI Sačuvajmo Sinjajevinu.

On kaže da su sada, nakon što su bageri uklonjeni, na terenu ostale dvije ogromne rupe u zemlji, koje su opasne i za stoku i za ljude, te da ih je neophodno zatrpati. Iz GI podsjećaju da se već osam godina čeka na zaštitu te planine, te, kako tvrdi, da su te procedure okončane na vrijeme ne bi bilo mogućnosti da se dešava da se, bez znanja nedeležnih i mještana, prekopava Sinjajevina i trajno devastira prostor.

Sinjajevina radovi
foto: GI Sačuvajmo Sinjajevinu

„Sinjajevina nije mjesto za gradnju vjetrenjača i na toj planini nema mjesta za slična postrojenja. Podsjećamo na brojne obaveze države kada je riječ o zaštiti Sinjajevine, te da planina zadovoljava sve kriterijume za Natura 2000, te na obaveze koje prizalaze iz konvencije, koja se odnosi na uspostavljanje EMERALD mreže. Podsjećamo da još nije donesen Prostorni plan, te da smo tokom javne rasprave imali brojne primjedbe na rješenje kojim je ta planina bila namijenjena za vojni poligon. Sada shvatamo da se, opet iza leđe građana, pokušava Sinjajevina opredijeliti za postrojenje vjetroelektrana. To je u direktnoj suprotnosti za svim planovima o zaštiti planine i obavezama koje je preuzela države, koje se odnose na brigu o tom tom prostoru“, poručuju iz GI Sačuvajmo Sinjajevinu.

Sinjajevina radovi
foto: GI Sačuvajmo Sinjajevinu

Za izgradnju VE Sinjajevina Part I izdati su urbanističko tehnički uslovi (UTU) podgoričkoj firmi Energy 2 za gradnju 17 vjetrogeneratora ukupno instalisane snage 112 MW. UTU su izdati početkom decembra prošle godine, a nakon što je u septembru tadašnja manjinska vlada provela tender za davanje u zakup državnog zemljišta na Sinjajevini na 30 godina, koje je dato firmi Energy 2.

Lokacija se nalazi u Lipovskoj Bistrici u Kolašinu, površina je oko 279 hektara.

Drugi UTU izdati su ove godine i odnose se na izgradnju 44 vjetrogeneratora ukupno instalisane snage 290 MW, a obuhvataju lokaciju na Sinjajevini na području Kolašina i Šavnika. Ti UTU su izdati podgoričkim firmama ‘N1’, ‘Sistem – MNE’ i ‘Permonte'.

Sinjajevina radovi
foto: GI Sačuvajmo Sinjajevinu

Kako su u julu saopštili iz NVO Akcije za socijalnu pravdu (ASP), „ zemljište dato za gradnju uprkos tome što područje gravitira budućem Parku prirode Sinjajevina i budućim staništima Natura 2000, što nema izgrađene prenosne mreže za priključenje planiranih VE, nema planske dokumentacije, nijesu riješeni imovinsko pravni odnosi….“

U kolašinskoj loklanoj upravi nijesu mogli da kažu ništa o radovima na Sinjajevini, a više informacija, kako su nezvanično rekli, imaće kad se Komunalna policija vrati sa terena.

Bonus video: