Božović: Ambasada Slovenije doprinijeće očuvanju životne sredine korišćenjem kontejnera za sortiranje otpada

“Pozivam i ostale ambasade da budu predusretljivi kao što su iz slovenačke Ambasade i da daju doprinos očuvanju Crne Gore”, kazao je direktor podgoričke Deponije Aleksandar Božović agenciji MINA

6656 pregleda 4 komentar(a)
Božović, Foto: MINA
Božović, Foto: MINA

Ambasada Slovenije u Podgorici doprinijeće očuvanju životne sredine u Crnoj Gori korišćenjem kontejnera za sortiranje otpada, ocijenili su slovenačka ambasadorka Bernarda Gradišnik i direktor podgoričke Deponije Aleksandar Božović.

Slovenačka Ambasada dobila je od gradskog preduzeća Deponija kontejnere za sortiranje otpada.

To diplomatsko predstavništvo dobilo je odvojene posude za papir, staklo, limenke i petambalažu, gdje svaki materijal može da bude pojedinačno spakovan, baliran i izvezen van Crne Gore.

Božović je rekao da to ne bi nazvao donacijom, već saradnjom.

“Pozivam i ostale ambasade da budu predusretljivi kao što su iz slovenačke Ambasade i da daju doprinos očuvanju Crne Gore”, kazao je Božović agenciji MINA.

Slovenačka ambasadorka u Crnoj Gori Bernarda Gradišnik kazala je da se u Sloveniji godinama primjenjuje soritranje otpada i da je to u svijesti ljudi.

Ona je istakla da je Ambasada Slovenije u Crnoj Gori odlučila da će se pridržavati dobrih praksi koje se inače primjenjuju u Sloveniji.

„Jedna od tih dobrih praksi je soritranje otpada“, rekla je Gradišnik agenciji MINA.

Kako je navela, to se radi za dobro planete i svako može i mora uraditi svoj dio posla i dati mali doprinos.

Gradišnik je kazala da je, kao kod svega, u početku teško.

„Teško je da ne bacaš sve u isti koš, da pomisliš gdje ćeš nešto baciti, ali na kraju to postaje automatizam“, navela je Gradišnik.

Ona je zahvalila Božoviću što je izašao Ambasadi u susret s kontejnerima, kako bi mogli početi sa dobrom praksom koju primjenjuju godinama u Sloveniji.

„To je naš mali doprinos očuvanju životne sredine u Crnoj Gori“, navela je Gradišnik.

Ona je pozvala sve koji u Crnoj Gori još ne sortiraju otpad da slijede taj primjer i doprinesu očuvanju planete.

„Obradovalo me kad sam prije nekoliko dana vidjela zakonsku zabranu korišćenja nekih tipova kesa u trgovinama, a raduje me i svaka akcija nevladinog i vladinog sektora koja ide u smjeru očuvanja životne sredine i poziva da ljudi zapravo to počnu raditi i da se toga pridržavaju“, poručila je Gradišnik.

Ona je kazala je da će, što se tiče Poglavlja 27 – životna sredina i klimatske promje, biti teško u pregovorima i da na tome treba početi raditi što prije.

Gradišnik je rekla da je, kada je u pitanju recikliranje otpada, kada je počela pregovore i kada je postala članica Evropske unije (EU), Slovenija bila duboko ispod prosjeka EU.

„Sada mogu s ponosom reći da smo na trećem mjestu, odmah ispod Njemačke i Austrije“, rekla je Gradišnik.

Božović je istakao da se svijest građana budi sa najvećeg nivoa, od Vlade Crne Gore i donosilaca odluka.

On je naglasio da je važna promjena svijesti da se svaki otpad ne pretvara u otpad, već da se iskoriste materijali koji su reciklabilnog karaktera i koji se mogu vratiti u ponovnu upotrebu.

“Slovenija je kao jedna od država koja je primjer dobre prakse koji mi trebamo da slijedimo, jer vjerujem da su oni, tako kad su prije 20 ili 21. godinu počeli sa svim ovim ni njima, nije bilo lako i bili su u poziciji u kojoj smo mi danas”, rekao je Božović.

Kako je kazao, sve što su u Sloveniji primjenili prije 20 godina, to treba da bude urađeno u Crnoj Gori.

Božović je rekao da je pitanje odlaganja otpada jako važna tema, ne samo za preduzedeće Deponija i Crnu Goru, nego i za cijelu planetu.

On je upozorio da će se, ako otpad bude konstantno zatrpavan u zemlju, doći do situacije da više nema gdje to da se radi.

“Ukoliko budemo radili na ovaj način kao što radi Slovenija, mi ćemo drastično povećati kapacitete sanitarnih kada i broj godina za odlaganje, a materijale koji mogu da se vrate u ponovnu upotrebu, opet iskoristiti”, rekao je Božović.

On je kazao da je važna poruka akcije koju su pokrenuli sa slovenačkom Ambasadom to koliko svaki pojedinac može da doprinese očuvanju životne sredine i da zajednica bude upotrebljiva i za buduće generacije.

Božović je naveo da Deponija, kao preduzeće koje se bavi tretmanom komunalnog otpada, već ima ugovore sa 84 institucije, koje razvrstavaju otpad i sakupljaju ih, kao što radi slovenačka Ambasada.

“To je prva ambasada koja je dala direktan i ovakav doprinos i zaista su izvaredan primjer”, rekao je Božović.

On je istakao da ima i ambasada koje su značajno brojčano veće i koje mogu dodatno da doprinesu i da obezbijede veće količine reciklabilnog materijala, da ne bi završavalo na samom otpadu.

Prema riječima Božovića, ove godini su već izvezli preko dvije hiljade tona različitih vrsta materijala.

“I to nama ne donosi samo benefit u finansijskom smislu, već nam je glavni benefit očuvanje prostora i sanitarnih kada”, naveo je Božović.

Kako je kazao, tako je smanjeno svakodnevno opterećenje.

“Skakodnevno više od 350 tona komunalnog otpada nadolazi, tako da ako dođemo u situaciju da na kraju godine od 120 hiljada tona izvezemo dvije-tri hiljade, to je nama jako značajna količina i podatak”, dodao je Božović.

On je, govoreći o akciji sa Ministarstvom prosvjete, nauke i inovacija, u kojoj se prikupljaju udžbenici za recikliranje, rekao da su prikupili 106 tona iz 108 škola.

Kako je rekao, ako se računa dobit 30 EUR po toni, to je nešto preko tri hiljade EUR, a trošak za obilazak škola i prikupljanje bio je blizu pet hiljada EUR.

“I kad na kraju izvedemo kalkulaciju, mi smo u stvari tu u finansijskom gubitku, ali u svakom slučaju dobijamo nešto drugo - svijest tih mladih ljudi, učenika”, istakao je Božović.

On je istakao da se time dobija i manje opterećenje i manje otpada na ulici.

Božović je dodao da je preduzeću Deponija značajno i da taj otpad ne dolazi na sanitarne kade, gdje će biti zatrpan, već se ponovo vraća u upotrebu.

On je poručio da se Deponija trudi da poveća broj partnera kao što je slovenačka Ambasada i da povećaju svijest građana i institucija o važnosti odvajanja otpada.

Bonus video: