Slučaj „olovo” u fazi izviđaja

Iz tužilaštva tvrde da su samoinicijativno formirali predmet, iz policije i da su radnici podnijeli prijavu

2851 pregleda 0 komentar(a)
Hangar za pretovar rude, Foto: Privatna arhiva
Hangar za pretovar rude, Foto: Privatna arhiva

Radnici Port of Adria, njih šest, koji su imali najviše vrijednosti olova u krvi juče su se vratili u Crnu Goru iz Institiuta “Dr Dragomir Karajović” u Beogradu na kojem su radili dodatne analize koje su, kako saznaju “Vijesti,” potvrdile da stanje nije alarmantno a vrijednosti olova u krvi su uglavnom iste kao u Crnoj Gori.

Kako su “Vijestima” kazali, Osnovno državno tužilaštvo u Baru samoinicijativno je formiralo predmet odmah po objavljivanju u medijima da je kod više radnika AD Port of Adria, analizama utvrđeno povećano prisustvo nekih metala u krvi i taj postupak je u fazi izviđaja, a radnici AD “Port of Adria” (PoA) nisu podnosili prijavu protiv NN lica.

Iz Uprave policije, međutim, “Vijestima” su kazali da je u prostorije barske policije došlo 18 radnika koji su podnijeli prijave zbog sumnje da je na njihovu štetu počinjeno krivično djelo teško djelo protiv zdravlja ljudi. Zaposleni su priložili i medicinsku dokumentaciju.

“Vijestima” su kazali da su policijski službenici Odjeljenja bezbjednosti Bar po saznanju da je došlo do mogućeg trovanja više zaposlenih u firmi “Port of Adria” u Baru, o navedenom događaju upoznali dežurnog tužioca u barskom Osnovnom državnom tužilaštvu. Po njegovom usmenom nalogu policijski službenici izašli su na lice mjesta i izvrsili uviđaj, a zatim uputili dopise Ekološkoj inspekciji, Inspekciji zaštite i zdravlja na radu i zdravstveno sanitarnoj inspekciji, radi vršenja inspekcijskog nadzora.

“Upućen je i dopis Centru za ekotoksikološka ispitivanja u kom je traženo da dostave izvještaje za prethodne tri godine o kontroli i analizi kvaliteta vazduha u lukama Port of Adria i Luka Bar. Upućen je i zahtjev Port of Adria i Luci Bar, za dostavu dokumentacije koja se odnosi na postupanje i skladištenje rasutih tereta. Nakon kompletiranja, spisi predmeta će biti dostavljeni Osnovnom državnom tužilaštvu u Baru radi preduzimanja daljih mjera i radnji iz njihove nadležnosti”, zakjučili su iz Uprave policije.

Dio radnika koji je bio na ispitivanjima u Beogradu, juče nije želio da da izjavu za medije jer, kako su kazali, pripremaju obraćanje za javnost u kojem će sve pisati, a žele i da se oprezno ophode prema medijima jer su pojedini njihove izjave zloupotrebljavali.

Zbunjeni su, ispričali su, zbog cijele situacije i žele da sačekaju i daju priliku nadležnima još jednom da sa njima razgovaraju i daju im neke savjete kako da dalje postupaju.

Zdravlje im još uvijek na prvom mjestu, ocijenili su, i dodali da ovu priču neće završiti sve dok se problem makar jednim dijelom ne riješi.

Bonus video: