Odbornici vlasti odlučili: Naredne godine skuplja voda za Barane, neke usluge Vodovoda jeftinije za preduzeća

Za građane, za kubik isporučene vode ove godine u Baru varijabilna cijena je 91 cent sa PDV-om a od januara sljedeće godine koštaće 1,02 eura što je za 11,73 odsto više

2268 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Od sljedeće 2025. godine poskupiće usluge DOO "Vodovod i kanalizacija" (ViK) Bar pa će cijene vode i odvoza i zbrinjavanja otpadnih voda biti skuplje za građane dok će za preduzeća neke usluge biti jeftinije.

Tako su odlučili odbornici vlasti u Skupštini Opštine Bar, iz Demokratske partije socijalista (DPS), Socijaldemokrata (SD), Socijaldemokratske partije (SDP) i Liberalne partije (LP), koji su sa 19 glasova podržali ovaj predlog.

Za građane, za kubik isporučene vode ove godine u Baru varijabilna cijena je 91 cent sa PDV-om a od januara sljedeće godine koštaće 1,02 eura što je za 11,73 odsto više.

Varijabilni dio cijene za prihvaćenu i odvedenu otpadne vode po kubiku trenutno je 26 centi a poskupjeće na 28 centi što je 9,1 odsto više.

Fiskni dio cijene za isporučenu vodu sada iznosi 63 centa sa PDV-om, a od sljedeće godine biće 1,01 euro dok fiksni dio cijene za prihvatanje i odvođenje otpadnih voda košta 13 centi, a sljedeće godine biće 27 centi.

Za preduzeća, za kubik isporučene vode ove godine u Baru varijabilna cijena je 1,1 eura sa PDV-om, a od januara sljedeće godine pojeftiniće na 1,02 eura što je za 7,27 odsto manje. Varijabilni dio cijene za prihvatanje i odvoz otpadne vode po kubiku za preduzeć trenutno je 31 cent, a pojeftiniće na 28 centi što je 9,7 odsto manje.

Fiskni dio cijene za isporučenu vodu za preduzeća sada iznosi 76 centi, a od sljedeće godine biće 1,01 euro što je za 34 odsto više, dok fiksni dio cijene za prihvatanje i odvođenje otpadnih voda košta 27 centi, a sljedeće godine poskupiće 27 centi.

Crpljenje, odvoz i zbrinjavanje otpadnih voda po metru kubnom ove godine košta 17,38 sa PDV-om, a od 2025. godine poskupiće na 19,33 eura i za građane i za preduzeća.

Sve navedene cijene uključuju PDV, a protiv ovog predloga glasala su četiri odbornika opozicije.

Mladen Đuričić, direktor DOO "Vodovod i kanalizacija Bar" kazao je da je povećnje ovih cijena rezultat zakonske obaveze usklađivanja cijena za pravna lica i fizička lica, značajno povećanje troškova usčed kontinuiranog rasta operativnih troškova uzorkovanih drastičnim poskupljenjem inputa neophodnih za svakodnevni rad i nepovoljnih zakonskih rješenja.

"Važno je napomenuti da su cijene formirane na osnovu propisane metodologije od strane Regulatorne agencije koja ne može efikasno reagovati na promjene koje se dešavaju niti se adekvatno prilagođavati novonastalim ekonomskim situacijama", poručio je Đuričić.

Kazao je da bi suprotno postupanje onemogućilo to preduzeće da se suoči sa ekonomskim i poslovnim izazvovima.

Po njegovim riječima, to preduzeće se već duži period suočava sa izrazito nepovoljnim poslovnim okruženjem i to uz stalno smanjenje cijena usluga koje pružaju.

"Takva situacija je dovela do ozbiljnog smanjenja prihoda od osnovne djelatnosti koji je glavni izvor našeg finansiranja. Društvo će i dalje posvećeno raditi u inetresu građana, osiguravajući stabilno vodosbdijevanje i unapređenje komunalne infrastrukture, bez obzira na sve ograničavajuće fatore, nastavićemo da odgovorno upravljamo resursima u cilju poboljšanja kvaliteta života naših građana", zaključio je Đurićić.

Valentina Minić, odbornica Demokratske Crne Gore, u diskusiji je kazala da je analizirajući izvještaj o poslovanju tog preduzeća za prošlu godinu vidjela da su prihodi barskog Vodovoda i kanalizacije bili preko pet miliona i 200 hiljada eura a rashodi za oko 100 hiljada manji od toga.

Zaključila je da je to preduzeće poslovalo pozitivno te da nijesu imali minus a rebalansom budžeta koji je danas usvojen planirani su pet puta veća sredstva za ViK u iznosu od 600 hiljada eura zajedno sa oko 100 hiljada koji su planirani prvobitnim budžetom.

Zbog toga, ona je kazala da su svi trebali glasati protiv toga budući da je Opština Bar obezbijedila značajna sredstva i uprkos tome što je Regulatorna agencija dala pozitivno mišljenje na povećanje cijena.

Ammar Borančić, potpredsjednik SO Bar iz LP, kazao je da uvećanje cijena nije popularno te da niko od njih ne bi bio za to ali nemaju izbora.

"Svake godine imamo istu priču. Nama Regulatorna agencija, državna agencija, dosatvlja te cijene. Uvećanje je evidento, to ćemo svi mi plaćati. Nije popularna mjera ali ja pozivam da se takve zakonske odredbe koje regulišu ovo promijene na nivou Crne Gore", poručio je Borančić.

Emir Peričić (DPS) je naglasio ulogu Regulatorne agencije i kazao da se ovo povećanje cijena ne može okarakterisati kao neki samovoljni namet građanima, a još troje odbornika opozicije je negodovalo zbog ovog predloga, a kao glavni argument su imali to što je ViK dobio najveće povećanje u finansijama današnjim rebalansom budžeta i to pet puta veće.

Bonus video: