Doček Nove godine na otvorenom u Budvi na čekanju zbog političkog rata

Turistička organizacija Budve čeka zeleno svjetlo Opštine da krene u promociju jubilarnog, 25. dočeka Nove godine

Program načelno ugovoren, a TO Budva spremna da dovede jednu od italijanskih mega zvijezda - u igri su Eros Ramacoti, Andrea Bočeli, Cukero

60290 pregleda 75 reakcija 38 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Politički sukob između dva suprotstavljena politička bloka nastala rascjepom nekadašnjeg Demokratskog fronta (DF) koga je predvodio pritvoreni predsjednik Opštine Budva Milo Božović, dovodi u pitanje organizovanje najprepoznatljive manifestacije u metropoli turizma - javnog dočeka Nove godine na trgu slikara ispred starogradskih bedema.

Borba dvije suparničke strane koja se još više razbuktala u susret novembarskim izborima, najbolje se oslikava u ratu Opštine i Turističke organizacije (TO) Budve. Gotovo mjesec dana dvije strane igraju se gluvih telefona - TO Budva čeka na zeleno svjetlo potpredsjednice Opštine Jasne Dokić da se krene u promociju jubilarnog, 25. dočeka Nove godine. Opština je ta koja treba da da posljednju riječ i Turističkoj organizaciji da odobrenje za neke od predloženih programa...

Za sve koji žele sa novu 2025. godinu dočekaju u Budvi, Turistička organizacija opštine Budva pripremila je najduži i najveći program koji je planirano da traje preko 45 dana.

Vijesti saznaju da je program načelno ugovoren i da se još od septembra čeka saglasnost Opštine Budva, ali da se možda krene i korak dalje. Naime Vijesti nezvanično saznaju da je TO Budva spremna da, pored već dogovorenih muzičkih zvijezda, ove godine, prvi put, na trgu ispred Starog grada, pjeva jedna italijanska mega zvijezda, a u igri su Eros Ramacoti, Andrea Bočeli, Cukero

Kako su po tom pitanju pregovori već počeli, samo se čeka stav Opštine Budva i da li će pristati da učestvuje u organizaciji dočeka Nove godine.

Na drugoj strani, najjači regionalni program već je dogovoren, ali se zbog uklapanja jedne od inostranih zvijezda, već duže čeka signal iz Opštine Budva.

Svih prethodnih godina, gro novca za organizaciju dočeka Nove godine - oko pola miliona eura, obezbjeđivala je TO Budva, dok je dio, do 100.000 bio iz gradske kase.

Problem je ispao i zbog činjenice da je je Opštine Budva, odnosno potpredsjednica Dokić organizovala sjednicu Skupštine TO Budva na kojoj je izabrala novi Izvršni odbor i time najavila smjenu aktuelnog direktora TO Nemanju Kuljaču.

Kuljača, ali i Ministarstvo turizma, osporili su zakonitost sjednice i donijetih odluka. Minulih dana došlo je mimo sazivanja nove Skupštine TO zbog obaveze zamjene člana Izvršnog odbora iz reda ugostitelja, pošto onaj koji je izabran na sjednici nije imao njihov legitimitet. Upravna inspekcija je reagovala, ali nije još donijeto rješenje o eventualno utvrđenim nepravilnostima.

Direktor TO Budva Nemanja Kuljača prekjuče je ponovo uputio dopis potpredsjednici Dokić, u kome joj je predočio da je program koncipiran i da su u igri da u najluđoj noći nastupaju Bijelo Dugme (kompletan sastav čiji bi honorar bio 120 hiljada eura), Plavi orkestar (80.000 eura), Jelena Karleuša (60 hiljada eura).

Kako to biva, program bi počeo 30. decembra i predloženo je da nastupa bend Legsinton, dok je za 1. januar planiran nastup Dina Merlina (120 hiljada eura), Džejle Ramović i Sergeja Ćetkovića.

Kuljača je dostavio spisak još deset izvođača koji mogu biti anagažovani za nastupe tokom tri dana program na centralnoj bini, koja se tradicionalno postavlja ispred Staroga grada. Na spisku su hrvatski predstavnik na Evroviziji Baby Lasagna (35 hiljada eura), Aleksandra Radović (25 hiljada eura), Boris Novković (10 hiljada eura), Boban Rajević (30 hiljada honorar za 31. decembar, 15 hiljada eura za 1. januar), Novi fosili (20 hiljada eura za 1. januar), Damir Urban (12 hiljada eura za 30. decembar ili 1. januar, a 20 hiljada eura za 31. decembar)… na spisku su i Bojan Marović, SARS, Buč Kasidi...

Od Opštine se očekuje da aminuje program, kako bi se krenulo u realizaciju, ali i da li su spremni da u najluđoj noći nastupi i italijanska zvijezda kako bi se pregovori finiširali.

“Smatramo da bi ovakvim izborom izvođača, Budva bila ponovo prva u regionu po kvalitetu programa, po čemu smo decenijama poznati, što bi se pozitivno odrazilo na posjetu i ukupan turistički promet. Pored ovih izvođača, koji čine kostur programa, ponovo bi organizovali tradicionalni novogodišnji koncert klasične muzike, jer smatramo da je taj, sada već tradicionalni događaj, posebno važan za imidž Budve... Pored navedenog, smatramo da je neophodno, ako ste spremni i ako ste u mogućnosti da promptno djelujete, da u čast jubileja - 25 godina od prvog javnog dočeka u Budvi, razmotrimo zajednički dovođenje jedne od veliki internacionalnih zvijezda kao što su Zukero, Ramacoti, Bočeli i drugi. Zato hitno treba osmisliti program i organizovati svečanosti u čast jubileja. Imajući u vidu da su Opština I TO Budva uvijek zajedno organizovale muzički program za doček Nove godine, očekujemo da se uključite u izbor predloženih novogodišnjih programa”, naveo je Kuljača.

Budući da je Budva prepoznata po dobrom prazničnom provodu u regionu, pored TO Budva odlične programe pripremaju i lokalni hoteli i ugostiteljski objekti, pa se tako ove godine opet očekuje preko 50.000 gostiju.

Sukob bukti na društvenim mrežama

Dokle se otišlo sa ratom političkih rivala, nekadašnjih bliskih prijatelja, najbolje svjedoči to da je neko iz kabineta predsjednika Opštine Mila Božovića, na društvene mreže objavio poslovnu komunikaciju direktora TO Nemanje Kuljače sa potpredsjednicom Dokić...

Preko armije botova, sukobljene strane se svakodnevno napadaju, omalovažavaju, iznoseći najgnusnije kvalifikacije jedni o drugima.

Upravo objavljivanje dijela komunikacije na kojoj se vide i honorari pojedinih zvijezda, moglo bi da dovede u pitanje i budući odziv muzičkih zvijezda...

Iz TO Budva nezvanično kažu da strahuju da će pojedine zvijezde, zbog toga, otkazati dolazak.

Bonus video: