Hoteli i vile na mjestu pogibije narodnih heroja

Vlada stavila na javnu raspravu Nacrt izmjena i dopuna DSL "Kalardovo - Ostrvo cvijeća - Brdišta". Nacrt dokumenta ne predviđa mogućnost potpune rekonstrukcije ranosrednjovjekovnog manastira na Prevlaci, što je od države u više navrata tražila Mitropolija crnogorsko-primorska

25007 pregleda 21 reakcija 10 komentar(a)
Animacija novih hotela, vila i marine na do sada netaknutoj lokaciji u uvali Brdišta, Foto: Detaljna studija lokacije
Animacija novih hotela, vila i marine na do sada netaknutoj lokaciji u uvali Brdišta, Foto: Detaljna studija lokacije

Gradnja novog hotelskog i kompleksa turističkih vila u sada netaknutoj uvali Brdišta, kao i pretvaranje ovdašnje privremene male marine preduzeća “Saniteko” u stalnu marinu i privezište kapaciteta 75 vezova, ključne su novine u Nacrtu izmjena i dopuna državne studije lokacije (DSL) “Kalardovo - Ostrvo cvijeća - Brdišta”.

Ovi sadržaji su planirani u uvali Brdišta u kojoj je 1941. potopljen razarač “Zagreb” i poginuli narodni heroji Milan Spasić i Sergej Mašera.

Vlada je stavila Nacrt ovog dokumenta na javnu raspravu, a centralni okrugli sto održaće se u Tivtu 29. oktobra u organizaciji Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, koje je i naručilac izmjena i dopuna ovog DSL-a.

Osnovni dokument urađen je 2010. od strane podgoričke firme “Urbi Montenegro”, Vlada premijera Zdravka Krivokapića je krajem oktobra 2021. usvojila odluku o izradi izmjena i dopuna DSL-a za ovu lokaciju, te je uvela moratorijum na izgradnju u tom području, do izrade izmijenjenog i dopunjenog planskog dokumenta. Tek 13 mjeseci kasnije Vlada premijera Dritana Abazovića donijela je odluku o određivanju rukovodioca izrade izmjena i dopuna DSL-a i na to mjesto postavila inženjerku arhitekture Kseniju Vukmanović.

Njoj i njenom timu, po programskom zadatku koji je utvrdila Krivikapićeva Vlada, naloženo je da preispitata plansko rješenje iz 2010. “prvenstveno imajući u vidu složenost i kompleksnost lokacije koja se nalazi u okviru zaštićene okoline područja Kotora koje je upisano na UNESCO listu svjetke baštine, dok samo poluostrvo Prevlaka ima zakonski status nepokretnog kulturnog dobra na osnovu rješenja iz 1949.godine, uz očuvanje kulturnog pejzaža utvrđenih ljetnjikovaca iz ranog srednjeg vijeka Dančulovina i Grgurevina.”

Konstatovano je da stoga treba preispitati prostornu organizaciju “kako bi se stvorili preduslovi za razvoj turizma kategorije pet zvjezdica”. U programskom zadatku se posebno naglašava potreba da Uprava za zaštitu kulturnih dobara izradi Studiju zaštite kulturnih dobara na području ovog DSL-a, a koja do sada nije postojala i da propiše adekvatne mjere prezervacije tih dobara.

Izmjenama DSL-a pristupilo se 2021. u cilju “zaštite i očuvanja kulturno-istorijskih i prirodnih vrijednosti na ovoj lokaciji”. To je i prvi put u novijoj istoriji Crne Gore da se jedan planski dokument koji je predviđao masovnu gradnju hotela, vila i apartmana na obali, zvanično revidira i planirana gradnja redukuje zbog potrebe zaštite prirodnog i kultuno-istorijskog blaga. Prostor ovog DSL-a, obuhvata više značajnih kulturno-istorijskih lokaliteta, poput brojnih ostataka rimskih i antičkih građevina, prostora nekadašnjeg ranosrednjovjekovnog manastira na Prevlaci, ljetnjikovaca srednjovjekovne kotorske vlastele, starih crkava, kao i spomenika iz novijeg doba poput uvale Brdišta gdje su poginuli narodni heroji Spasić i Mašera.

Međutim, ni nacrt izmjena i dopuna ovog DSL-a koji je sada na javmoj raspravi, nije puno odmakao od tog originalnog rješenja jer i dalje predviđa apartmanizaciju obale i gradnju marine na mjestu od istorijske važnosti.

Ovaj DSL obuhvata područje plaže i izletničkog punkta i plaže Kalardovo, makiju i poljoprivredno zemljište uz jugozapadni obod kompleksa tivatskog aerodroma, naseljsku strukturu Brdišta i turističke komplekse Ostrvo cvijeća i uvala Brdišta, a originalno je važila do 2020. godine. Ukupna površina obuhvaćena DSL-om je 146,24 hektara dok je njegov obuhvat na moru površine 54,5 hektara.

Dalja apartmanizacija obale

Nacrt izmjena i dopuna DSL ne predviđa mogućnost potpune rekonstrukcije ranosrednjovjekovnog manastira na Prevlaci što je, inače, od države u više navrata tražila Mitropolija crnogorsko-primorska. Uprkos proklamovanoj namjeri naručioca da zaštiti kulturnu baštinu i smanji gradnju, i nacrt izmijenjenog DSL-a predviđa gradnju novog hotelskog i kompleksa turističkih vila u sada netaknutoj uvali Brdišta, kao i pretvaranje ovdašnje male marine preduzeća Saniteko, koja već godinama funkcioniše kao zvanično privremeni objekat u zoni morskog dobra, u stalnu marinu i privezište “kapaciteta 75 vezova, za vezivanje izletničkih, nautičkih i ribarskih brodova, kao i pretovar manjih količina tereta.”

To znači da su autori DSL-a iako su im naručioci zvanično tražili drugačije, na kraju odlučili da ipak u uvali Brdišta usred groba narodnih heroja ucrtaju novu stalnu marinu - šesti objekat te vrste na Tivatskoj rivijeri.

Planeri ni ovdje nisu odustali od do sada pogubnog koncepta apartmanizacije crnogorskog primorja i gradnje kondo hotela, što potvrđuje i rečenica iz njihove ekonomske analize da “kada su u pitanju kapaciteti za stanovanje, polazimo od pretpostavke da će se oko 50% kapaciteta koristiti u turističke svrhe.”

“Model prodaje i povratnog zakupa poželjno je uvesti za apartmane (stambene jedinice), što bi investitorima pružilo fleksibilnost da kupe i ponude svoju stambenu jedinicu (kada se ne koristi). Preporučena prosječna prodajna cijena iznosi 2.500 e/m², u zavisnosti od veličine i stepena opremljenosti”, navodi tim Vukmanovićeve.

Planeri tvrde da se ovakvim njihovim konceptom “u potpunosti podržava Strategija razvoja turizma i njena vizija kreiranja visokokvalitetnih destinacija koje će biti aktivne tokom čitave godine”, te predviđaju da će Opština Tivat od naplate komunalija za gradnju svih ovdje planiranih objekata inkasirati nešto preko 10 miliona eura, a da će godišnji fiskalni prihodi države od djelatnosti koje će se ovdje obavljati, biti na nivou od oko 5,8 miliona eura.

Planeri su predvidjeli da pod objektima ostane 65.445 kvadrata površine ovog prostora, napravi se ukupno 116.636 kvadrata bruto građevinske površine novih i postoječih objekata od čega preko 56.500 kvadrata za turističke djelatnosti, a skoro 22.000 kvadrata za stanovanje. Sve to, po autorima izmijenjenog DSL-a, biće na raspolaganju za ukupno 1.586 ljudi koliko procjenjuju da će ovdje biti “korisnika prostora”.

Ukupna površina obuhvaćena DSL-om je 146,24 hektara, dok je njen obuhvat na moru površine 54,5 hektara

Šta sve treba da se sanira i gradi

Novim konceptom koji je uradio tim Vukmanovićeve, na ovom prostoru su predviđene sanacija i dogradnja mreže kolskih i kolsko-pješačkih saobraćajnica, formiranje parking površina, izgradnja šetališta Lungo mare uz more, koje će omogućiti pješačku vezu sa kontaktnim područjima Tivatskim solilima sa jedne, i područjem Kukuljina sa druge strane, uređenje Ostrva cvijeća kroz formiranje manastirskog kompleksa Miholjska prevlaka, zone ugostiteljstva i turizma, i javnih zelenih površina; izgradnja novih hotelskih objekata visoke kategorije tipologije T1 I T2 u uvali Brdišta, koji će kako navode planeri, “obezbijediti adekvatnu turističku ponudu”...

Uz to, tu je i izgradnja “privezišta za potrebe vezivanja ribarskih čamaca i turističkih plovila”; rekonstrukcija objekata Dančulovina i Grgurevina sa sadržajima ugostiteljstva, formiranje kupališta Kalardovo i izgradnja sportskih sadržaja u njegovoj neposrednoj blizini, rekonstrukcija postojećih i izgradnja novih objekata stanovanja male gustine, u okviru kojih će se obezbijediti kapaciteti komplementarnog turističkog smještaja i ugostiteljstva; izgradnja novog vjerskog objekta i proširenje groblja Brdišta te uređenje zelenih površina.

Bonus video: