Štridinger: Dobri odnosi oružanih snaga Crne Gore i Austrije

Štridinger je poručio da je ponosan na dobre odnose oružanih snaga Crne Gore i Austrije, kao i da razgovori o budućim oblicima saradnje potvrđuju da dvije zemlje zajednički dijele iste ciljeve – mir, stabilnost i sigurnost

3539 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore
Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore

Oružane snage Austrije spremne su da nastave sa pružanjem podrške i stručnih kapaciteta Vojsci Crne Gore (VCG), poručio je načelnik Generalštaba austrijske vojske Rudolf Štridinger.

Iz Ministarstva odbrane su saopštili da je Štridinger, koji boravi u zvaničnoj posjeti VCG i Ministarstvu odbrane, sa načelnikom Generalštaba VCG Zoranom Lazarevićem razgovarao o dosadašnjim i budućim oblicima vojne saradnje dvije zemlje, sa posebnim osvrtom na razmjenu iskustava u obuci i obrazovanju.

Štridinger je poručio da je ponosan na dobre odnose oružanih snaga Crne Gore i Austrije, kao i da razgovori o budućim oblicima saradnje potvrđuju da dvije zemlje zajednički dijele iste ciljeve – mir, stabilnost i sigurnost.

Rudolf Štridinger
foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore

“Sagovornici su razmatrali mogućnosti daljeg unapređenja saradnje, posebno u oblasti specijalističkih obuka, razmjene iskustava u planinskom ratovanju i obuke helikopterskih spasilaca, koje su izuzetno značajne za operativne sposobnosti VCG, posebno u složenim terenskim i vanrednim situacijama”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je razgovarano i o daljem razvoju kapaciteta za sigurno skladištenje i ispitivanje stabilnosti municije.

Iz Ministarsta odbrane su rekli da su Štridinger i Lazarević posjetili Naučno-tehnološki park u Podgorici, gdje su im prezentovani kapaciteti tog centra i gdje je razgovarano o izazovima sajber bezbjednosti.

Lazarević je istakao da je posjeta Štridingera potvrda snažnih i prijateljskih odnosa između Crne Gore i Austrije, posebno u oblasti odbrane.

On je kazao da se crnogorski kadeti školuju na prestižnoj Terezijanskoj vojnoj akademiji što, kako je rekao, predstavlja jedan od najvažnijih aspekata prijateljstva i saradnje između dvije države.

“Pored toga, pripadnici VCG koriste moderne austrijske vojne poligone za obuku i gađanja, čime značajno unapređuju operativnu spremnost, znanja i vještine“, naveo je Lazarević.

Rudolf Štridinger
foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore

Štridinger se, kako su kazali iz Ministarstva odbrane, sastao i sa državnim sekretarom tog resora Markom Markovićem.

“Štridinger je potvrdio spremnost Oružanih snaga Austrije da nastave sa pružanjem podrške i stručnih kapaciteta VCG i istakao važnost nastavka strateške saradnje u oblasti odbrane, koja je od suštinskog značaja za međunarodnu stabilnost i bezbjednost”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da su se sagovornici saglasili da je snažna saradnja u oblasti odbrane ključna za jačanje sposobnosti oružanih snaga i da omogućava zajedničke odgovore na bezbjednosne prijetnje današnjice.

Bonus video: