Problem izgradnje kolektora zahtijeva iznalaženje rješenja nadležnih institucija

"Sagovornici su došli do zajedničkog zaključka da je, u što hitnijem roku, potrebno organizovati novi sastanak sa donosiocima odluka, uključujući Vladu, Glavni grad, i opštinu Zeta, kako bi se došlo do rješenja koje će biti na dobrobit i Glavnog grada i mještana Botuna"

2635 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Predsjednik.me
Foto: Predsjednik.me

Problem izgradnje kolektora, kao jedno od gorućih pitanja u Glavnom gradu, zahtijeva iznalaženje rješenja nadležnih institucija, uključujući Vladu Crne Gore, Glavni grad, opštinu Zeta i mještana Botuna, poručeno je na sastanku predsjednika države Jakova Milatovića sa predstavnicima podgoričkog Vodovoda i mještana Botuna.

Kako je saopšteno iz kabineta predsjednika države, predsjednik Jakov Milatović je upoznat sa zahtjevima mještana i trenutnom problematikom koja se tiče ovog projekta.

Mještani Botuna su, dodaje se, naglasili višegodišnje protivljenje izgradnji ovog postrojenja na predviđenoj lokaciji, kao i zabrinutost vezanu za ekološke i zdravstvene posljedice koje projekat može imati po životnu sredinu, ali i zdravlje ljudi koji žive u ovom kraju.

"Napomenuli su da ne spore da je Podgorici kolektor potreban, ali da oni već na svojoj teritoriji imaju ekološke probleme poput bazena crvenog mulja, te da bi njegova izgradnja predstavljala još jedan korak u pravcu ugrožavanja kvaliteta života mještana. Ukazali su na činjenicu da su isto predočili svim nadležnim institucijama, ponudili alternativna rješenja, te da zahtijevaju od njih da ista sagledaju sa dužnom pažnjom i pristupe rešavanju ovog problema u što hitnijem roku".

U saopštenju se navodi da su mještani Botuna i podgoričkog Vodovoda zahvalili Milatoviću na organizaciji sastanka, te istakli da on predstavlja korak naprijed u boljem dijalogu u vezi razrješenja situacije, koja već duže vrijeme opterećuje sve građane Botuna, Podgorice i Crne Gore.

"Sagovornici su došli do zajedničkog zaključka da je, u što hitnijem roku, potrebno organizovati novi sastanak sa donosiocima odluka, uključujući Vladu, Glavni grad, i opštinu Zeta, kako bi se došlo do rješenja koje će biti na dobrobit i Glavnog grada i mještana Botuna".

Sastanku sa Milatovićem pored predstavnika mještana Botuna prisustvovali su direktor podgoričkog Vodovoda Aleksandar Nišavić, koordinator implementacione jedinice Aleksandar Jokmanović i član implementacione jedinice i rukovoditeljka postojećeg postrojenja za sakupljanje i prečišćavanje otpadnih voda Natalija Blagojević.

"Oni su ukazali na to da Vodovod, kao implementaciona agencija, ima zadatak da sprovodi postojeći projekat, te da je isti trenutno u fazi dobijanja saglasnosti od Ministarstva ekologije (Agencije za zaštitu životne sredine) i Ministarstva urbanizma, te da se sa implementacijom projekta može nastaviti nakon dobijanja predmetnih saglasnosti", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: