"Jesenja korpa" u sto boja i ukusa - završena dvodnevna manifestacija u Štoju

Iz Turističke organizacije (TO) Ulcinj saopštili da je svrha festivala očuvanje naše bogate tradicije i promovisanje proizvođača kao glavni izvor autohtonih domaćih proizvoda

4923 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Samir Adrović
Foto: Samir Adrović

U Gornjem Štoju kod Ulcinja, danas je završena dvodnevna manifestacija, "Jesenja korpa", tradicionalni festival domaćih proizvoda iz većine krajeva najjužnije opštine.

Tradicionalnim a ipak i savremenim i maštovitim sadržajima, organizatori su pobrali sve simpatije posjetilaca - na oko 50 štandova, nudila su se razna domaća jela, agrumi i pića, na improvizovanoj bini cjelo vrijeme izvođen je bogat kulturno-umjetnički i zabavni program, profesionalne slikare prvog dana, drugog su "zamijenili" mališani sa više nego simpatičnim prikazima. Sva djeca imala su priliku i da jašu konje i ponije, da upozanju i da se druže sa domaćim životinjama...

Predsjednik Mjesne zajednice (MZ) Štoj, najveće u Ulcinju, Albert Kastrati, kazao je da ta MZ zaslužuje takve i slične manifestacije.

"Odavde se uzimaju ogromna sredstva a malo se ulaže. Štoj je zapostavljen i od Opštine i od države iako to nije zaslužio, jer osim što smo njaveća MZ, i jedni i drugi od nas izvlače najviše novca. Ali ne bih ovom prilikom o tome- 'Jesenja korpa' je nadmašila sva očekivanja i po organizaciji i po broju posjetilaca. Zato apel da ta manifestacija i naredne godine bude održana u Štoju", kazao je Kastrati "Vijestima".

Jesenja korpa
foto: Samir Adrović

On je čestitao organizatorima, Turističkoj organizaciji, Sekretarijatu za poljoprivredu, ruralni razvoj i ekologiju Opštine Ulcinj, koji su uz podršku Ministarstva turizma Crne Gore na kako je naveo, uspješnoj promociji Štoja, grada i okolnih sela.

"Organizaciju je podržala i MZ Štoj. Ovo je najbolji primjer da promociju ukupnog turističkog proizvoda Ulcinja i okoline, možemo držati na nivou i van sezone", kazao je on.

Iz Turističke organizacije (TO) Ulcinj saopštili su "da je svrha festivala očuvanje naše bogate tradicije i promovisanje proizvođača kao glavni izvor autohtonih domaćih proizvoda".

"Pored vedrog programa koji smo pripremili u saradnji sa školama, vrtićima i kulturno-umjetničkim društvima, na ovoj manifestaciji će svojom aktivnošću učestvovati i predstavnici Bright Minds edukativne predškolske ustanove za djecu, koja je spremila razne aktivnosti za mališane. Prava senzacija na ovoj manifestaciji, biće ulcinjski slikari koji će imati izložbu slika sa motivima jeseni ali i biće mala farma životinja i poni na kojima će djeca imati priliku da se slikaju i igraju", piše u saopštenju TO. Dodaje se da će tokom dva dana na manifestaciji nastupati i poznati estradni umjetnici iz zemlje.

Jesenja korpa
foto: Samir Adrović

"'Jesenja korpa' i ovog puta dolazi puna boja i ukusa“, piše u saopštenju.

Prvog dana manifestacije u kulturno-umjetničkom i zabavnom programu učestvovali su i mališani iz dječjih vrtića "Solidarnost", "Arushi Pu" i "Xixellonjat" kao i srednjoškolci iz Srednje mještovite škole "Bratstvo Jedinstvo". Svečane koncerte održali su Bujar Qamili i Aquistic band.

Jesenja korpa
foto: Samir Adrović

Danas su na bini bili polaznici škole plesa "Porta di Danza" i Muzičke i baletske škole, zatim učenici Osnovnih škola "Maršal Tito", "Bedri Elezaga" i "Boško Strugar". Koncerte su imali Eliza Markić&band i Kvintet Lanterna.

Oba dana manifesatcije, organizovane su razne manifesatcije za mališane.

Bonus video: