Preminuo Bogdan Laušević, dugogodišnji epidemiolog i jedan od najcjenjenijih pljevaljskih ljekara

Za člana Odbora za medicinska istraživanja Crnogorske akademije nauka i umjetnosti (CANU) izabran je 1991. godine, a godinu kasnije, na Medicinskom fakultetu u Podgorici, izabran je u zvanje višeg naučnog saradnika

6059 pregleda 0 komentar(a)
Bogdan Laušević, Foto: Privatna arhiva
Bogdan Laušević, Foto: Privatna arhiva

U Pljevljima je večeras u 90. godini preminuo Bogdan Laušević, dugogodišnji epidemiolog i jedan od najcjenjenijih pljevaljskih ljekara.

Laušević rođen je 1935. godine u Tepačkom Polju, Žabljak. Osnovnu školu, gimnaziju, a potom i Medicinski fakultet završio je u Beogradu. Specijalizaciju iz oblasti epidemiologije završio je na Medicinskom fakultetu u Beogradu 1972. godine, a na istom fakultetu odbranio je doktorsku disertaciju 1983. godine. Zvanje primarijusa dodijeljeno mu je 1986. godine. Za člana Odbora za medicinska istraživanja Crnogorske akademije nauka i umjetnosti (CANU) izabran je 1991. godine, a godinu kasnije, na Medicinskom fakultetu u Podgorici, izabran je u zvanje višeg naučnog saradnika.

Od 1965. do 1991. godine bio je zaposlen u Medicinskom centru Pljevlja. Karijeru je počeo kao ljekar opšte prakse, zatim je radio kao epidemiolog i osnivač higijensko-epidemiološke službe, a od 1984. godine bio je direktor Medicinskog centra Pljevlja. U svojoj dugogodišnjoj karijeri davao je značajan doprinos u pogledu organizacije i stručnosti u pružanju zdavstvene zaštite u ovoj ustanovi. Posebno se ističe njegov doprinos u preventivnom i naučno-istraživačkom radu.

Bio je redovni učesnik brojnih naučnih skupova i istraživačkih projekata iz oblasti preventivne medicine, prvenstveno iz oblasti zaraznih i parazitarnih bolesti. Osim rada u svojoj struci, istakao se zalaganjem na polju ekologije i zaštite životne sredine, gdje je jezikom struke u kontinuitetu ukazivao na uzroke i moguće posljedice ekoloških problema na području Pljevalja. Njegov istraživački rad na istorijskom razvoju zdravstvene službe u Pljevljima predstavlja značajan doprinos ukupnom poznavanju istorije i razvoja našeg grada.Bio je aktivni član više profesionalnih udruženja u Crnoj Gori i bivšoj SFRJ, a za svoj višedecenijski rad na polju zdravstvene zaštite dobio je više priznanja. Nosilac je plakete „dr Petar Miljanić“ za izuzetne zasluge za razvoj Društva ljekara Crne Gore.

Dobitnik je najvećeg opštinskog priznanja nagrade 20. novembar.

Bonus video: