Nastaviće partnerstvo u cilju sprovođenja suštinskih reformi

Armenko je, kako je saopšteno iz Ustavnog suda, ukazala na značajan doprinos koji ustavnim sudovima regiona konstantno pruža njemačka Fondacija za međunarodnu pravnu saradnju

1155 pregleda 0 komentar(a)
Felten i Armenko, Foto: Ustavni sud
Felten i Armenko, Foto: Ustavni sud

Ustavni sud i Ambasada Njemačke nastaviće saradnju kojom će se ojačati autoritet i dignitet Ustavnog suda i sprovesti suštinske reforme u cilju ostvarivanja postavljenih kratkoročnih i dugoročnih ciljeva na putu ostvarivanja vladavine prava.

To je saopšteno sa sastanka predsjednice Ustavnog suda Snežane Armenko i njemačkog ambasadora Petera Feltena.

Armenko je, kako je saopšteno iz Ustavnog suda, ukazala na značajan doprinos koji ustavnim sudovima regiona konstantno pruža njemačka Fondacija za međunarodnu pravnu saradnju.

Navodi se da se pod pokroviteljstvom te Fondacije svake godine analiziraju ustavnosudske teme i izazovi sa kojima se ustavne sudije susrijeću u radu, uz pomoć ranijih sudija Saveznog Ustavnog suda Njemačke i drugih njemačkih eksperata.

Dodaje se da je Felten upoznat sa pravcima djelovanja Ustavnog suda u budućnosti u cilju dostizanja kratkoročnih i dugoročnih ciljeva.

"Poput brzine i efikasnosti, transparentnosti i konzistentnosti u postupanju, kao i suočavanja sa izazovima kao što su nedovoljna kadravska popunjenost i snaženje finansijske nezavisnosti", kaže se u saopštenju.

Armenko je ukazala i na praksu Ustavnog suda u kojoj se poziva na odluke Saveznog Ustavnog suda Njemačke.

On je kazala da je jedna od tih odluka granica dopuštene ustavnosudske kontrole zakonodavne djelatnosti s aspekta države socijalne pravde, prilikom normativne analize uređenja instituta amnestije, zdravstvenog osiguranja, socijalne i dječije zaštite, poreske i fiskalne politike.

Armenko i Felten su, kako se navodi u saopštenju, razgovarali i o važnosti izmjene normativnih rješenja kojima će se osigurati efikasnost i ažurnost u radu i optimalno vršenje ustavnosudskih nadležnosti, samostalno i nezavisno od bilo koje grane vlasti.

„Iskazana je spremnost za nastavak snažnog partnertstva dvije institucije putem međusobne saradnje kojom će se ojačati autoritet i dignitet Ustavnog suda i sprovesti suštinske reforme u cilju ostvarivanja postavljenih kratkoročnih i dugoročnih ciljeva na putu ostvarivanja vladavine prava“, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: