Za reciklažu potrebni kontejneri, pa kazne: Podgorička "Deponija" prodala više od 2.000 tona sirovina

Pojedinačna svijest o značaju recikliranja ne postoji, a neće postojati sve dok se ne uvede primarna selekcija otpada i adekvatna kaznena politika, poručuju iz podgoričke “Deponije”

5434 pregleda 2 komentar(a)
“Deponija”: Teško možemo uticati na reciklažu pojedinca (ilustracija), Foto: Shutterstock
“Deponija”: Teško možemo uticati na reciklažu pojedinca (ilustracija), Foto: Shutterstock

Za devet mjeseci podgoričko preduzeće “Deponija” prodalo je više od 2.000 tona recikliranih sirovina, a prihodovalo više od šest miliona eura, kazali su “Vijestima” iz gradskog preduzeća, na čijem je čelu Aleksandar Božović.

Upitani koliko su građani Podgorice upoznati sa sistemom reciklaže, iz “Deponije” su kazali da “pojedinačna svijest o tome ne postoji”.

“I neće postojati sve dok se ne uvede primarna selekcija otpada i adekvatna kaznena politika”, pojasnili su oni.

Primarna selekcija podrazumijeva odlaganje otpada u tačno predviđene i jasno naznačene posude na javnim površinama, kojih u Podgorici nije mnogo.

Prema njihovim riječima, u prvih devet mjeseci prodali su gotovo 2.000 tona pravilno izdvojenih, soritranih i presovanih sirovina.

“U ovu količinu ulazi i ambalažni materijal koji prikupimo od društveno odgovornih pravnih lica i institucija koje redovno obilazimo i preuzimamo selektovani materijal bez nadoknade. Konstantno radimo na širenju mreže i sklapanju ugovora sa pravnim licima i institucijama radi selektivnog odvajanja ambalažnog materijala. Trenutno preuzimamo materijal od više od 70 pravnih lica i institucija”, kazali su iz “Deponije”.

Istakli su da ekipe iz Reciklažnog centra izdvajaju iz komunalnog otpada ambalažne materijale.

“Reciklažni centar, u kome se obradi godišnje oko 11.000 tona, radi u jednoj smjeni i broji 34 zaposlena. Procenat izvatka ambalažnog materijala iz komunalnog otpada je između pet do šest procenata. Odavde možemo da zaključimo da smo mi, kao preduzeće, posljednja karika u lancu i teško možemo uticati na reciklažu pojedinca”, rekli su oni.

Ističu da mora da se radi na razvijanju nivoa reciklažne svijesti među građanima, ali i na lokalnom i državnom nivou.

“... Da se u narednom periodu ozbiljno posvetimo razvoju svijesti o važnosti recikliranja, a samim tim o zaštiti i o očuvanju životne sredine. Mi kao društveno odgovorno preduzeće u čijem fokusu je zaštita životne sredine redovono organizujemo ekološke akcije čiji je cilj pravilno i održivo upravljanje otpadom i pozitivan uticaj na razvoj ekološke svijesti”, kazali su iz “Deponije”.

Podsjetili su da su sarađivali i sa Ministarstvom prosvjete, nauke i inovacija (MPNI), na čijem je čelu Anđela Jakšić Stojanović, u akciji “Znanje nije za bacanje”, gdje smo prikupili više od 100 tona starih udžbenika i svesaka i pokazali da se sistemskim i organizovanim djelovanjem “uspješno okončala akcija”.

“Trenutno je aktuelna akcija besplatnog prijema kabastog otpada što podrazumijeva da fizička lica mogu odložiti sve ono što se smatra kabastim otpadom (ormari, kreveti, dušeci, tepisi) besplatno do 31. decembra tekuće godine. Cilj akcije je da se ova vrsta otpada ne odlaže pored posuda za komunalni otpad, a u krajnjem to utiče da grad bude čistiji i ljepši”, poručili su.

Najviše troše za plate

Iz “Deponije” preciziraju da troškovi zarada “predstavljaju najznačajnije rashode uvećani novim Granskim kolektivnim ugovorom (GKU) od prošle godine i to za više od 20 procenata”.

“... Ali i pored toga održavamo troškove na optimalnom nivou, jer smo ostale uspjeli da smanjimo ili održimo na istom nivou i pored mnogo većeg broja aktivnosti u odnosu na ranije godine. Veoma je značajno istaći da smo troškove održavanja mehanizacije smanjili za oko 50 procenata i to zahvaljujući internoj službi Održavanja mehanizacije i vozila”, rekli su iz tog preduzeća, dodajući da očekuju da će do kraja 2024. ostvariti prihod od gotovo sedam miliona eura.

Bonus video: