U Siti kvartu na mjestima gdje su nekad bili kontejneri nikle mini deponije

Stanari su ljetos samoinicijativno srušili i kontejnerske niše na dvije lokacije u Ulici Veselina Đuranovića jer su, tvrdili su tada, kontejneri bili stalno puni

Iz gradskog preduzeća “Čistoća” najavljuju da će problem dijelom riješiti nabavkom novih posuda koje će biti postavljene na trotoaru kod autobuskog stajališta ispred tržnog centra “Big fashion”

24430 pregleda 31 reakcija 27 komentar(a)
Stanari odlažu otpad sada po trotoarima (Ilustracija), Foto: Ana Burić
Stanari odlažu otpad sada po trotoarima (Ilustracija), Foto: Ana Burić

U dijelu podgoričkog naselja Siti kvart, gdje su nekada bili kontejneri, danas su mini deponije na kojima smeće odlažu stanari nezadovoljni trenutnim stanjem i nedostatkom kontejnera u blizini 12 zgrada.

Oni negoduju zbog moguće zaraze i smeća po trotoarima i ulicama koje raznose psi lutalice, a kojim se goste i miševi, kojih je, tvrde, sve više.

Iz gradskog preduzeća “Čistoća” najavljuju da će problem dijelom riješiti nabavkom novih posuda koje će biti postavljene na trotoaru kod autobuskog stajališta ispred tržnog centra “Big fashion”.

Tender je raspisan, kazali su odgovarajući na pitanja “Vijesti”, a u pitanju su nove posude koje prazni vozilo za polupodzemni kontejner.

Stanari su ljetos samoinicijativno uklonili kontejnere i srušili kontejnerske niše na dvije lokacije u Ulici Veselina Đuranovića jer su, tvrdili su tada, konstantno bili puni.

U njih su iz obližnjih marketa nepropisno odlagali kartonsku ambalažu, a iz ugostiteljskih objekata kuhinjski otpad, među kojima ulje i mast, što je rezultiralo prosipanjem po ulicama, trotoarima i ulazima.

Jedna kontejnerska niša uklonjena je tokom proljeća, nakon čega su tri kontejnera dodata na drugu lokaciju, nekoliko metara dalje. U avgustu su stanari uklonili svih šest kontejnera.

Međutim, to nije riješilo problem nego ga i uvećalo jer stanari nisu prestali da tu odlažu otpad, sada po trotoarima, pa se tako u tom dijelu kvarta mini deponije mogu vidjeti na više mjesta.

Iz Čistoće su “Vijestima” kazali da redovno vrše pražnjenje posuda prema ranije utvrđenom planu i to tri puta dnevno, a po potrebi i više puta u toku dana.

Iz Sekretarijata za komunalne poslove Glavnog grada navode da su nakon uklanjanja kontejnera 21. avgusta organizovali sastanak kome su prisustvovali predstavnici etažnih vlasnika, “Čistoće”, Uprave za inspekcijske poslove Glavnog grada i Komunalne policije, kako bi predstavnici etažnih vlasnika izložili problematiku i sa predstavnicima preduzeća Čistoća pronašli odgovarajuće rješenje.

“Tom prilikom je, shodno predlogu ‘Čistoće’, dogovoreno da se do utvrđivanja konačnih lokacija, otpad privremeno odlaže na lokaciji na parceli na kojoj je planirana izgradnja Doma zdravlja i vrtića, a na kojoj već postoje posude za odlaganje komunalnog otpada. Predstavnici “Čistoće” su istakli da će se povećati dinamika pražnjenja postojećih posuda, i ukoliko se ukaže potreba lokaciju pojačati dodatnim brojem posuda za sakupljanje otpada”, rekli su iz Sekretarijata “Vijestima”.

Određivanje lokacija za kontejnere i ostale vrste posuda za odlaganje otpada, shodno Odluci o održavanju čistoće na teritoriji Glavnog grada, vrši “Čistoća”, zbog čega je, dodaju iz Sekretarijata, dogovoreno da to preduzeće u što kraćem roku utvrdi novu lokaciju kako bi se stvorili uslovi za adekvatno i nesmetano pružanje ove komunalne usluge.

“Takođe, jedna od značajnih aktivnosti na rješavanju predmetne problematike jeste i pojačan inspekcijski i komunalni nadzor na lokacijama gdje su uklonjene posude za sakupljanje otpada od ključnog je značaja”, istakli su iz Sekretarijata.

Odgovarajući na pitanje šta su preduzeli povodom pritužbi stanara koje su prethodile uklanjanju kontejnera iz Sekretarijata navode da su sve zahtjeve upućivali “Čistoći”, kao privrednom društvu nadležnom za utvđivanje lokacija za postavljanje posuda, tako i održavanje javne higijene, kako bi preduzeli potrebne radnje i aktivnosti.

“Nakon dostavljanja izjašnjenja od strane ‘Čistoća’, ovaj Sekretarijat je blagovremeno informisao podnosioce zahtjeva, tj. etažne vlasnike u Siti kvartu”.

Iz “Čistoće” kažu da su predstavnice njihovog Odjeljenja za upravljanje otpadom u ranijem periodu posjetile sve restorane u Siti kvartu “radi informisanja i podsjećanja na obavezu pravilnog odlaganja otpadnih ulja i masti i tokom posjete ustanovili da većina ima adekvatne separatore u kojima vrše sakupljanje i deponovanje otpada navedenih materijala do momenta predaje licenciranoj firmi za sakupljanje ovih sirovina”.

“Ovo Društvo je podnosilo prijave Upravi za inspekcijske poslove za sve nepravilne radnje zatečene na terenu, bilo da se radi o nepropisnom odlaganju komercijalne otpadne ambalaže u kontejnerima za odlaganje komunalnog otpada ili zbog odlaganja kabastog otpada pored kontejnera”.

Smeće odloženo na trotoaru u Siti kvartu u septembru
Smeće odloženo na trotoaru u Siti kvartu u septembrufoto: Vukašin Obradović

“Deponija” sakuplja kartonsku ambalažu po kvartu

Sekretrijat je u saradnji sa preduzećem “Deponija” organizovao sakupljanje otpadne ambalaže iz ugostiteljskih objekata u Siti kvartu, budući da je od strane predstavnika etažnih vlasnika kao jedan od problema prepoznato i odlaganje amabalažnog otpada.

“Napominjemo da je Sekretarijat za komunalne poslove, shodno dogovoru sa sastanka i u saradnji sa “Deponijom” u međuvremenu otpočeo aktivnosti na sakupljanju otpadne amabalaže iz ugostiteljskih objekata u Siti kvartu, čime je značajno manja količina otpada u postojećim posudama za sakupljanje komunalnog otpada”.

Sekretarijat je izradio operativni plan sakupljanja kartonske otpadne ambalaže iz trgovinskih objekata na teritoriji cijelog Glavnog grada, a u toku su aktivnosti na otpočinjanju ovog projekta u saradnji sa “Deponijom”.

“Implementacija projekta će se vršiti po fazama, u zavisnosti od stanja na terenu, a kao jedno od prioritenih naselja prepoznat je Siti kvart. Na ovaj način će se smanjiti količina otpadne kartonske ambalaže, kako u samim posudama za sakupljnje komunalnog otpada, tako i prostoru oko samih posuda ili njihovoj neposrednij blizini, čime će se unaprijeditii urbana higijena Glavnog grada”, zaključili su iz Sekretarijata.

Bonus video: